Marleen Temmerman krijgt Van Acker Prijs in Brugge

23/03/18 om 11:53 - Bijgewerkt om 11:52

De Van Acker Stichting heeft besloten haar tweejaarlijkse prijs voor 2018 toe te kennen aan prof. dr. Marleen Temmerman. Ze krijgt de prijs voor haar sterk maatschappelijk engagement. De prijs wordt uitgereikt op 28 april in Brugge.

Marleen Temmerman krijgt Van Acker Prijs in Brugge

Marleen Temmerman zet zich als gynaecologe wereldwijd in voor de gezondheid en de rechten van vrouwen en kinderen. © Knack

Marleen Temmerman zet zich als gynaecologe wereldwijd in voor de gezondheid en de rechten van vrouwen en kinderen. Zo richtte ze in 1994 het International Centre for Reproductive Health (ICRH) op. Het centrum strijdt voor seksuele en reproductieve gezondheid als basisrecht voor iedereen. Het ICRH heeft samen met zusterorganisaties projecten in Afrika, Latijns Amerika, Azië en Europa.

Ze geniet daarnaast ruime bekendheid als onderzoeker, auteur en beleidsmaker. Zo was ze senator voor SP.A, een functie die ze vaarwel zei om directeur te worden van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO) in Genève. Temmerman publiceerde meer dan 500 artikels en boeken.

Verontwaardiging, Verwondering en Verantwoordelijkheid

"Een carrière lang gebruikt ze haar intelligentie en talent om deze maatschappij te helpen veranderen. Met als rode draad de nood aan meer solidariteit en gelijkheid in onze wereld", zegt de Van Acker Stichting in een persbericht. "Bij dit alles speelde ze steeds een voortrekkersrol. Maar wat naast haar pioniersrol misschien nog het meest in het oog springt is de omvang van haar carrière die getuigt van een buitengewone energie, een niet aflatende inzet in denken én doen om haar principes na te streven en haar doelstellingen te realiseren. Inzet die naar eigen zeggen vertrekt vanuit drie V's: Verontwaardiging, Verwondering en Verantwoordelijkheid."

De uitreiking van de Van Acker Prijs 2018 vindt plaats op 28 april in de neogotische turnzaal van Howest, Sint-Jorisstraat 71 in Brugge.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!