Marktkramen op de Steenakker in Wervik worden eerstvolgende weken herschikt

De lege plaatsen tijdens de wekelijkse vrijdagmarkt zijn een doorn in het oog van de bezoekers. © LV
Redactie KW

Om de wekelijkse marktdag in de grensstad opnieuw aantrekkelijker te maken wordt de markt de eerstvolgende weken herschikt. Volgens schepen Sonny Ghesquiere (SP.A) zorgde een bijeenkomst met de marktkramers voor positieve reacties bij de forensen. De kans is zelfs groot dat na de herinrichtingswerken van de Steenakker volgend jaar, de wekelijkse vrijdagmarkt dan voorgoed verhuist naar de mooie omgeving van de nieuwe Leiebrug.

De Wervikse markt heeft veel van haar charmes verloren: vele lege plaatsen, weinig volk en de Steenakker die in erbarmelijke staat is. De laatste jaren gaat het werkelijk bergaf met de wekelijkse vrijdagmarkt. Ook de Fransen laten Wervik meer en meer links liggen.

Het stadsbestuur en de bevoegde diensten zaten inmiddels rond tafel met een delegatie van een vijftiental marktkramers om tot een oplossing te komen. “We kregen alvast heel wat positieve reacties”, weet bevoegde schepen Sonny Ghesquiere. “We luisterden naar de grieven van de marktkramers. Het kwam met hen tot een akkoord om op korte termijn de markt te herschikken. Onze diensten zullen nu deze week het plan uitwerken en volgende vrijdag voorleggen aan de marktkramers. Op deze manier moet de herschikking op heel korte termijn een feit zijn.”

Volgens schepen Ghesquiere is het de bedoeling dat de marktkramers hun kraam op de slechte kasseistroken zullen plaatsen. Door de herschikking zullen de lege plaatsen verdwijnen en de markt zal toegankelijker worden voor de bezoekers. Belangrijk daarbij is dat de marktkramers hun wagens op de Steenakker zullen plaatsen waardoor dus parking in de Duivenstraat voor de marktbezoekers vrij komt.”

Defenitieve verhuis naar de omgeving van de Leiebrug?

Wanneer volgend jaar de herinrichtingswerken van de Steenakker tot een multifunctioneel plein starten, verhuist de markt tijdelijk naar de omgeving van de Vrijdagmarkt, in de buurt van de Leiebrug. “De kans bestaat dat het zelfs tot een definitieve verhuis zal komen. “Het is een serieuze denkpiste waarbij we nog heel wat praktische zaken moeten bekijken”, benadrukt Sonny Ghesquiere. “In elk geval zou de marktdag toch moeten heropbloeien in de mooie vernieuwde omgeving van de Vrijdagmarkt en het nieuwe plein rond de Sint-Medarduskerk. We hopen opnieuw onze Franse buren terug te lokken want zij maken toch een derde van het aantal marktbezoekers uit. We denken daarbij om de marktkramen in een lus te plaatsen rond het nieuwe plein, de Vrijdagmarkt, de Pastorijstraat en de Sint-Medardusstraat waar er wel doorgaand verkeer mogelijk blijft.”

(LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier