Marjorie Decleir uit Lichtervelde bestudeert sterren vanuit observatorium in Chili

Marjorie Decleir: "Bij ons is er veel te veel lichtvervuiling." © Foto Kurt

Marjorie Decleir is zowel amateur- als professioneel sterrenkundige. “Ik geniet er nog evenveel als vroeger van om gewoon met een telescoop naar de sterren te kijken in een veld in de Ardennen. Dat geeft me energie voor mijn doctoraat.”

Marjorie, 26 jaar op 10 april, is de dochter van Joël Decleir en Martine Callens en de zus van Dimitri en Emmanuël (+). Ze groeide op in de Oude Bruggeweg in Lichtervelde, maar is na haar studies blijven plakken in Gent. Ze studeerde er af aan de unief als master in de fysica en sterrenkunde, nu doctoreert ze aan diezelfde universiteit. Ze woont met haar vriend Jonatan in Ledeberg. Hij studeerde net hetzelfde als haar en is aan de slag als leerkracht fysica.

Geen kinderdroom

“Het was zeker geen kinderdroom om sterrenkundige te worden, het is iets wat geleidelijk aan gegroeid is. In het vijfde middelbaar kreeg ik een foldertje in m’n handen van de volkssterrenwacht Beisbroek in Brugge. Ik begon er avondcursussen te volgen en het boeide mij zo dat ik besliste om de richting fysica en sterrenkunde – je kunt niet enkel voor sterrenkunde kiezen in Gent – te gaan studeren. Sowieso was ik al sterk geïnteresseerd in wetenschappen en in fysica in het bijzonder.”

“In juni 2015 ben ik afgestudeerd. Sindsdien doctoreer ik onder het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek. Ik maak deel uit van een onderzoeksgroep binnen de unief die onderzoek doet naar andere sterrenstelsels, dus niet naar onze eigen Melkweg. Meer specifiek bestuderen we het stof binnen die andere sterrenstelsels. We willen de eigenschappen van dat stof achterhalen om te weten hoe die sterrenstelsels echt zijn. Voor onderzoekers zit dat stof namelijk in de weg om de eigenschappen van die sterrenstelsels te kunnen zien, omdat het stof het licht voor een stuk absorbeert. Wij proberen de eigenschappen van het stof eruit te halen om dan te zien wat zit er eigenlijk achter dat stof, wat doet het stof met het licht en hoe het licht is zonder stof. We kunnen natuurlijk niet eventjes naar daar om stof te halen, ons onderzoek gebeurt dus aan de hand van waarnemingen.”

Naar buitenland

“Wat ik ga doen na m’n doctoraat? Ik heb nog anderhalf jaar de tijd, maar ik heb er wel al over nagedacht. Als ik in het onderzoek wil blijven, is het redelijk zeker dat ik naar het buitenland zal moeten, gewoon omdat er in België heel weinig posities zijn. We zien het zeker zitten om enkele jaren naar het buitenland te verhuizen. Ik heb de smaak al te pakken, ik ben al drie keer in Arizona in Amerika geweest om waarnemingen te doen en ook al drie keer in Chili. Daar deed ik optische waarnemingen van sterrenstelsels waarvoor nog data te kort waren. Dat gebeurde in verschillende keren omdat die telescopen heel druk bezet zijn en je bepaalde sterrenstelsels maar enkele nachten per jaar kunt zien. En ook het weer speelt een heel belangrijke rol daarin. Er zijn heel veel sterrenkundigen die die telescopen in Chili willen gebruiken, dus moet je daarvoor telkens een zeer onderbouwde aanvraag indienen.”

“Waarom die grote observatoria in Chili staan? Omdat het daar nog relatief donker is. Hier bij ons is er veel te veel lichtvervuiling. In Chili heb je de woestijn en heel veel hoge bergen. ‘Hoog en droog’ is de basisregel om goeie waarnemingen te kunnen doen. Chili was telkens al een fantastische ervaring, niet alleen omdat ik er superveel geleerd heb op professioneel vlak, ook op persoonlijk vlak was het een uitdaging. Ik was er telkens weken aan een stuk alleen, ik heb er dus mijn plan moeten trekken. Ik heb daarvoor ook speciaal Spaans geleerd.”

Beisbroek

Marjorie is niet alleen professioneel bezig met de sterren. “Als ik buitenkom, is het eerste wat ik doe naar boven kijken. Het heelal blijft me mateloos boeien. Zelfs al zou ik ooit stoppen als sterrenkundige, dan zou het universum me altijd blijven fascineren. Ik ben ook lid van de Volkssterrenwacht Beisbroek in Brugge. Ik ben dus naast professioneel sterrenkundige ook amateursterrenkundige en ik vind het heel leuk om die twee te combineren. Amateurs doen het puur als hobby, maar ik heb er heel veel respect voor. Ook al weten zij minder over de theorie en zijn zij minder bezig met het waarom, ze weten heel veel op andere vlakken. Geef aan een amateur een telescoop en vraag hem waar sterrenstelsel M81 ligt en hij zal dat tonen, want hij kent de hemel van buiten. Maar vraag niet aan een professional waar Jupiter staat, de kans is groot dat hij dat niet weet, omdat hij gefocust is op de theorie.”

“Ik ga ook nog elk jaar mee op kamp met Vigilia, de jeugdvereniging van Volkssterrenwacht Beisbroek. Ik kan er nog echt van genieten om in de Ardennen middenin een veld met een telescoop te observeren. Mijn interesse voor sterrenkunde is destijds zo begonnen en als het eens tegenzit haal ik moed uit de vereniging. Het geeft me energie voor mijn doctoraat. Die wisselwerking is ideaal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier