Marjorie breekt een lans voor beren van honden: “Die broodfokkers moeten eruit”

Marjorie knuffelt met Jack, een kolos van zo'n 50 kilogram. "Maar als onze dochter Lilly van 6 komt, dan luistert hij zonder aarzelen." © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Moordmachines, vechthonden, bijters en killers. De synoniemen voor de pitbull-achtigen rollen vlot over de tong, maar de krachtige honden gaan gebukt onder een negatief imago. Marjorie Dumord, een Lauwse met pit, trekt ten strijde tegen de hardnekkige clichés én de mensen die haar trouwe viervoeters kapot maken. “De broodfokkers zorgen ervoor dat dit soorthonden met een slechte naam moeten rondlopen”, is ze rechtuit.

“Pitbulls, de benaming alleen al klopt helemaal niet.” Al van bij de eerste zin is de toon van het gesprek gezet. Marjorie neemt geen blad voor de mond wanneer we spreken over het miskende hondenras, terwijl Jack gezapig meekijkt. Jack, een kolos van zowat 50 kilogram, is een kanjer van een American bully. Zijn gigantische kop en zijn al even uitgezette spieren doen vermoeden dat hij op ieder moment klaar staat om toe te slaan. “Maar niets is minder waar. Het zijn eigenlijk familiedieren bij uitstek”, klinkt het overtuigd bij Marjorie. “Ze hebben een engelengeduld, ze zijn robuust, ze kunnen tegen een stootje en zijn verzot op spelen met kinderen. Ze zitten tegelijk boordevol energie maar hebben ook een eindeloos knuffelgehalte.”

Dat knuffelgehalte wordt tijdens het gesprek meer dan eens in de verf gezet. Jack, de vriendelijke reus, komt om de haverklap kijken of hij toch her en der een aai kan krijgen. Het lijkt er inderdaad op dat er van een moordende hond hier totaal geen sprake is. Hoe komt het dan dat dat beeld leeft bij veel mensen? Marjorie hoeft over het antwoord niet echt lang na te denken. “American bully’s en alle varianten zijn niet alleen groot en krachtig, ze zijn soms ook gigantisch lomp. Ze hebben een massa die ze met zich meeslepen en ze zouden al eens iemand omver kunnen lopen”, glimlacht Marjorie.

Stoer doen

“Het zou de eerste keer niet zijn dat een van onze honden een tafel of stoel omver loopt. Helaas is hun spiermassa en hun kracht, hun troefkaart, ook nog steeds de aantrekkingskracht voor mensen van een lager allooi. Criminelen en van die gasten die stoer willen doen, willen ook een stoere hond. Ze nemen dan een bully – een pitbull in de volksmond – in huis, maar beklagen het zich al snel. Meestal zijn het ook geen pure rashonden maar honden afkomstig van broodfokkers en dan heb je geheid problemen. Het zijn zulke mensen die ervoor zorgen dat alle andere bully’s meteen een slechte naam krijgen.”

Een spierbundel met zachte inborst, maar geen hond voor beginners, zo blijkt. “Alle rassen binnen de groep hebben de eigenschap dat ze nogal koppig uit de hoek kunnen komen. Als baasje moet je kordaat zijn. Dat heeft niets te maken met je lengte of je gewicht, maar vooral met je manier van doen. Mensen die een eerste hondje in huis halen, vinden alles lief en leuk. Maar dat hondje wordt groot en dan draaien de rollen om natuurlijk.”

Marjorie breekt een lans voor beren van honden:
© CLL

Dat een kordate houding niet noodzakelijk gelinkt is aan een imposant lichaam, blijkt al snel wanneer Lilly, de 6-jarige dochter van Marjorie, Jack tot de orde roept. De reus gehoorzaamt gedwee en gaat in zijn mand liggen. “Onze vijf honden – het gezin is compleet met drie bully’s, een stafford en een Franse bulldog – luisteren naar Lilly, maar als ouders hebben we ook onze verantwoordelijkheid hierin. Een aandachtig oog en toezicht is altijd nodig.”

300 euro aan voedsel

Om komaf te maken met het negatieve imago, dient men volgens Marjorie te starten met het aanpakken van de broodfokkers. “Mensen die honden kweken om er zoveel mogelijk te verkopen, daar moeten we paal en perk aan stellen”, klinkt het geïrriteerd. “Voor gezonde rashonden leg je al snel duizenden euro’s op tafel en per maand moeten we ook rekening houden met minimum 300 euro aan aangepast voedsel. We houden van onze dieren, dus dat hoort erbij. Broodfokkers kweken honden om ze aan enkele honderden euro’s te verkopen. Aan iedereen die het wil. Of je met die hond om kunt gaan of niet, dat maakt hen niet uit. Het is het begin van alle problemen. Ik zal dan ook nooit stoppen met het bestrijden van die praktijken, ze moeten er allemaal uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier