Maritiem erfgoed De Endlich uit Nieuwpoort viert 65ste verjaardag

Roger Linthout met zijn twee grote liefdes. © IV
Redactie KW

De Endlich, het vlaggenschip van Nieuwpoort, is 65 jaar jong. Van ouderdomsverschijnselen bij of pensionering voor het zeiljacht willen kapitein Roger Linthout en zijn bemanning niet horen. Integendeel, nog vele jaren willen ze met de Endlich meeschrijven aan de nautische geschiedenis van de stad.

De kiellegging van de houten tweemaster gebeurde in 1951. De romp met langkiel loopt spits naar het achtersteven toe en de huidbeplanking is overnaads op de spanten aangebracht. Het schip werd stevig gebouwd omdat het de bedoeling was om ook naar het hoge noorden te varen.

Na drie jaar hard werken, werd het zeilschip op de scheepswerf Evers-Niendorf nabij het Duitse Lübeck (‘endlich’) te water gelaten. De eigenaar, de Duitse industrieel Gert Postel, maakte er grote reizen mee waaronder een drie maanden durende poolreis. Tijdens die reis werd hun enige zoon aan boord geboren. Drie keer stak de Endlich de Atlantische Oceaan over. Na veertig jaar beseften de eigenaars dat het op hun hoge leeftijd niet langer verantwoord was om met hun tweetjes nog grote zeilreizen te ondernemen en ze stelden hun pleziervaartuig te koop.

Liefde

Tijdens zijn zoektocht naar een specifiek schip kwam Roger Linthout in contact met het Duitse gezin. Het was liefde op het eerste gezicht. In 1997 zeilde Linthout met de twee Duitse 80-plussers met de Endlich naar Nieuwpoort.

Onmiddellijk werd de Endlich zowel in de haven als op zee een blikvanger. Voor Linthout viel het solozeilen evenwel te zwaar uit en hij ging op zoek naar geïnteresseerde teamleden. Aan boord kregen ze hun opleiding. “Geschikt zijn aan boord was een vereiste, maar ook samen plezier maken aan wal was een voorwaarde”, lacht Roger Linthout. “Het Endlichteam groeide uit tot een zeer hechte en vooral geprezen groep voor zijn inzet, loyauteit, eerlijkheid, gedienstigheid, organisatietalent, gedrevenheid, onbaatzuchtigheid, vriendelijkheid en zijn nautische kennis,” prijst de kapitein zijn medewerkers.

Het Endlichteam groeide uit tot een zeer hechte en geprezen groep

Van de Stad, onder leiding van wijlen burgemeester Roland Crabbe en schepen Greet Ardies, kreeg de Endlich de volledige steun. Al vlug was het zeiljacht gekend als het schip dat heel veel groepen aan boord meeneemt om ze kosteloos van het zalige gevoel van zeezeilen met zo’n klassiek schip te laten proeven. Het Kinderkankerfonds, de Cliniclowns, Zachte Kracht, Make-a-Wish, Rode-Kruiskinderen, allen maakten ze er gebruik van.

In 2014 werd de Endlich op haar ligplaats door een baggerschip aangevaren en verdween het een jaar uit de vaart. Jammer, want in het kader van de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog zouden staatshoofden en regeringsleiders via een uitgewerkt scenario aan boord van de Endlich meevaren.

Decor voor films

Al vele jaren is de Endlich het leidende schip tijdens nautische evenementen in Nieuwpoort zoals Verrassend Maritiem Nieuwpoort, de Cap Okaz beurs, de Nieuwpoort Sail Parade, de Open Klassieke Schepen,… Het zeiljacht werd ook meerdere keren gebruikt als decor voor films, voor televisieprogramma’s en in fotosessies.

De jarige Endlich behoort tot het varend maritiem erfgoed en heeft een erkenningsnummer dat hoger is dan de Mercator die tot het maritieme erfgoed behoort.

(DCR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier