Maria Feys blaast 100 kaarsjes uit in Oostkamp

De 100-jarige Maria Feys met haar familie, die gezegend werd met 4 zonen, 6 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen. © PH
Redactie KW

Dag op dag 100 jaar geleden werd Maria Feys geboren. Daarom trakteerde ze op zondag 7 januari haar familie op een heerlijke koffietafel met dessertbuffet. Op woensdag 10 januari mag Maria Feys nog eens feesten, want dan wordt haar in WZC Sint-Jozef , waar ze reeds 10 jaar verblijft, een receptie aangeboden in aanwezigheid van burgemeester Jan de Keyser en zijn gevolg. In de tuin van het woonzorgcentrum zal er ter ere van haar dan ook een rozenstruik worden geplant.

Maria werd geboren op 7 januari 1918. Ze was de jongste uit een gezin van elf kinderen. Velen hebben een leeftijd van boven de 90 jaar bereikt en haar zus Elza, met wie ze graag nog eens een stapje in de wereld zette, is ook 100 jaar geworden. “Zij kon autorijden en ik kende goed de weg”, zei ze toen. “Een goede combinatie om regelmatig eens te genieten van een koffietje met gebak. En babbelen deden we allemaal graag in de familie. Dat heb ik nog steeds niet afgeleerd“, vertelt de eeuwelinge.

Toen Maria huwde met Ernest Floré is ze in Ruddervoorde komen wonen. Zij kreeg vier zonen, zes kleinkinderen en tien achterkleinkinderen, waarvan de oudste 23 jaar is en de jongste 2 jaar. In haar drukke leven na haar huwelijk was ze naaister. Ze had een atelier in de Sint-Elooistraat waar ze met verschillende naaisters werkte, meestal drie. Ze wordt nog regelmatig aangesproken omdat ze voor velen het eerstecommunie-, plechtigecommunie- en trouwkleed heeft gemaakt. Ze had dus veel trouwe klanten. “Ze heeft veel gewerkt, honderden kleren gemaakt en verder matig geleefd”, vertelt één van haar zonen. “Misschien is dat wel het recept om 100 jaar te worden?

Rozenstruik planten voor 100ste verjaardag

Ernest, de echtgenoot van Maria, was chauffeur. Hij heeft onder andere nog voor de meubelfabriek van Michel Bauwens gereden. Voor trouwfeesten werd hij ook regelmatig gevraagd als chauffeur. In 1987 is hij op 73-jarige leeftijd gestorven.

Toen Maria 80 jaar was, besloot ze zelf om in een bejaardenflat van WZC Ter Luchte in Ruddervoorde te gaan wonen. Op 90-jarige leeftijd is ze door gezondheidsproblemen en na een ziekenhuisopname verhuisd naar WZC Sint-Jozef in Oostkamp. Het is daar dat ze woensdag in de tuin een rozenstruik mag planten ter ere van haar 100ste verjaardag en in aanwezigheid van burgemeester en schepenen.

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier