Margot uit Beveren-Leie schreef toneelstuk over haar eetstoornis

Evelien Coghe, Margot Vanwijnsberghe, Ilse Vanommeslaeghe en Kaatje Boury spelen mee in Cum Laude. © EDB
Redactie KW

Theatercompagnie Het Bataljong uit Kortrijk brengt binnenkort een uniek stuk. Actrice Margot Vanwijnsberghe schreef zelf een autobiografisch stuk over hoe ze een aantal jaar geleden worstelde met een eetstoornis. De 26-jarige Margot is afkomstig van Beveren-Leie. “Veel mensen weten niet goed hoe ze moeten reageren op een eetstoornis”, vertelt ze. “Het gaat over meer dan ‘je ribben kunnen tellen’, een eetstoornis is een keihard gevecht in je hoofd.”

Zo’n vijf jaar geleden kreeg de nu 26-jarige Margot Vanwijnsberghe te kampen met een eetstoornis. “Ik was toen geneeskundestudent en zat in mijn derde jaar. We zaten met allemaal perfectionisten samen”, vertelt ze. “Plots werd ik erg geconfronteerd met mezelf. Ik weet niet meteen hoe ik moet omschrijven. In die periode begon zich bij mij een eetstoornis te ontwikkelen.” Margot, die oorspronkelijk uit Beveren-Leie komt, maar nu in Gent woont en als huisarts in Aalter werkt, pende haar ervaringen neer in een dagboek. Haar verhaal verwerkte ze nu in een theaterstuk, waarin ze zelf ook meespeelt. Als zichzelf.

Ik had niet door dat er al maanden een weegschaal stond. Toen wist ik dat ik genezen was

Patiënt en arts tegelijk

“Ik heb veel geprobeerd, hier in België, maar de ambulante zorg volstond niet”, vertelt Margot. “Daarom ben ik een tijdje naar een eetstoorniskliniek in Zuid-Afrika getrokken. Ik kon daar mijn eerste stappen zetten, waarschijnlijk omdat ik er volledig uit mijn ‘gewone’ context werd weggetrokken. Je ziel wordt er al het ware blootgelegd en je kan niet weg. Tijdens mijn vier maanden in Zuid-Afrika kwam er heel veel naar boven.” Toen Margot weer in België was hervatte ze haar studies. “Eigenlijk was ik nog patiënt, maar tegelijkertijd werd ik ook arts”, zegt ze daarover. Margot voelde wel dat ze gevoelig bleef, en merkte twee jaar geleden dat ze echt genezen was. “Toen ik worstelde met mijn eetstoornis, was ik echt geobsedeerd door weegschalen. Ik wist dat ik genezen was, toen ik pas na maanden besefte dat er in mijn kabinet een weegschaal stond. (glimlacht)

Het gevecht in je hoofd

Volgens de jonge huisarts zijn eetstoornissen nog altijd een taboe. “Ik zat toen met absurde gedachten en niet iedereen weet altijd even goed hoe te reageren. Veel mensen hebben bovendien niet door wat speelt bij mensen die een eetstoornis hebben.”

Ze wil dan ook het foute beeld doorprikken dat er rond eetstoornissen hangt. “Er wordt enkel gedacht aan anorexia en aan jongeren waar je ribben kan tellen, maar dat is het niet. Het gaat niet over mager zijn maar over te veel of te weinig of ongezond eten. Het is een uitvlucht zoeken omdat je geen weg kan met je zelfbeeld. De mensen zien enkel de kilo’s, maar het draait om het gevecht in je hoofd dat je moet aangaan. Iemand die er perfect normaal uitziet kan ook een eetstoornis hebben.”

Spel met het innerlijke

Margot had toen ze diep zat geen vat meer op haar leven. Ze startte met woord- en muziekacademie en leerde zo regisseur Hilde Vanderstraeten kennen. Mede daardoor werd ze een van de opstarters van Het Bataljong. In Cum Laude speelt Margot zichzelf en de anderen spelen haar innerlijk of mensen die ze ontmoet heeft. “Het is een spel met de stem in mijn hoofd. Het stuk is doorspekt met anekdotes van tijdens mijn periode waarin ik In mijn vriendenkring ben ik daar open over.”

Kaatje Boury, ook uit Beveren-Leie, was de kotgenote van Margot en heeft alles van dichtbij meegemaakt. “Ik vind het tof dat ze ‘mijn stem’ speelt in Cum Laude”, zegt Margot.

De andere actrices van Het Bataljong die meespelen zijn Evelien Coghe uit Heule en Ilse Vanommeslaeghe uit Beveren-Leie. Hilde Vanderstraeten uit Kortrijk. Marthe Opbrouck uit Bavikhove en Heleen Allary uit Beveren-Leie staan in voor de regie en Frank Debruyne uit Kortrijk schreef de muziek. Hij brengt die samen met de Harelbeekse jazzpianiste Heleen Andriessen. “Het wordt een mooi, aangrijpend stuk met humor, muziek en dans“, besluit de groep. (Els Deleu)

Info en tickets: Cum Laude wordt opgevoerd in Budascoop in Kortrijk op donderdag 28 februari, vrijdag 1 en zaterdag 2 maart, telkens om 20.15 uur. Kaarten aan 12 euro voor volwassenen en 8 euro voor -26 jaar kan je bestellen via www.hetbataljong.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier