Marése Vervisch uit Wielsbeke: “Ik voel me helemaal mezelf tussen pin-updames”

Marése op de kamer waar ze haardossen omtoverd naar de pin-upstijl met een grote verzameling aan haarbloemen. © NVR
Redactie KW

Marése Vervisch (24) uit de Rijksweg heeft zich de laatste jaren ondergedompeld in de pin-upstijl. Dat is een kleurrijke kledingstijl die verwijst naar midden vorige eeuw. De jongedame heeft zich ontwikkeld tot kapster voor pin-updames. “Ik voel me helemaal mezelf tussen de andere pin-updames”, zegt ze.

Marése is afkomstig uit Geraardsbergen, maar woonde ook in Oostende. Met haar vriend uit Meulebeke verhuisde ze naar het landelijke Wielsbeke. Een jaar geleden sloot ze zich aan bij The Dreamettes. Toch kleedt ze zich al langer wat extravagant en heeft ook al even tatoeages en piercings. “The Dreamettes vormen een groep van 550 dames die leven en werken in pin-upstijl. We zijn heel uitbundig. We houden van een kleurrijke, opvallende kledingstijl. In die stijl heb ik mezelf herontdekt”, legt ze uit. Marése komt vaak samen met de andere dames. “Vroeger voelde ik me soms het buitenbeentje, de vreemde eend in de bijt. Al had ik wel veel zelfvertrouwen. Anders zou ik mijn haren toen nooit blauw gekleurd hebben. Als we nu samenkomen, dan voel ik me helemaal thuis tussen de pin-upvriendinnen. Daar ben ik één van hen en niet dat buitenbeentje. Ik bloei nu helemaal open”, getuigt ze.

Ik heb nog nooit negatieve commentaar gekregen

De jongedame kende de stijl, maar dacht dat er geen vriendenkringen rond bestonden. “Ik vermoedde dat de pin-upstijl enkel iets was van vroeger of van in de film- of muziekwereld. Tot ik met een vriendin naar het Rockabillyfestival in Gent ging. Een fotograaf nam foto’s van ons in ware pin-upstijl en postte die op Facebook. Zo belandde ik bij The Dreamettes. Daar ging dus een hele wereld voor mij open en zag ik dat ik mijn levensstijl deelde met anderen. Het is een vrouwvriendelijke stijl die positieve vibes creëert”, vertelt ze. Naast de kleurrijke kledingstijl, piercings en tatoeages zijn pin-ups ook geïnteresseerd in retrospullen. “Ik vind die vintage hebbedingetjes wel leuk. Terwijl iedereen op zoek gaat naar het allernieuwste, hou ik meer van een oude platenspelers en retroplaatjes en schedeltjes”, geeft Marése aan.

Blauw haar

De pin-up werkt als accountmanager bij Stepstone in Kortrijk. Daar verstopt ze haar kledingstijl niet voor haar collega’s. “Ik weet dat ik niet de perfecte maten heb, maar daar trek ik me niets van aan. Ik draag de kledij waar ik mezelf goed in voel. De collega’s vinden dat de max. Ik heb nog nooit negatieve commentaar gekregen. Integendeel: soms vragen ze mij zelfs waar ik mijn kleedjes koop. Alles is dus heel positief, ondanks mijn andere look”, zegt ze.

Marése is grafisch ontwerpster van opleiding. Daarna studeerde ze ook nog voor kapster. In Oostende werkte ze in een kapsalon. “Ik heb er heel veel kunnen leren, maar ik was er misschien iets te uitbundig en te creatief omdat ik piercings en blauw haar had. Ik ben toen een andere weg ingeslagen. Ik dacht dat die tijd verdwenen was, tot mijn pin-upvriendinnen me vroegen hun haar te kappen zoals ik het mijne draag.”

De jongedame is blij dat ze die oude liefde terug kon oprakelen. Nu is ze in bijberoep kapster voor pin-upvriendinnen. Ze maakt ook haarbloemen. “De pin-upstijl gaat samen met kleurrijke bloemen en opgestoken haardossen. Ik ontwerp mijn eigen haarbloemen en verkoop die ook”, legt ze uit. Marése is geen fulltime kapster, maar gaat eerder op pin-upevenementen langs om een standje op te zetten. Laatst was ze op Beardsterdam, een evenement van de Amsterdamse baardenclub. “Die vereniging organiseerde een beurs voor het Nederlandse Kinderkankerfonds. Daar doe ik de dames hun haar en verkoop ik ook haarbloemen. Ik zet me graag in op evenementen. Daar gaat het er ook altijd heel familiair en gemoedelijk aan toe. Net zoals bij The Dreamettes voel ik me daar ook helemaal op mijn gemak”, besluit de kapster. (Niels Vromant)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier