MarcT de Triomphe in Kortrijk geeft om de Warmste Week

17/12/17 om 11:37 - Bijgewerkt om 11:39

Zaterdag is MarcT de Triomphe gestart op de Veemarkt in Kortrijk. Een warme markt met leuke weggeefacties, want daar draait het om: weggeven voor mensen die het in deze eindejaarsperiode zelf moeilijk hebben.

MarcT de Triomphe in Kortrijk geeft om de Warmste Week

De afgelopen jaren leerde Kortrijk de Arc de Triomphe kennen, de triomfboog die op de Grote Markt geplaatst werd. Particulieren en handelaars konden er geschenken doneren aan wie het minder breed heeft om pakjes te kopen. MarcT de Triomphe maakt deel uit van Winter in Kortrijk en gaat verder op Arc de Triomphe, een initiatief dat enkele jaren geleden ontstond in de schoot van De Stuyverij. Initiatiefneemster Eefje Cottenier van De Stuyverij: "Het project was vorig jaar geslaagd. We besloten de Arc de Triomphe te verhuizen naar de Veemarkt om toe te laten de eigenheid van het initiatief nog verder te versterken. Het concept blijft overeind: zowel particulieren als handelaars kunnen er geven voor het goede doel, meestal voor kansarmen. We hebben nu 51 organisaties en handelaars die meewerken. "Geven kost geen geld. Met geven kan je gelukkig worden, een boodschap van hoop", aldus Eefje.

Op de foto zien we Eefje en Yaisa.

Op de foto zien we Eefje en Yaisa.

Delen

"Geven kost geen geld. Met geven kan je gelukkig worden, een boodschap van hoop" - Eefje Cottenier

Onder de triomfboog staan kastjes die door de jongeren van Habbekrats gepimpt zijn "De Arc is een bijzonder mooi hartverwarmend initiatief", aldus Yaisa die enkele pakjes kwam leggen. Maar MarcT de Triomphe is ook de verzamelplek voor wie in Kortrijk iets wil doen rond de Warmste Week. De Warmste Kerstmarkt wordt naast de plek waar de Arc de Triomphe haar activiteiten ontplooit, ook het forum voor verschillende organisaties die initiatieven willen opzetten voor het goede doel. Zo ondermeer A'kzie. "Wij verkopen thee, koffie en wafels. Wie een koffie wil betaalt 2 euro. Als je de door kinderen geschilderde koffiekop ook wil, betaal je 3 euro", zeggen Nathalie en Martine van A'kzie.

A'kzie verkoopt thee, koffie en wafels. Wie een koffie wil betaalt 2 euro.

A'kzie verkoopt thee, koffie en wafels. Wie een koffie wil betaalt 2 euro.

Organisaties die meewerken aan de MarcT de Triomphe kunnen kiezen. Ofwel gaat de opbrengst van hun initiatief naar een zelf gekozen doel, ofwel gaat de opbrengst naar 'de pot' die vervolgens verdeeld wordt onder alle organisaties die actief meewerkten aan de MarcT de Triomphe. "Zij verdelen dan verder onder initiatieven voor kansarmen", aldus Eefje. De MarcT loopt nog tot en met zondag 24 december. De markt is elke dag open van 13 tot 20 uur en werkt telkens met een vrije bijdrage. "Het betekent dat je zelf kiest hoeveel je voor je warme chocomelk betaalt of hoeveel je doneert voor je favoriete plaatje." De komende dagen is nog van alles te doen. Van muziekoptredens en live radio met Radio Quindo tot een kindernamiddag georganiseerd door buurtwerk V-Tex. Van cake eten voor het goede doel tot voetbaldarts met Lorenzo Staelens. Op de slotshow op zondag 24 december wordt om 14 uur de opbrengst van de MarcT de Triomphe bekend gemaakt. MarcT de Triomphe is een organisatie van vele Kortrijkse sociale organisaties met als kernspelers De Stuyverij, Stad en OCMW Kortrijk, Howest, Designregio Kortrijk en radio Quindo, met de gewaardeerde steun van Drukta en Lions Mercurius Kortrijk.

(Peter Van Herzeele/foto's en video Tom Vanderghinste)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!