Marco Borsato verrast met lied voor overleden vader

Nietsvermoedend trok Jeffrey Rasschaert samen met zijn boezemvriend Olivier Dumortier naar het concert van Marco Borsato in de Ancienne Belgique in Brussel. Groot was zijn verbazing, toen de Nederlandse zanger plots een verhaal over het ongeval van zijn ouders vertelde. Een staande ovatie bezorgde Jeffrey een ongelooflijk emotioneel moment. © LSi
Redactie KW

De Nederlandse sterartiest Marco Borsato heeft zondagavond 19 november in een volle Ancienne Belgique in Brussel een pakkend eerbetoon aan Erik Rasschaert (55) uit Deerlijk gebracht. Erik stierf op 29 mei bij een dubbele carjacking in Harelbeke. Zijn zoon Jeffrey (32) uit Zwevegem zat nietsvermoedend in de zaal en beleefde alles vanop de eerste rij. Zijn boezemvriend Olivier Dumortier (32) uit Lendelede zorgde voor de verrassing.

Op 29 mei verloor Jeffrey Rasschaert zijn vader Erik (55) in tragische omstandigheden. Erik was die avond samen met zijn echtgenote Carolin op de terugweg van een avondmarkt toen ze op de Ringlaan in Harelbeke plots een verhakkelde BMW naast een geparkeerde truck zagen staan. Het ongeval was nog maar net gebeurd. Erik aarzelde niet, stapte uit om te kijken of hij aan de bloedende chauffeur hulp kon bieden.

Maar nog vooraleer hij het goed en wel besefte, sprong de gewonde automobilist achter het stuur van Eriks wagen en maakte aanstalten om met de wagen én zijn vrouw te vertrekken. Erik wou zijn echtgenote niet laten gijzelen en kon nog net op de achterbank springen vooraleer de onbekende man in volle vaart vertrok. Wat verderop knalde de man met Eriks wagen tegen een verlichtingspaal, ging over de kop en belandde op zijn dak. Carolin raakte zwaargewond, Erik liet het leven. De carjacker ging er daarna nog met een tweede wagen vandoor en reed zich uiteindelijk bij zijn derde zelfmoordpoging tegen een oplegger te pletter.

Rouwproces

Bijna zes maanden later blijft het verlies van Erik nog altijd moeilijk te verwerken voor Carolin, zoon Jeffrey en zijn vijf broers en zussen. “De manier waarop papa om het leven is gekomen, lijkt recht uit een filmscenario te komen”, vertelt Jeffrey. “Nog altijd is het zo onwezenlijk. Plots was papa er niet meer, door de schuld van iemand anders. We konden geen afscheid nemen. Dagelijks hebben we nog verdriet en denken we aan hem. We hebben nauwelijks nog tranen. En als we al eens lachen, voelen we ons schuldig. Mijn mama mist haar man nog heel erg en kampt daar bovenop ook nog altijd met enkele fysieke ongemakken van het ongeval.”

Het verdriet van Jeffrey en zijn familie was ook boezemvriend Olivier Dumortier niet ontgaan. “Ik probeerde Jeffrey wel te steunen door een schouderklopje of een vuistje te geven maar toch voelde ook ik me soms machteloos”, aldus Olivier. “Ik zocht al langer naar een manier om Jeffrey toch nog eens op een originele manier een hart onder de riem te steken.”

Knipoog-smiley

Zondag 18 november trokken de boezemvrienden samen naar een oldtimerbeurs en daarna naar de AB in Brussel om een concert van Marco Borsato mee te pikken. Grote superfans zijn ze niet maar ze kunnen zijn repertoire wel smaken. Jaren geleden zagen ze al eens samen een concert van Marco in het Antwerpse Sportpaleis. “Pas vrijdagavond kreeg ik plots het idee om het management van Marco een korte maar krachtige mail met het tragische verhaal van de dood van Erik te sturen”, vervolgt Olivier.

Carolin en Eic Rasschaert, de ouders van Jeffrey.
Carolin en Eic Rasschaert, de ouders van Jeffrey.© GF

“Ik fleurde de tekst op met wat foto’s van ons en van Erik. Ik kreeg geen reactie, ook niet op een tweede mail. Ik had de hoop opgegeven maar vijf minuten voor de start van het optreden mailde ik nog eens en voegde er ‘Tot straks?’ en een knipoog-smiley aan toe. Vrijwel meteen kreeg ik reactie dat er iets gepland was. Vanaf dan was het spannend afwachten.”

“Ik zocht al langer naar iets om Jeffrey eens op een originele manier een hart onder de riem te steken” – boezemvriend Olivier Dumortier

Jeffrey nam nietsvermoedend plaats in de zaal. “Ik zag wel dat Oli wat zenuwachtig deed en met zijn gsm bezig was. Ik vroeg of er iets scheelde. Maar hij deed geheimzinnig en antwoordde dat ik het tegen 23 uur wel zou weten. Na enkele liedjes stopte Marco Borsato plots zijn optreden. Hij begon over een mail met een bizar verhaal over een tragisch ongeval. Toen hij het over Erik en Carolin had, wist ik dat het over mijn ouders ging.”

“Marco vroeg waar ik zat, ik wuifde, de hele AB keek naar mij en applaudisseerde. De staande ovatie voor mijn vader ging door merg en been. Onvergetelijk! Kippenvel! Ik hield het niet droog. Maar hoe mooi was dit?! De hele AB had gehoord wat een held mijn vader was door zijn leven te geven om mijn moeder te beschermen. Iedereen stond er nog eens bij stil. Daarna droeg Marco het liedje ‘Voor jou’ nog aan mijn vader op en volgde nog een ovatie. Ik zal dit mijn hele leven niet meer vergeten. En dat allemaal dankzij Oli. Wat een vriend!

Emotioneel verbonden

“We zijn al twintig jaar vrienden en hij haalt wel vaker gekke dingen uit”, weet Jeffrey. “Maar nu was ik compleet verrast en van slag. Ik, en de rest van mijn familie, zijn hem eeuwig dankbaar. En Marco, een groot artiest maar een nog groter mens.” Ook Olivier zelf liep de dag nadien met een glimlach rond. “Ik ben heel blij dat het is gelukt”, besluit hij. “Jeffrey is er ook altijd voor mij als ik hem nodig heb. Het eerbetoon aan zijn pa was keihard maar ook onvergetelijk. Ik was nog nooit zo emotioneel verbonden met mijn beste vriend.”

(Lieven Samyn)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier