Marc Vandevoorde uit Ruiselede bezit ruim 400 beelden van jazziconen

Marc Vandevoorde heeft bij hem thuis in de Poekestraat een kamer vol met beelden van grootheden uit de jazzwereld. © Foto RV
Redactie KW

Marc Vandevoorde (56) uit de Poekestraat heeft heel wat grootheden uit de pop-, blues- en jazzwereld live aan het werk gezien en bewonderd. Een van zijn kamers is een echt ‘Madame Tussauds’, maar niet met wassen beelden. Hij heeft een sublieme collectie beelden – een paar honderd – van iconen en wereldsterren uit de jazzmuziek.

“Zonder blues was er geen goede rock-‘n-roll of te pruimen popmuziek. Maar zonder jazz was er geen blues.” Zo luidt de mantra en de persoonlijke interpretatie van muziekfanaat Marc Vandevoorde. In zijn actieve loopbaan was Marc aan de slag in de houtbewerking, transport en vleesbranche. Zijn mama Agnes Maeyens overleed eind vorig jaar en nu zet hij zich maximaal in voor de goede zorgen voor zijn vader Theo (89), die naast hem woont in de Poekestraat.

Zoals zovelen mocht ik nu en dan eens uitgaan vanaf mijn zestiende“, vertelt Marc. “Veertig jaar lang heb ik concerten bijgewoond, van alle wereldsterren als The Who, Fleetwood Mac…”

Dankzij Pierre Wallyn

Hij weet iedereen te overrompelen met namen van artiesten, de bezetting van de bands en enorm veel songtitels en passages. Vooral de manier waarop de muzikanten fenomenaal met de instrumenten omgaan, fascineert Marc. “Eind de jaren 70 was ik op het festival TW, toen nog in Torhout, met de bus van Club 70 uit Aalter. Ik zag daar iemand foto’s nemen met een shirt waarop Aalter vermeld stond. Ik naar die drukdoende man toe, Pierre Wallyn, een fervent muziekfanaat en -kenner. Via die man begon mijn ‘loopbaan en passie’ voor muziek en concerten.

“De muziek van de jaren 55 tot 80 was en is nog steeds mijn grote passie”

“In Duitsland, Nederland, Frankrijk en eigen land, ik heb alle grote festivals, clubs en optredens bezocht. Jazz is een gestroomlijnd muziekgenre met de grootste muzikanten en de grootste talenten via opleiding aan conservatoria. Ik heb ruim 600 optredens bijgewoond en nog eens 100 wereldfestivals als Honky Tonk in Dendermonde en het North Sea Jazz Festival, toen nog in Den Haag en later in Rotterdam. Of de Moulin Blues in Eindhoven en Good Old Days van Peer”, citeert hij uit zijn rijkgevulde concertverleden.

Ticket van 5.000 BEF

“In juli 1991 was ik in Den Haag voor de grote muzikant Miles Davis, een fenomeen. Dat was een unieke ervaring die me nog altijd bijblijft. Daar waren ook Albert Collins, John Lee Hooker en B.B. King. Twee maanden later overleed Miles Davis. Dat gegeven staat onuitwisbaar in mijn geheugen gebrand.”

“In 1981 zag ik Eric Clapton in Vorst Nationaal en daar werd de komst van the voice of jazz, Frank Sinatra, aangekondigd. Een maand later kwam via James Brown de bevestiging. Maar een ticket voor Sinatra kostte toen in 1981, 5.000 Belgische frank. Dat was me te duur. Nu heb ik nog altijd spijt van de beslissing dat ik niet geweest ben wegens ‘te duur’. Mijn muziekverzameling omvat 3.000 lp’s van jazz en evenveel van pop, rock en blues. De muziek van de jaren 55 tot 80 was en is nog steeds mijn grote passie”, zegt Marc.

“Ik heb nog altijd spijt van de beslissing dat ik niet naar het concert van Frank Sinatra geweest ben wegens ‘te duur'”

Op de vraag of bijvoorbeeld iemand als Bruno Mars – onlangs in België – hem kan bekoren, schudt hij meewarig het hoofd. Wanneer startte hij dan met zijn verzameling? “Het was in 2000, vermoed ik, dat ik in Amsterdam was voor de Moody Blues en daar zag ik voor het eerst een winkel met beelden van artiesten. Dat fascineerde me zodanig dat het een passie, een ware verslaving, werd.”

Soms zelfs dubbel

Via rommelmarkten en tweedehandssites groeide mijn collectie. Na het afscheidsconcert van The Who in 2016 reed ik 20 km door naar Amstelveen voor nog meer prachtexemplaren. Ik heb beelden van iconen en sterren als Louis Armstrong, Miles Davis en een 400-tal anderen. In alle formaten, kleuren en al dan niet met instrument in de hand of de mond. Van enkele artiesten heb ik zelfs afbeeldingen dubbel. Soms contacteer ik collega’s die ook dergelijke beelden in hun bezit hebben voor een omwisseling.”

Bonnie Raitt

“Momenteel woon ik wel wat minder concerten bij dan vroeger, maar ik blijf toch die trend en passie koesteren. Zo was ik erbij in juli voor het openluchttheater in Antwerpen met Bonnie Raitt. En in augustus was ik met een vipkaart in het kasteeldomein in Monschau (Duitsland) voor Jethro Tull”, besluit Marc Vandevoorde enthousiast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier