Marc neemt afscheid van Sint-Elooiscomité in Beitem

Op de foto het bestuur met Steven Van Coillie en Kim Nollet, Marnick Dewulf en Rita Baert, Johny Wyffels en Tine Vanbrabant, Mattijs Deprez en Gwendolyn Vanoosthuyze, Kristof Gheysens en Ann Ide. Uit bestuur: Eric Foulon en Hilde Vinckier, Marc Vandevelde en Kathleen Verstraete. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

De organisatie van het traditionele St.-Elooisfeest mocht vorige zaterdag terug spreken van een uitermate geslaagde editie. Bestuurslid Marc Vandevelde (51) nam terzelfdertijd na twintig boeiende jaren afscheid van zijn Sint-Elooisgilde.

“Het is met pijn in het hart want ik heb het altijd héél graag gedaan”, klinkt het openhartig, “maar het viel niet meer de combineren met mijn andere activiteiten. In mijn vrije tijd sta ik als scheidsrechter tussen de lijnen en ik heb me ook geëngageerd in het bestuur van het voetbal. Je moet nu eenmaal keuzes maken in je leven zodat het niet té veel wordt. Vanaf september ben je hier toch wekelijks mee bezig. De traiteur en het menu moeten vastgelegd worden en we passeren ook in alle straten om strooibriefjes te verdelen. Het weekend zelf wordt alles klaargezet en ‘s anderdaags moet dit natuurlijk ook opgekuist worden.”

Topeditie

“Het St.-Elooisfeest mocht voor haar 90ste jaargang terug rekenen op 201 eters die aanschoven voor de maaltijd, waarmee we net ons record van 212 aanwezigen niet haalden”, knipoogt Marc. “Voor zo’n klein dorpje kan dit alvast tellen. Door de jaren heen hebben we met ons bestuur een jonger publiek proberen te lokken. Dit is ons zonder twijfel gelukt want zaterdag verwelkomden we een ruime delegatie van de oudervereniging en ook het bestuur van de krachtbalclub en het feestcomité van Beitem waren aanwezig. Ook onze dj weet dit jonge geweld natuurlijk te appreciëren.”

Het bestuur van de Sint-Elooisgilde bestaat op papier uit zes personen, maar eigenlijk mag je over zes koppels spreken. “De vrouwen van de leden zijn eigenlijk onmisbaar”, vertelt deze goedlachse Beitemnaar. “Zij zorgen elk jaar voor de hapjes en de versiering. Ik ga die voorbereidende vergaderingen ook missen. Er is altijd ambiance en als er gediscussieerd wordt, kan het nogal luidruchtig worden, vooral als onze wederhelften zich beginnen te roeren”, schatert Marc.

Deze keer stond er ‘gesmoord varkenshaasje’ op het menu en dat wisten de aanwezigen toch wel te appreciëren.

“Het klinkt misschien als een cliché maar als het eten lekker is, mag je spreken van een geslaagd feest. Daarvoor komen de mensen ook telkens weer terug en dit wil ik ook onze opvolgers als tip meegeven.”

Marc en zijn echtgenote Kathleen Verstraete stappen met een positief gevoel en massa’s leuke herinneringen uit de Gilde. “Volgend jaar, op de eerste zaterdag van december, kom ik zeker mee feesten en als er iets is mogen ze mij altijd roepen. Met Kristof en Ann, twee jonge mensen uit de gemeente, is de opvolging verzekerd”, besluit Marc.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier