Marc Adyns: “Kortrijk is een doodse stad geworden”

Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: “wie ziej gie?”. Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks ‘De Kortrijkzaan’. Leer de mensen uit je buurt kennen. Maak kennis met Marc, de man die teruggekeerd is naar Kortrijk door een echtscheiding en vindt dat de stad met de jaren is ingedommeld.

Marc Adyns is een Kortrijkzaan die 35 jaar lang niets meer met de stad te maken had. Hij heeft tot zijn twintigste in Kortrijk gewoond en vier jaar geleden is hij door een echtscheiding teruggekeerd.

Maar de hernieuwde kennismaking met zijn geboortestad valt hem toch een beetje tegen. Hij vindt dat de stad die hij kende met de jaren is ingedommeld. “Het is een doodse stad geworden. Toen ik hier wegging was Kortrijk een zeer bruisende, levende stad, maar als je nu ‘s avonds buitenkomt, loop je hier alleen. Vroeger kende ik hier bijna iedereen, nu ken ik niemand meer.”

Marc is sinds een paar jaar gepensioneerd. Hij werkte als informaticus. Maar nu kan de computer hem niet meer boeien. Nu houdt hij zich vooral bezig met lezen. “Zeer veel lezen en reizen. Dat waren zaken waar ik geen tijd voor had toen ik nog werkte. Ik kan nu ook op reis gaan, wanneer niet iedereen dat doet. En vreemde talen studeren, dat ben ik vanaf mijn vijftig ook weer beginnen doen. Ik ben nu vooral bezig met Russisch. Zodra ik die taal genoeg onder de knie heb om met de autochtonen daar te kunnen converseren, hoop ik met de trein naar plekken als Ulaanbaatar en Vladivostok te reizen.”