Maquette voor zwevend paviljoen in Zillebeke voorgesteld

Op de foto herkennen we raadslid Ives Goudeseune, Dirk De Poorter, schepen Jef Verschoore, curator Theun Vonckx, Marleen Verhack, Jo Vercaigne en raadslid Valentijn Despeghel. © (Foto EG)
Redactie KW

Na de heraanleg van de dorpskern komt er naast de kerk van Zillebeke een zwevend paviljoen. Zaterdagmiddag werd de maquette van dat paviljoen voorgesteld aan de Zillebekenaars.

Naar aanleiding van de dorpskernvernieuwing in Zillebeke komt er een zwevend sculptuur boven de nieuwe, groene zone, schuin voor de kerk. Dit ruimtelijk werk van 5 op 8 meter en 4 meter hoog verwijst indirect naar Zillebekevijver en vormt een ontmoetingsplaats waaronder en waarrond mensen kunnen zitten en wandelen.

“De buurtbewoners en dorpelingen kregen inspraak in het werk en de keuze van de kunstenaar”, vertelt gemeenteraadslid en Zillebekenaar Ives Goudeseune. “Dit gebeurde eerder al in de Sint-Pieterswijk wat leidde tot de realisatie van de Hemelpoort. De aanleiding voor een kunstwerk in Zillebeke is de dorpskernvernieuwing, waarbij het nieuwe kunstwerk echt geïntegreerd kan worden in de herinrichting.”

Opdrachtgeversgroep

Onder begeleiding van curator Theun Vonckx (De Queeste Art) werd een opdrachtgeversgroep samengesteld die bestaat uit Dirk De Poorter, Patrick Deldaele, Evelien Demeulenaere, Eva Denys, Ives Goudeseune, Ann Huygelier, Natahlie Sigiez, Isabel Therssen, Brigitte Vandamme, July Vanoplynes, Peter Vanthuyne en Jo Vercaigne. “De groep is al twee jaar aan het brainstormen over de kunstinrichting in het dorp“, zegt Theun Vonckx. “Er werd gezocht wat het kunstwerk moest vertellen, wat de beste locatie was, wat de bewoners ervan mochten verwachten en welke kunstenaar het beste past bij wat de groep wil bereiken.”

Paviljoen

Uiteindelijk kwam de groep terecht bij Brody Neuenschwander, een kalligraaf en tekstkunstenaar. Brody (60) werd geboren in het Amerikaanse Texas en woont en werkt sinds 1993 in Brugge. Brody kreeg al diverse onderscheidingen en heeft een ruime ervaring met het realiseren van werken in een openbare ruimte. Hij werkt voornamelijk met metalen constructies in inox.

Brody en de groep werkten een idee uit om een ‘piazza’ te maken. Dit werd dan later omgevormd tot een paviljoen. Geïnspireerd door de idee van een zwevend driedimensionaal werk bestaande uit losse woorden die verwijzen naar Zillebeke en de lokale geschiedenis kwam men tot een consensus.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier