Malafide fokker haalt herdershond op bij baasje: “10.000 euro betalen of ik was Mac kwijt”

Melissa en Yuki. © foto AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Melissa Salomez zit in zak en as. Haar hondenfokker kwam vorige week geheel onverwacht haar hond Mac bij haar weg halen. Zogezegd omdat het dier niet goed verzorgd werd, volgens Melissa gaat om een geldkwestie. Hondenfokkerij Dreamworks Shepherds, eigendom van Charlotte Smeets en haar ouders, kwam eerder al in opspraak.

Wie zelf een hond of kat heeft, weet dat die na een tijdje gewoon lid van de familie wordt. Melissa Salomez uit Bellegem was dan ook compleet overrompeld doen vorige week donderdag haar fokker aan de deur stond om haar witte herdershond Mac op te halen. “Vrienden hadden mij nog gezegd om te doen alsof ik niet thuis was of haar gewoon voor een gesloten deur te laten staan. Maar ik was ervan overtuigd dat ze Mac niet echt zou meenemen voor een domme discussie over wat geld. Wie is er nu zo onmenselijk?”, vraagt Melissa zich met tranen in de ogen af.

Het verhaal van Melissa en Mac is lang en vrij complex. De twee leerden elkaar kennen toen Melissa in 2011 bij Carine en Charlotte van Dreamworks Shepherds langsging op zoek naar een witte herdershond. “Ze hadden op dat moment twee nestjes, eentje met stamboom en eentje zonder”, vertelt een nog steeds aangeslagen Melissa. “Dat had eigenlijk al een belletje moeten doen rinkelen, maar omdat ik dolgraag een hond wilde kwam ik uiteindelijk naar huis met Yuki. Ik betaalde 1.000 euro voor haar. Het overleg ging toen al niet zo vlot. Op het moment dat ik vroeg naar de reden dat de andere puppy’s geen stamboom hadden maar wel voor dezelfde prijs verkocht worden -, wilden ze mij zelfs even geen hond meer verkopen.”

Ook Mac liep toen al rond in de kennel. “Hij kon het niet zo goed vinden met de andere honden, maar ik was meteen weg van hem”, glimlacht Melissa. “Hij werd op dat moment gebruikt voor de kweek. Ik wist dat ze zo’n hond nooit zouden verkopen.”

Bang van mannen

Tot Mac drie jaar later plots terug op de radar verscheen. “De fokker had blijkbaar beslist dat Mac niet geschikt was om te kweken omdat hij te angstig was en veel last had van groeipijnen. Dus hadden ze de hond verkocht aan een koppel in Nederland. Alleen stonden die toen op scheiden en moest de hond dringend weg. De toenmalige eigenaar kwam via de fokkerij bij mij terecht. Hij wilde geen geld voor Mac, gewoon een goede thuis, dat gaf ik hem maar al te graag. Binnen de kortste keren waren Mac en Yuki twee poten op een buik (lacht). Alleen voor mannen is hij heel lang doodsbang geweest. Zelfs voor mijn vader en broer die hier vaak over de vloer komen, was hij maandenlang doodsbang.”

Een aantal jaar bleef het stil en ging het leven in het grote huis met tuin in Bellegem rustig zijn gangetje. Tot Melissa vorig jaar plots een telefoontje kreeg van fokker Charlotte. Ze wilde graag een nestje puppy’s van Yuki en Mac. “Natuurlijk kon je daar al heel wat vraagtekens bij plaatsen. Yuki was op dat moment al 7 jaar, wat al best oud is om voor de eerste keer te bevallen. Maar met die pupjes in het vooruitzicht was ik veel te enthousiast om daar lang bij stil te staan. Uiteindelijk hebben we wel moeten dekken met een ander mannetje want Mac had er geen zin in.”

Plots toch liefde

Melissa kwam overeen met haar fokker dat Yuki tijdens en na de bevalling bij hen zou verblijven. In ruil zou zij 650 euro ontvangen. De rest van de winst van de pups zou naar Charlotte gaan. “Ik wilde de puppy’s heel graag in huis maar ik sta er alleen voor en werk voltijds. Bovendien leek het beter om dat aan iemand met ervaring over te laten”, aldus Melissa. Eind maart beviel Yuki van vijf gezonde pups, die werden verkocht en Melissa’s hond kwam tot grote vreugde van Mac weer naar huis. Alleen het geld volgde niet. “Normaal krijg je als eigenaar van de hond 1.200 euro (de prijs van een puppy, red.), maar ik wilde gewoon het beste voor Yuki dus ik stelde mij tevreden met 650 euro. De eerste weken durfde ik daar niet echt om vragen, maar naarmate de maanden verstreken drong ik toch aan.”

Geen toestemming

Tot Yuki en Mac een half jaar later plots toch romantische interesse in elkaar begonnen te vertonen. “Ik was mij van geen kwaad bewust, tot ik ze plots bovenop elkaar zag zitten. Ik ben onmiddellijk naar buiten gespurt en heb nog geprobeerd hen uit elkaar te halen, maar wie iets van honden kent, weet dat dat onbegonnen werk is. Ik stuurde onmiddellijk een foto van ‘de daad’ naar mijn fokker. In paniek, want in mijn contract staat dat ik enkel mag fokken met Yuki ‘in overleg met’ hen. Gelukkig konden ze er daar nog om lachen, of zo leek het toch.”

Dezelfde regeling als daarvoor werd getroffen, alleen verliep niet alles even vlot als eerder. Yuki beviel met een keizersnede van zes kleine pups. “Niemand had mij van die operatie op de hoogte gebracht en ik was dan ook heel bang om haar te verliezen”, getuigt Melissa. Gelukkig liep ook deze keer alles goed af en kwam Yuki naar huis. Maar ook dit keer liet de betaling op zich wachten. Terwijl de fokker de puppy’s ondertussen allemaal aan 1.200 euro per stuk had verkocht.

“Uiteindelijk verzamelde ik op aanraden van mijn ouders toch al mijn moed en polste ik nog eens naar het geld. Daarop kreeg ik van Charlotte plots een rekening gepresenteerd. Ik moest haar in totaal bijna 10.000 euro betalen, onder andere omdat ik Mac zonder toestemming had ingezet om te kweken. Bovendien wilde ze de hem terug omdat ik er niet goed voor zou zorgen. Omdat het koppel in Nederland cash betaalde en nooit de papieren van Mac meekreeg was de hond officieel nog steeds van Charlotte. Ik kon dus niks beginnen toen ze hem uiteindelijk toch meenam. Bovendien bleek dat ze Yuki zonder mijn toestemming gesteriliseerd hadden. Op zich is dat niet erg want ik was dat ook van plan, alleen hebben ze mij dat nooit verteld waardoor mijn hond bijna werd opengesneden door een dierenarts zonder reden.”

Opvanggezin

“Yuki en ik missen Mac nog elke dag. Iedere keer dat ik de diepvries opendoe en per ongeluk twee porties vers vlees opdiep, barst ik weer in tranen uit. De honden hebben hier een grote buitenkennel, speciaal ingericht. Ze mogen in de tuin spelen, we gaan geregeld wandelen en het hele huis is praktisch hun eigendom. Ze worden dus echt wel goed verzorgd. Het toppunt is dat ik enkele dagen later een bericht kreeg van een vriendin die vertelde dat mijn fokker haar gecontacteerd had. Ze zochten een ‘opvanggezin’ voor Mac omdat hij niet goed behandeld werd. Ze gaan hem dus niet eens zelf houden maar weer bij iemand plaatsen om hem daar weg te halen als zij er zin in hebben, terwijl ze nooit een cent betaalden voor zijn onderhoud. Dáárom wil ik mijn verhaal vertellen. Ik wil niet dat iemand zich ooit nog moet voelen zoals ik mij nu voel.”

Dreamworks Shepherds

De familie achter Dreamworks Shepherds komt oorspronkelijk uit Nederland en opereerde eerst onder de naam Vlerckensteyn. Ze verhuisden al verschillende keren. Hun laatste bekende adres was in Molenstede, maar ook daar zijn ze ondertussen vertrokken. Een nieuw adres of telefoonnummer zijn onvindbaar. Via sociale media liet Charlotte ons weten geen commentaar te willen geven. Op verdere vragen komt geen antwoord. Navraag op het kabinet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) leert ons dat de kennel bij hen onbekend is. Nochtans moeten kwekers die drie nestjes of meer per jaar hebben verplicht een erkenning aanvragen. Zo kan men controleren of alles correct verloopt.

Melissa haar hond Mac
Melissa haar hond Mac© gf

Recht van antwoord

Met verbazing en verontwaardiging lees ik uw artikel ‘Malafide fokker haalt herdershond op bij baasje: “10.000 euro betalen of ik was Mac kwijt” waarin Melissa Salomez mijn naam en reputatie op een schandelijke manier door het slijk haalt. Het artikel staat evenwel bol van onwaarheden.

Zo is de hond Mack (inderdaad met ck achteraan) nooit eigendom geweest van Melissa, maar is deze steeds mijn hond geweest. Wij, mijn moeder en ik zelf, hebben Mack als jonge pup aangekocht. Hij werd gekozen voor zijn mooi uiterlijk, lief karakter en bijzondere bloedlijnen met als doel in de toekomst een bijdrage te leveren aan het ras.

Op grond van een schriftelijke overeenkomst mocht Melissa vanaf Mack zijn vijfde levensjaar optreden als gastouder. Dit is een situatie waar de hond als geliefd huisdier in gezinsverband leeft bij een derde zodat wij zodoende onze honden niet in kennels hoeven te houden, enkel en alleen omdat we ze af en toe voor de fokkerij willen inzetten. Omdat Mack steeds mijn hond is gebleven, werd in het contract opgenomen dat er enkel met mijn schriftelijke instemming met Mack mag worden gekweekt.

Enkele maanden terug meldde Melissa evenwel dat zij op eigen houtje Mack had laten kweken met haar eigen hond Yuki. Dit was geheel tegen de overeenkomst van gastouderschap in wat ertoe heeft geleid dat ik Mack volgens eerdere schriftelijke afspraken ben gaan terughalen. Melissa werd hiervan vooraf op de hoogte gebracht. Het is pertinent onwaar dat ik hierbij geld heb gevraagd. Ook de in het contract genoemde boetes hebben wij tot op heden (nog) niet opgelegd. Toen ik Mack heb opgehaald heeft Melissa bovendien vrijwillig een verklaring ondertekend waarin ze afziet van een verder gastouderschap van Mack.

Doordat Yuki, de hond van Melissa, slechts vijf maanden na de geboorte van haar voorgaande nest gedekt werd, heeft Melissa het leven van haar eigen hond op het spel gezet. De bevalling van Yuki – waarbij Melissa niet aanwezig was – verliep niet vlekkeloos zodat de dierenarts mits een operatie het leven van Yuki en de pups heeft gered.

Uit liefde voor het ras hebben mijn moeder en ik de afgelopen 25 jaar ons uiterste best gedaan een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en verbreding van dit hondenras. We doen dit volgens de geldende regels van de kennelclub en steeds met het welzijn van de honden op de eerste plaats. Mijn honden zijn mijn gezinsleden die ik met alle zorg en respect behandel. Ik denk dat de manier waarop wij onze honden houden en deze zaak benaderd hebben het tegenovergestelde is van wat een malafide fokker zou doen. Het is dan ook treurig vast te stellen dat iemand dergelijke laster kan rondstrooien, zodat ik mij samen met mijn advocaat beraad over verdere stappen.

Charlotte Smeets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier