Maithili (13) verliest de strijd tegen zeldzame tumor

02/08/18 om 07:29 - Bijgewerkt om 11:21

Na iets meer dan twee jaar vechten, verloor de 13-jarige Maithili Vanhille uit Assebroek woensdag de moedige strijd tegen haar hersenstamtumor. Het meisje stierf thuis, dicht bij haar gezin.

Maithili (13) verliest de strijd tegen zeldzame tumor

Maithili werd twee jaar geleden getroffen door een agressieve en ongeneeslijke hersenstamtumor. Haar ouders botsten op de grenzen van de Belgische geneeskunde en zamelden op allerhande manieren geld in voor alternatieve behandelingen. Die leken aanvankelijk aan te slaan, maar de tumor won het oneerlijke gevecht. Maandagnacht ging het plots steil bergaf. "Ze is heel zwak. Het gaat niet zo goed met haar, maar ze kijkt er enorm naar uit om naar Spanje te kunnen vertrekken", zei papa Sam toen nog strijdvaardig.

Keiharde diagnose

Die strijdlust heeft het hele gezin twee jaar lang gekenmerkt. Want aanvankelijk wees niets er op dat de toen 11-jarige Maithili ziek was. Tot haar ouders toch enkele zaken opmerkten. Zo trok ze haar ene mondhoek scheef toen ze lachte en haar ene oog was wat groter dan het andere. Een MRI-scan bracht de keiharde waarheid boven: het meisje leed aan een hersenstamtumor. De prognose was hard, de dokters gaven haar nog maximaal negen maanden.

Maar daar legden zowel Maithili als haar ouders zich niet bij neer. Omdat een behandeling in België niet mogelijk leek, klopten ze bij dokters in Londen en in Keulen aan. Ze trokken zelfs meer dan tien keer naar Mexico voor een alternatieve, maar nog altijd niet bewezen, behandeling. "Wie zou dat nu niet doen als er ook maar een halve procent kans was om je kind daarmee te redden?", zeiden haar ouders daarover.

Die behandelingen kostten samen honderdduizenden euro's. Geld dat het gezin bij mekaar kreeg door allerhande benefieten en acties te organiseren. Iedereen droeg hen een warm hart toe en doneerde gul. Alternatief of niet, de behandelingen leken aanvankelijk ook aan te slaan. De tumor verkleinde en de activiteit werd tot een minimum herleid. Maithili kon plots weer schrijven en zette gigantische stappen voorwaarts.

Tweede tumor ontdekt

Maar in januari maakte de euforie opnieuw plaats voor droefheid. De dokters ontdekten een tweede tumor, zo'n vijf centimeter van de eerste. Alle progressie die ze maakte, verdween plots weer. Ze belandde opnieuw in een rolstoel. Maithili dacht even aan opgeven, maar vond haar strijdlust al snel terug. Ze stapte opnieuw op het vliegtuig voor een behandeling in Mexico, maar het zou haar laatste blijken.

"Spijt van de behandeling in Mexico hebben we zeker niet. Het heeft ons veel mooie momenten extra bezorgd. Momenten waarvan ook Maithili genoot", vertelde haar papa Sam eerder nog.

Geen laatste reis meer

Het meisje had eigenlijk nog maar één wens. En dat was om nog eens samen met het gezin naar Spanje op reis te gaan. Dat werd haar niet meer gegund, want even voor 19 uur woensdagavond stierf de dappere tiener. "Ze vertelde ons 's ochtends dat ze pijn leed. Op dat moment hebben we meteen beslist om haar pijnmedicatie te geven. In de loop van de avond zagen we dat het echt niet goed ging. 'Meisje, je mag stoppen met vechten als je wil', fluisterde ik haar toe. Seconden later is ze vredig en op een natuurlijke manier ingeslapen", getuigt papa Sam. Het maakt er de pijn van het verlies jammer genoeg niet minder om. Als laatste aandenken kon het gezin 24 uur eerder nog een kunstwerkje maken met de handen van de gezinsleden. Het was alsof ze toen al voelden dat hun meisje de strijd aan het verliezen was. "De pijn die we nu voelen, is onbeschrijfelijk. Het gaat heel diep. Maar tegelijk voelen we een soort van opluchting voor Maithili. Ze kan eindelijk stoppen met vechten. De pijn is nu definitief voorbij. Wat dan ook: Maithili blijft voor altijd ons prinsesje."

De ouders namen eerder al de moedige beslissing om aan tumordonatie te doen. Nederlandse onderzoekers kwamen haar woensdag nog ophalen om het tumorweefsel weg te halen. "We hop" en dat er zo andere kinderen kunnen gered worden. Het is het enige dat we nog kunnen doen." De begrafenis is dinsdag om 10 uur in de Maria Assumptakerk in Assebroek. (TLG/MM)

Om 18.58u heeft Maithili beslist om ons te verlaten... Na juist geen 2 jaar vechten tegen die verschrikkelijke ziekte...

Geplaatst door Benefiet tvv Maithili op Woensdag 1 augustus 2018

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!