Luc Vanneste gaat na 28 jaar dienst in het gemeentehuis van Ardooie met pensioen

(Foto EH) © (Foto EH)
Redactie KW

Na de Dag van de Arbeid op 1 mei zal je in het gemeentehuis niet meer bij Luc Vanneste terecht kunnen. Na 28 jaar ten dienste van de bevolking gaat hij met pensioen. Hij was de man die als ambtenaar in dienst van de burgerlijke stand, iedereen altijd met de glimlach een antwoord gaf op alle vragen.

Luc werd geboren op 28 januari 1957 als zoon van André Vanneste en Maria Maertens in de Cloetbergstraat op de wijk De Tassche. Met een grootvader en vader in dienst van de NMBS, ging Luc aanvankelijk ook aan de slag in bij de Rijkdienst voor Sociale Zekerheid in Brussel. “Ik heb jarenlang van Koolskamp naar Brussel gependeld”, zegt hij.

“Weet jij nog wanneer de halte in Ardooie afgeschaft werd ? Een stop was vroeger al beperkt en na de afschaffing gingen we naar Tielt.”

Na de opruststelling van José Werbrouck, die na de fusie in 1977 van Koolskamp overgeplaatst werd, solliciteerde Luc voor zijn betrekking bij de dienst burgerlijke stand.

Hij slaagde en begon zijn carrière op het voormalig gemeentehuis op de markt.

Krak van 2012

“Daar was het aanvankelijk moeilijk om uit te zoeken wie waar te vinden was.”

“Op die manier kreeg ik heel wat mensen bij mij omdat het naar de diverse diensten soms wel wat zoeken was. Maar ik heb het altijd graag gedaan.”

“Ik ben gestart met aanleggen van digitaal archief voor heemkundige kring”

Met de bouw van het nieuwe gemeentehuis op het Polenplein werden de diverse diensten van de gemeentelijke administratie meer toegankelijk. Maar in de inkom van het gemeentehuis bleef Luc Vanneste de meest centrale figuur en ook altijd het aanspreekpunt. Ook tegenover de pers richtte hij op zijn eigen bescheiden wijze vaak het woord. En in 2012 werd hij uitgeroepen tot Krak van de gemeente Ardooie.

Dichte en verre reizen

Heel wat personen vallen na hun beroepsloopbaan in het befaamde ‘zwarte gat’. Bij Luc Vanneste zal dat zeker het geval niet zijn. Nu woont hij met Ria Deboosere op het Polenplein, in de schaduw van het gemeentehuis, en als secretaris van het Sint-Maartenscomité en de Heemkundige Kring Ardooie-Koolskamp, blijft hij met het dorpsleven in contact. Bij de Heemkundige Kring is hij gestart met het aanleggen van een digitaal archief.

In eigen gemeente hebben alle plekjes geen geheimen voor Luc, die ondertussen ook al heel wat gereisd heeft. Niet alleen in de buurlanden, maar ook Zweden, Noorwegen, Finland, Thailand en Amerika deed hij al aan. En wellicht komt er bij leven en welzijn nog een vervolg aan.

Maar in het gemeentehuis moet je na 1 mei voor adreswijzigingen, identiteitskaarten, huwelijken, overlijdens, pensioenen, reispassen, vreemdelingenzaken binnen de burgerlijke stand, dienst bevolking, voortaan bij iemand anders terecht. (Jan David)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier