Luc Dhoop scoort met zijn vinken in Vijve

Namiddagkampioen Luc Dhoop omringd door Raf Chanterie en de bestuursleden van De Statiezangers. © IVD
Redactie KW

Naast het klassieke clubkampioenschap pakken De Statiezangers al vier jaar uit met een namiddagkampioenschap. Die zetting werd vorige week georganiseerd en Luc Dhoop volgde Martin Balcaen, al twee keer winnaar, en André Ghekiere op.

Luc Dhoop, die ook bestuurslid is bij de vinkenmaatschappij, legt zich niet echt toe op de kampioenschappen bij De Statiezangers. Vorig jaar kwam daar verandering in toen hij het vinkenkampioenschap van Groot-Waregem won. Ook op de wedstrijd voor de namiddagkampioen tekende hij present en hij haalde het met ruim verschil.

“Het clubkampioenschap omvat verschillende reeksen en omdat ik niet altijd dezelfde vinken zet, doe ik niet mee voor de titels”, verklaart Luc Dhoop. “Het kampioenschap van Groot-Waregem en het namiddagkampioenschap waren echter ééndagswedstrijden en ik won ze beide. Voor Groot-Waregem speelde ik met Motti en die tweejarige vogel haalde het met 741 liedjes. Vorige week zette ik met Gothier, een driejarige vink die op haar eerste zetting al 498 liedjes liet noteren op een vrij korte tijd. Ik had dus goeie hoop om een mooi resultaat neer te zetten. Met 765 liedjes werden de verwachtingen meer dan ingelost. Ik speel niet met de vinken om titels te verzamelen, maar een overwinning zie ik toch wel als een mooie beloning voor de moeite. Ik ben daar echt de hele dag mee bezig.”

Contact met kwekers

Luc kreeg de microbe echt te pakken toen hij vijftien jaar geleden begon met het kweken. “Aan mijn broer Patrick, die al een paar jaar gestart was met de kweek, had ik een goed voorbeeld en mijn vroegere klasgenoot Rudy Demeyer uit Ooigem zette mij ook op weg. Als je kweekt, is het belangrijk dat je met goeie vogels kunt werken. Ik heb veel contact met andere kwekers en regelmatig wisselen wij vinken uit om nog tot betere resultaten te komen”, vertelt Luc.

“Als ik mij beperk tot De Statiezangers mag ik zeggen dat ik de afgelopen jaren over de betere vinken beschikte. Nu heb ik 15 vogels waarmee ik naar de zettingen kan. De vinkensport is uitgegroeid van een hobby tot een echte passie en ook als bestuurslid bij De Statiezangers probeer ik mijn steentje bij te dragen tot de goeie werking. De vrije tijd die me daarna nog rest gaat naar mijn gezin, mijn kleinkind en de fiets.” (IVD)

De uitslag: 1. Luc Dhoop (Sint-Eloois-Vijve) met Gothier en 765 liedjes, 2. Rudy Meurisse (Waregem) met Spratt en 700 liedjes, 3. Eric Holvoet (Zulte) met Sagan en 604 liedjes, 4. Carine Vanlerberghe (Sint-Eloois-Vijve) met Liam en 574 liedjes, 5. Dirk Nuyttens (Waregem) met Tjibbe en 556 liedjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier