Luc De Meulemeester heeft een hart voor Desselgem en toont zijn vijf mooiste plekjes

Luc De Meulemeester werd geboren en getogen in Desselgem: "We wonen heel landelijk, maar toch is alles dichtbij." © AD
Redactie KW

Luc De Meulemeester werd net als zijn vrouw Caroline geboren en getogen in Desselgem. “Er moet toch iets zijn dat ons hier gehouden heeft: onze familie voornamelijk, maar ook de ligging: dicht bij Kortrijk en Waregem. Alles wat je nodig hebt, is dichtbij. Toch wonen we heel landelijk”, aldus de architect.

Desselgem, dat is de koerse. Het mag dan ook niet verbazen dat de speciale plekken voor Luc niet in het minst in het teken staan van zijn grote hobby: fietsen en Desselgem Koerse. Als penningmeester en secretaris helpt hij ieder jaar het evenement tot een groot succes te brengen.

Briek Schotteplein

“Sinds 2005 wordt het pleintje aan de Liebaardstraat en de Meierie het Briek Schottepleintje genoemd. Aan de gevel hangt een foto van tweevoudig wereldkampioen Briek Schotte, die in Desselgem school liep, leerde fietsen en zijn eerste wedstrijd reed. Voor Desselgem Koerse is Briek van onschatbare waarde. Voor mij is het pleintje iedere zondag het vertrekpunt van een ritje met de vrienden. Ik rijd heel graag met de fiets en iedere zondag is dat ons meetingpoint.”

“Dan trekken we al eens naar de kanten van Bellegem op ontdekking in de Vlaamse Ardennen. Onder vrienden kunnen we al eens praten, genieten we al rijdend van de natuur. Enkele van die medefietsers ken ik al dertig jaar. We zijn samen opgegroeid. Fietsen is toch even alles loslaten en je hoofd vrijmaken. En het is natuurlijk gezond. Na afloop van ons zondagstoertje drinken we er eentje in het cafeetje tegenover het pleintje: de Casa el Vid.”

Speelpleintje bij grootouders

“Op de hoek van de Kasteelstraat en Leopold III-laan is er een klein speelpleintje tegenover het vroegere huis van mijn grootouders. Een plaats die voor mij volhangt met jeugdherinneringen. Van mijn zeven tot twaalf jaar verbleef ik veel bij mijn grootouders. Dan werd er heel wat geravot met de gasten uit de buurt. Op dat speelpleintje werd er gefietst en gevoetbald in de zomer.”

Ik heb ooit nog gezwommen in de Leie, ook al was dat toen al verboden

“Als het tijd was voor de Ronde van Frankrijk, organiseerden we onze eigen Ronde van Frankrijk rond dat pleintje. We hadden ons eigen crossparcours met een klassement. Al won ik nooit: onvergetelijke tijden. In die tijd hing iedereen voor de televisie om de koers te volgen, maar daarna kwamen ze op straat om het resultaat van de rit te bespreken en te discussiëren. Mijn grootvader was fan van Merckx en dan was er wel een buur, die voor Van Looy supporterde. Wij volgden als jonge gasten geboeid de discussies.”

De Poepe

“Met ‘de Poepe’ wordt er in de volksmond een sinds jaren gesloten herberg bedoeld. Ongeveer twintig jaar geleden sloot de herberg de deuren, maar met Desselgem Koerse wordt er door De Leiezonen nog altijd een heus kermisdorp aan de Poepe opgezet. Er wordt dan een grote biertent geplaatst. Iedereen weet dat hij tijdens Desselgem Koerse daar terecht kan om iedereen te ontmoeten en samen na de aankomst van de koers, nog een gezellige pint te drinken.”

Vroeger kwam na de koers iedereen op straat om het resultaat te bespreken

“De topeditie van Desselgem Koerse moet wel geweest zijn toen Tom Boonen als wereldkampioen kwam meerijden. Een dieptepunt was toen het parcours en de tent leeg bleven op de bewuste 11 september, toen er een terroristische aanslag gebeurde in de VS. Iedereen zat aan zijn televisie gekluisterd. Dat jaar kregen we maar 22 coureurs aan de startlijn. Andere jaren waren dat er tussen de 80 en de 100.”

Astridlaan

“Ik werd geboren en getogen in huisnummer 15. Het was een nieuwe wijk die gezet werd. In die huizen kwamen er allemaal jonge gezinnen wonen. Er werd een hele generatie gekweekt in de Astridlaan: leeftijdsgenoten die al eens kattekwaad durfden uithalen of belletje trek. De meeste mensen die ik er gekend heb, zijn er al weg. Ik heb ze allemaal weten verhuizen. Voor mij zal het altijd een nostalgische plek blijven.”

Munkenhof

“Mijn vrouw en ik gaan al eens graag gaan wandelen en dan passeren we dikwijls langs het Munkenhof. Dat is toch wel het mooiste plekje van Desselgem. Toen ik in de lagere school zat, werd de Leie recht getrokken. De Leie passeerde oorspronkelijk iets verder. Dat maakte duidelijk dat het Munkenhof Desselgems grondgebied was. Ook al ligt het nu dus aan de overkant van het water, het is nog altijd het meest authentieke stukje Desselgem dat er te vinden is. Doordat een stukje geschiedenis eigenlijk geschreven werd terwijl we in de lagere school zaten, werd er regelmatig in de lessen aardrijkskunde langs de werken gepasseerd. Zoiets blijft je bij. Ik heb zelfs nog gezwommen in de Leie, ook al mocht dat toen niet.”

(AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier