LRV Pittem organiseert 57ste ‘Prijskamp van het Warmbloedpaard’: “We behoren tot de wereldtop”

Johan Lannoo: "Dankzij de vakkennis van de fokkers haalt het Belgisch warmbloedpaard internationaal een hoog niveau." © Foto Jan
Redactie KW

Op woensdag 15 augustus organiseert LRV Pittem voor de 57ste keer de ‘Prijskamp van het Warmbloedpaard’ op de terreinen van de familie Lannoo in de Posterijlaan. Wij spraken met voorzitter Johan Lannoo over het evenement en het niveau van de Belgische paarden op wereldvlak.

“Ik mag stellen dat onze prijskamp door de jaren heen een degelijke naam opgebouwd heeft”, steekt Johan Lannoo van wal. “Dit evenement werd tot in 1959 door de Gewestbon van Izegem georganiseerd. Toen zij besloot ermee te stoppen hebben we met het gewest Pittem in 1961 besloten de fakkel over te nemen. Op 28 augustus van dat jaar werd de prijskamp voor het eerst in Pittem georganiseerd. Sindsdien heeft de fokkerij van het Belgisch warmbloedpaard, dat destijds even in een dipje zat, een grote sprong voorwaarts gemaakt.”

Internationaal

“In tegenstelling tot de ons omringende landen zoals Duitsland en Frankrijk heeft het Belgisch warmbloedpaard geen erg lange geschiedenis. In de naoorlogse periode hadden wij nagenoeg enkel het Belgisch trekpaard en dat was het. Door de inzet en de vakbekwaamheid van de Belgische fokkers hebben we echter inmiddels de achterstand ruimschoots ingehaald, in zoverre zelfs dat nu kopers uit Frankrijk en Duitsland naar ons land komen om paarden te kopen.”

“Wij zijn in België altijd blijven waken over het behouden van goede moederstammen, waardoor we een erg hoog niveau bereiken”

“Zij hebben immers te veel gekruist tussen de verschillende landen, wat de kwaliteit zeker niet ten goede is gekomen. Wij zijn in België altijd blijven waken over het behouden van goede moederstammen, waardoor we een erg hoog niveau bereiken. Bovendien hebben wij geografisch een erg goede ligging, waardoor de interesse nog toeneemt. Op grote veilingen zijn kopers uit Amerika, Oekraïne, de rijke Arabische landen en de laatste jaren zelfs China zeker geen uitzonderingen.”

Vakmanschap

“Wanneer deze laatsten beginnen mee te spelen, doet uiteraard ook het grote geld zijn intrede en dus proberen kwekers uit die landen met veel kapitaal een plaats op de markt te veroveren. Dat bleek echter een misrekening, want ze kwamen al snel tot de vaststelling dat het vooral het vakmanschap, de kennis en jarenlange ervaring van de kweker is die paarden van een hoog niveau opleveren.”

“Bovendien blijkt het klimaat in het Oostblok of de Arabische landen verre van ideaal te zijn voor het kweken van toppaarden. Ik mag toch wel zeggen dat onze regio in het kweken van toppaarden een belangrijke plaats inneemt en dat drie van de absolute internationale toppers van dit moment van kwekers uit onze regio komen en één zelfs uit onze eigen stal.”

Veulen van 3.000 euro

“Wat de prijskamp zelf betreft, verwachten we een grote opkomst. Deze organisatie geldt ook als preselectie voor de grote nationale prijskamp op 28 augustus, waar ook een veiling aan gekoppeld is. Een hoog niveau halen is dus belangrijk. De wedstrijd staat open voor paarden, die ingeschreven zijn in het stamboek van het Belgisch warmbloedpaard. Tijdens de wedstrijd worden de paarden beoordeeld op model, correctheid, stap en draf en afstamming. De keuring gebeurt volgens leeftijdscategorie, beginnende met de merries van acht jaar of ouder en zo afdalend tot de tweejarigen. Daarna volgt de keuring van de veulentjes van het lopende jaar, samen met de moeders. Iedereen die langskomt betaalt 2,5 euro, maar krijgt daarvoor een lootje voor het slot van het evenement: de verloting van een veulen ter waarde van 3.000 euro.” (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier