Loupiac is de mooiste van België en ver daarbuiten

Clément Castelli met Loupiac Du Val des Mordorées. © EDB
Redactie KW

Loupiac Du Val des Mordorées, de Ierse roodwitte setter van Clément Castelli (37), is Belgisch en internationaal schoonheidskampioen. Hij werd door de rasvereniging tot de beste van zijn ras gekroond.

Loupiac is amper drie jaar oud en heeft al verschillende titels op zijn palmares. Hij maakt al twee jaar deel uit van het gezin van Clément Castelli. Clément werkt als verkoper van liften. In zijn vrije tijd engageert hij zich als waarnemend voorzitter van het beheerscomité. Met zoontje Arthur beoefent hij ju-jitsu in Heule.

De Ierse roodwitte setter is de originele setter met twee kleuren van honderden jaren geleden en komt niet veel voor. Het is een ‘staande jachthond’, wat betekent dat hij blijft stilstaan als hij wild gevonden heeft in een veld. Hij ruikt het wild en toont dat hij het gevonden heeft.”

Nooit in een asiel

Zowel Clément als zijn vrouw Annick zijn opgegroeid met een hond in huis. We begonnen tien jaar geleden te zoeken naar rassen, gingen kijken naar hondenshows en zochten op in boeken welk karakter ons aansprak. Op Eurodog in Kortrijk ontmoetten we een Ierse roodwitte setter. We werden verliefd op dat ras. Zo’n hond kan heel gedreven zijn om het werk te doen, maar in huis is die heel rustig. Hij kan ook goed overweg met kinderen. Op vandaag zijn er echter nog maar twee fokkers in ons land, drie in Nederland en vier in Frankrijk. Deze hond met stambomen vind je ook nooit in een asiel. Als hij niet meer bij de baasjes terecht kan, gaat hij weer naar de fokker.”

Clément ging op zoek via rasverenigingen waar nestjes geboren werden. “In die tijd bestond er nog geen Facebook.” Bijna een jaar moesten Clément en Annick wachten tot er een hond beschikbaar was. Ze vonden er uiteindelijk een bij een fokker in Frankrijk op vier uur rijden. “Met Diamond, een van de mooiste van het nest, deden we ook shows. Hij is kampioen van Luxemburg en ook internationaal schoonheidskampioen geworden. Jammer genoeg hebben we hem aan kanker verloren toen hij acht jaar was.”

Toen de Franse fokker het overlijden via Facebook vernam, liet hij Clément weten dat hij nog een hond beschikbaar had die toen twaalf maanden oud was. “We zijn Loupiac in augustus 2016 gaan halen.”

Wisselbeker

Loupiac is een neef van Diamond. “Met hem nemen we weer aan tentoonstellingen en schoonheidswedstrijden deel”, vertelt Clément. Op het klassement van de tentoonstellingen van 2017 behaalde Loupiac bij de roodwitte setters de meeste punten bij de rasvereniging. Hiervoor kreeg hij onlangs de wisselbeker van de club als beste reu en als beste roodwitte setter in het algemeen.

De namen van wie de beker won, staan vermeld op de beker. Het leuke is dat de naam van onze Diamond er ook op staat.” Vorig weekend was er een internationale show in Gent, en ook daar werd Loupiac de beste van het ras. Na al zijn titels en prijzen waren het de laatste titels die hij nodig had om Belgisch en internationaal kampioen schoonheid te worden”, glundert Clément. “Wat shows betreft zijn we klaar in Nederland en België. We gaan in juni nog naar het Frans kampioenschap in Parijs en waarschijnlijk trekken we dit jaar ook nog naar Luxemburg.”

Jachtproeven

Clément is met Loupiac nu ook begonnen met veldwerk, waar drie tot vier jaar opleiding in jachtproeven voor nodig is. “Hiermee kan je certificaten krijgen door een keurmeester. Die zouden ook mooi op zijn palmares staan. Met het veldwerk ben je echter ook gebonden aan de weersomstandigheden en moet de hond in topconditie zijn. We zien wel dat Loupiac dat instinct heeft. Diamond had dit niet.”

Door dat veldwerk te doen, kreeg Clément interesse in de natuur en zal hij dit jaar het overheidsexamen voor jager afleggen. Hij volgt nu elke zondag les. “We leren over vogelsoorten, wild in Wallonië, reeën, everzwijnen, roofvogels en wildbeheer“. Ook interessant is bijvoorbeeld hoe een fazant leeft, en dat kan dan weer kennis zijn die ik kan gebruiken met mijn hond. Je leert de principes van de natuur kennen.”

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier