Louise Daneels tovert kunstwerken uit alledaagse dingen

Louise Daneels met enkele van haar creaties. © WO
Redactie KW

Mensen zijn vaak de slaaf van hun dagelijkse routines. Op weg naar het werk en terug zijn ze zo gejaagd dat ze veelal de doodgewone zaken in een haast afhaspelen. Zoals tanden poetsen bijvoorbeeld. En dat zijn nu net de rituelen waar Louise Daneels (22) uit Menen graag bij stilstaat. Het inspireerde de studente Illustratie aan het KASK in Gent zelfs om kunstwerken uit alledaagse dingen te toveren.

“Komt daarbij dat ik al van kleins af gefascineerd ben door verpakkingen”, geeft Louise mee, “ik ben iemand die een product zou kopen louter en alleen al voor de verpakking. Ook op rommelmarkten raak ik enorm in de ban van oude producten en verpakkingen. Vooral de manier waarop sommige zaken gemaakt zijn via oude ambachtelijke technieken vind ik inspirerend.”

“Vandaag de dag wordt veelal digital gewerkt. Die echte handenarbeid raakt me, en wil ik ook terugbrengen in de werkjes die ik maak. Ik merk ook dat ik heel wat mensen ermee kan bereiken via sociale media zoals Instagram. Ongelooflijk maar het is vandaag makkelijker om mensen te bereiken aan de andere kant van de wereld dan rond de kerktoren. De kracht van sociale media is groot voor kunstenaars.”

Met de paplepel

Louise kreeg de liefde voor kunst met de paplepel binnen. “Mijn oma maakt porseleinen poppen en mijn papa is enorm geboeid door kunstgeschiedenis”, geeft Louise mee. “Tot en met het derde middelbaar had ik helaas weinig over kunstgeschiedenis gehoord. Ik volgde wel tekenles, maar dat was het dan ook. Ik trok van Sint-Jozef in Menen naar de Heilige Familie in Ieper waar een kunstafdeling was. Ik bloeide toen pas echt open.”

“Echte handenarbeid raakt me en wil ik ook terugbrengen in mijn werkjes”

Louise trok vorig jaar op Erasmus naar Leipzig, waar ze heel wat inspiratie opdeed. “Er heerste daar een compleet andere mentaliteit dan hier in Vlaanderen”, gaat Louise verder, “heel wat kunstenaars kwamen er naar buiten met hun werken en hadden al meermaals tentoon gesteld. Een waar contrast met de mentaliteit in Vlaanderen, waar je eerder binnen blijft met je werken. Daar word je echt gemotiveerd om je werken te tonen. Ik geef eerlijk toe dat ik wel een dipje had toen ik hier terug was.”

Luciferdoosjes tovert Louise Daneels om tot mooie kunstwerkjes.
Luciferdoosjes tovert Louise Daneels om tot mooie kunstwerkjes.© WO

Volgend jaar studeert Louise af. Voor de toekomst ziet ze wel wat op haar pad komt. “Er zijn heel wat mogelijkheden als illustratrice. Je kan bij magazines werken, boeken illustreren, … noem maar op. Werkzekerheid is niet altijd gemakkelijk, maar ik zie wel wat op mijn pad komt. Ik zie het wel zitten om freelance te werken. Ook kunstonderwijs zegt me wel iets. Een ander idee is het opzetten van een open atelier in Gent samen met mijn vriend, een plaats waar kunstenaars kunnen samenkomen. Maar we zien wel”, aldus Louise.

(TGM)

Je kan de werken van Louise Daneels bekijken op Instagram via www.instagram.com/louisedaneels/ of Tumblr via louisedaneels.tumblr.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier