Lothar Feys nieuwe voorzitter Izegem Koers: “Hele stad in sfeer van koers onderdompelen”

Izegem Koers-voorzitter Lothar Feys: "We willen de lat nog hoger leggen." (Foto Frank)
Philippe Verhaest

Izegem Koers schakelt een versnelling hoger. Het bestuur onderging een stevige metamorfose en Lothar Feys neemt de touwtjes als nieuwe voorzitter in handen. Het doel is duidelijk: van het jaarlijkse wielerfeest de absolute klassieker onder de kermiskoersen maken. “Beleving wordt hét sleutelwoord.”

Izegem Koers kan terugblikken op een erg rijke traditie. De jaarlijkse kermiskoers doorheen de Pekkersstad lokt jaarlijks een massa volk naar het centrum en heeft een erelijst waar menig andere wielerwedstrijden alleen maar jaloers op kunnen zijn. Dit jaar trekt op donderdag 5 september de vijftigste editie door de straten en dat is het sein om ook op organisatorisch vlak een tandje bij te steken.

Het bestuur onderging een stevige vernieuwing en werd fors uitgebreid. Met een duidelijk doel voor ogen, zegt kersvers voorzitter Lothar Feys. “We willen ons wapenen voor de toekomst en ervoor zorgen dat ons jaarlijks wielerfeesten de absolute klassieker onder de kermiskoersen wordt.”

Marc Vanlerberghe en Frank Duhamel, de twee anciens die de voorbije jaren Izegem Koers uitbouwden tot wat het op vandaag is, nemen wat gas terug. Een nieuwe wind was dus aan de orde en daarvoor werd aangeklopt bij sportschepen Lothar Feys (N-VA). “Ik kreeg de vraag we de toekomst van Izegem Koers konden aanpakken”, verduidelijkt hij. “Ik besloot enkele koersminnende mensen op te bellen en voor ik het wist had ik een kern van een achttal mensen verzameld die hun schouders onder het project wilden zetten. Aanvankelijk had ik zelf niet de intentie om een rol in het verhaal op te nemen, maar ik bleek de verbindende factor tussen de oude en nieuwe generatie. Ik neem het voorzitterschap op mij uit liefde voor Izegem Koers en deze stad. Voor alle duidelijkheid: dit staat volledig los van mijn schepenambt. Izegem Koers is geen organisatie van de stad.”

25.000 man in de straten

De vernieuwde ploeg heeft een duidelijke visie voor ogen. “Izegem Koers scheert op sportief vlak de laatste jaren hoge toppen. Het deelnemersveld is ruim, er zakken echte kleppers naar onze stad af… Vorig jaar nog Belgisch kampioen Yves Lampaert. Izegem Koers is ook nog een echte wedstrijd. Hier wordt niks verkocht, maar strijden de coureurs om de eer. We willen de beleving van in het peloton zelf doortrekken in de hele stad. Izegem moet zich elk jaar één dag volledig in een unieke koerssfeer onderdompelen. Hoe we dat exact zullen doen, moeten we nog bekijken. Maar zowel voor de gewone man in de straat als de vele vips moet Izegem Koers iets onvergetelijk worden. We zijn op de goeie weg, maar de lat moet verder de hoogte in.”

“Ons uiteindelijk doel is om van Izegem Koers dé referentie in Vlaanderen te maken. Dat moet ook mogelijk zijn, want we zijn quasi uniek. Het volkse primeert bij ons. Welke kermiskoers kan zeggen dat ze jaarlijks 25.000 man op de been brengt?”

Ons doel is om dé referentie voor kermiskoersen te worden

Toch was een vernieuwing van het bestuur nodig. “De voorbije jaren werd ronduit fantastisch werk geleverd”, benadrukt Lothar Feys. “Mensen als Marc Vanlerberghe en Frank Duhamel verdienen alle lof en we zijn maar wat blij dat ze aan boord blijven als bestuurslid. Maar om de toekomst te verzekeren, is verjonging nodig. Nu beschikken we over een erg complementair en goed geolied team. Het huidige succes willen we bestendigen en dat kan alleen maar door een stevige structuur neer te zetten. Daarom hebben we de vzw opgedeeld in vijf aparte cellen, telkens met een verantwoordelijke en adjunct. Zo wordt er gefocust op het financiële luik, pers & public relations, administratie, de wedstrijd zelf en vip & sponsoring. We lanceren ook een compleet nieuwe website en activeren onze sociale media als een permanente informatiebron. Izegem Koers is springlevend en barst van ambitie. Met deze nieuwe ploeg willen we die ook waarmaken.”

Frank Vandenbroucke

Lothar Feys zelf heeft eveneens een hart dat voor de koers klopt. “Wat mij betreft is het de mooiste sport ter wereld. Op en top Vlaams ook. Ik herinner me nog levendig toen Frank Vandenbroucke aan de start van Izegem Koers verscheen, als onafhankelijke coureur. Zo’n vedette in onze eigen stad, dat moeten we koesteren en zelfs een regel van maken. Vorig jaar stond Yves Lampaert op de deelnemerslijst en die weg willen we verder bewandelen.”

De nieuwe voorzitter maalt jaarlijks een kleine vijfduizend kilometer in het zadel af. “Met mijn vrienden van het Nikko Cycling Team trek ik er zo goed als elke zondag op uit. Heerlijke momenten, waarbij de nabeschouwing minstens even belangrijk is als de rit zelf”, knipoogt hij. “Het geeft me energie voor een hele week.” Met het Nikko Cycling Team organiseert Lothar al enkele jaren Il Nikko d’Oro, het officieuze WK ploegentijdrijden voor amateurs. “Ondertussen uitgegroeid tot een begrip. Vorig jaar kregen we zelfs 200 deelnemers aan de start. En vanuit mijn job bij brouwerij De Brabandere organiseer ik ook het vipgebeuren op de Oude Kwaremont tijdens de Ronde van Vlaanderen. Die ervaringen zal ik zeker meenemen naar Izegem Koers.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier