Lore Devlamynck uit Pittem: “Ik overweeg om op de Filipijnen te gaan wonen”

Lore verbleef drie maanden bij hetzelfde gastgezin. Op de foto zien we haar met de kinderen van het gezin. © Foto Jan
Redactie KW

Lore Devlamynck is net terug van een reis van een maand naar de Filipijnen. Het was al de derde keer dat ze naar daar afreisde. Op vrijdag 13 april zal ze voor 11.11.11 een voordracht geven over haar boeiende belevenissen.

“Eigenlijk is alles begonnen in het tweede jaar van mijn opleiding verpleegkunde aan de Howest Hogeschool”, start Lore (23) haar verhaal. “In het kader van onze opleiding konden we voor een stage naar het buitenland gaan. We konden kiezen uit Amsterdam, Portugal, China of de Filipijnen. Het leven en de omstandigheden in een ontwikkelingsland hebben mij altijd al geïntrigeerd en dus was de keuze snel gemaakt.”

“Samen met nog vijf andere studenten en een leerkracht ben ik op een soort inleefreis geweest. Het was vooral de bedoeling om te zien hoe de leefomstandigheden daar waren en hoe het gesteld was met de medische infrastructuur. Ik mag wel zeggen dat het een cultuurshock was. Ik herinner me nog goed een bezoek aan de kraamafdeling van een ziekenhuis, waar de moeders die moesten bevallen of net bevallen waren, allemaal samen in een kamer lagen. Ook de pasgeboren baby’s lagen kriskras door elkaar in een lokaal.”

Geen westerse wijsheid

“De reis had een grote impact op mij, maar toen ik terugkwam had ik vooral het idee van ‘dat smaakt naar meer’. Gedreven door dat besef ben ik dan aan een opleiding postgraduaat duurzame samenleving begonnen, die zich toespitst op de politieke, economische en culturele aspecten van ontwikkelingslanden. In het kader van die opleiding ben ik vorig jaar zeven maanden teruggekeerd naar de Filipijnen, waar ik vijf maanden stage heb gedaan en twee maanden heb rondgereisd.”

“Daar heb ik gezien dat samenwerking de sleutel tot een veel beter leven is”

“Tijdens mijn stage was ik werkzaam binnen de organisatie NIHIP (Negros Island Health Integrated Program) dat op zijn beurt dan weer een onderdeel is van het Council of Health and Development, dat over de hele Filipijnen actief is. De organisatie houdt zich vooral bezig met het opleiden en begeleiden van de lokale gemeenschappen, niet alleen op het vlak van gezondheidszorg, maar ook wat landbouw en bestuur betreft. Voor de organisatie heb ik eerst twee maanden verschillende gemeenschappen bezocht.”

Binnen de vorming zaten ook heel wat medische hulpmiddelen. Met behulp van een pop leert Lore hoe een sponsbad te geven aan een baby met koorts.
Binnen de vorming zaten ook heel wat medische hulpmiddelen. Met behulp van een pop leert Lore hoe een sponsbad te geven aan een baby met koorts.© Foto Jan

“Wat het werk zelf betrof, bestond dat er vooral in lokale boeren of vissers op te leiden, zodat ze kleinere problemen zelf kunnen oplossen. Belangrijk in dit verband is dat we hen niet onze westerse wijsheid opleggen, maar vooral de plaatselijke wijsheid en middelen bij hen bekend maken. Achteraf bekeken kan ik wel zeggen dat ik meer van hen geleerd heb, dan zij van mij. Zo heb ik kennisgemaakt met de lokale geneesmiddelen die met planten van daar kunnen vervaardigd worden. Ik heb ook de positieve resultaten van acupunctuur ondervonden. De laatste drie maanden heb ik in een gemeenschap geleefd, die een eigen coöperatieve opgericht had en samen 80 ha land bewerkte. Daar heb ik gezien dat samenwerking de sleutel tot een beter leven is. Zij hadden beduidend betere leefomstandigheden dan de rest van de bezochte plaatsen.”

Belgian Filipina Friends

“Omdat het land me blijft aanspreken, heb ik inmiddels met drie andere mensen de BFF (Belgian Filipina Friends) opgericht, die zich vooral bezighoudt met informatie verstrekken over het land, het organiseren van activiteiten en geld proberen in te zamelen om lokale projecten te steunen. Soms wordt mij de vraag gesteld of ik er zou willen wonen en ik moet toegeven dat die mogelijkheid er zeker in zit. Of dat permanent zal zijn is nog een vraag, maar enkele jaren behoort zeker tot de mogelijkheden.”

Wie meer wil horen over de belevenissen van Lore kan op vrijdag 13 april om 19.30 uur naar de voordracht in het Egemse cc Het Buurthuis, een organisatie van 11.11.11 Pittem-Egem. Naast Lore vertelt ook Kelly Vroman over haar inleefreis naar Senegal. De toegang is gratis.

(Jan Goossens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier