Lokale Helden te bewonderen in Kortemark en Lichtervelde

Merlijn Lombaert en Simon Aneca bij De Pastorie, waar het Kortemarkse evenement straks plaatsvindt. © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Volgende week vrijdag 27 april kan je je Lokale Helden aan het werk zien in zowel Kortemark als Lichtervelde. In Kortemark slaan de drie jeugdhuizen, samen met de gemeente, de handen in elkaar. In Lichtervelde werd het lokale jeugdhuis benaderd om het muzikale dj-geweld samen te brengen.

In Kortemark ligt de nadruk op zowel muziek als beeldende kunst. De Pastorie leent zich daar perfect voor. “Het is de bedoeling om startend talent enerzijds een duwtje in de rug te geven vanuit het gemeentebestuur en anderzijds om die jongens en meisjes speelkansen te bieden”, stelt Simon Aneca. “Daarnaast willen we onze activiteiten qua jeugdcultuur binnen de gemeente wat opschroeven, niet alleen op muzikaal vlak, maar ook qua beeldende kunst. Ik denk dat het uniek is dat we niet alleen muzikaal talent tonen, maar het concept ook uitbreiden naar andere lokale helden, zoals beeldende kunstenaars.”

prachtige pastorietuin

Drown the Phoenix (20.30 tot 21.15 uur), Planeet 9 (21.45 tot 22.30 uur) en VIKTOR PUYPE & TGBITW (23 tot 23.45 uur) zorgen voor de muzikale toets. Daarnaast stellen Jens Devrome, Bram Storme en Benjamin Nollet (NoB Art) hun werk tentoon.

“We hebben gekozen om het muzikale gebeuren in de prachtige pastorietuin te laten plaatsvinden, wat tevens een belangrijke erfgoedlocatie van onze gemeente is. Daarnaast hebben we ook de Pastorie zelf, een karaktervolle locatie om een expositie te laten doorgaan. Het leent er zich perfect voor. Voor de gemeente is het een perfecte kans om erfgoed te koppelen met een ietwat jonger publiek, zodat zij er ook mee in aanraking komen en ze de waarde van die locatie leren appreciëren.”

“De samenwerking met de jeugdhuizen is ook belangrijk. Het is één van de eerste keren dat de drie jeugdhuizen De Fauteuil, De Meeuwe en De Zunne samenwerken onder leiding van de dienst cultuur en de jeugddienst”, besluit de Kortemarkse cultuurbeleidscoördinator.

lokale superhelden

Het Lichterveldse jeugdhuis zet dan weer volledig in op lokaal dj-talent. “Aangezien er in Lichtervelde veel dj’s zijn, wilden we proberen om er zoveel mogelijk samen te brengen om te draaien. Enkele onder hen zaten voorheen nog in de kern van het jeugdhuis”, stelt Ian Haeghebaert.

Ondeuxgend, DJ Bloare, Vallectric & Stino, Bostyn, Foxa & Owel en Maximo Dondé sieren de Lichterveldse affiche. Ook Ian staat er samen met Damon Serlet op. Samen vormen zij Foxa & Owel. “Mogelijk komt er ook nog een presentator langs van Studio Brussel. Ons thema is superhelden. Zo willen we het jeugdhuis inkleden naar dat thema en diegenen belonen die verkleed komen als superheld.”

“Ook Tomorrowland heeft een Superheldenstage. Daar zou ik deels naar toe willen werken. We zullen er alvast nog ons best voor doen.”

Tot slot is Ian alvast tevreden met de werking van het jeugdhuis. “In het voorjaar is het doorgaans een rustige periode zoals in andere cafés, maar de komende weken hebben we al heel wat zaken gepland. Die komen zo vlug mogelijk online. Zo willen we graag nog een spaghettiavond ten voordele van ons nieuw jeugdhuis organiseren. Daarnaast nemen we ook nog deel aan de rommelmarkt.”

Ian Haeghebaert en jeugdhuis Het Andere Geslacht ontvangen Lokale Helden.
Ian Haeghebaert en jeugdhuis Het Andere Geslacht ontvangen Lokale Helden.© Foto Kurt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier