Lo-Reninge krijgt van Rode Kruis label van 'hartveilige gemeente'

25/10/17 om 08:28 - Bijgewerkt om 08:28

Het stadsbestuur installeerde onlang drie publieke AED-toestellen en voorzag ook in opleidingen om er mee te werken.

Lo-Reninge krijgt van Rode Kruis label van 'hartveilige gemeente'

Burgemeester Lode Morlion kreeg van Mieke Vandeputte het label Hartveilig. © (foto KVCL)

"We kochten eind 2016 drie AED-toestellen aan, een investering van 6.927 euro, inclusief kast en onderhoudscontract", zegt burgemeester Lode Morlion.

"De drie toestellen hangen ter hoogte van vbs Oogappel in Lo, zaal Concorde in Pollinkhove en het sportterrein in Reninge. Binnenkort wordt nog een vierde toestel aangekocht die een plaatsje zal krijgen in Noordschote."

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

"Een AED is heel eenvoudig te bedienen, iedereen kan binnen een paar uur leren reanimeren en omgaan met een AED", aldus nog de burgemeester. "Daarom organiseerde het stadsbestuur van Lo-Reninge in april en mei drie opleidingen. Die waren in een mum van tijd volzet. Een zestigtal personen, waaronder ook enkele personeelsleden van de stad Lo-Reninge, volgden die opleiding."

Door het hangen van AED-toestellen op publieke plaatsen en het geven van opleidingen, kreeg het stadsbestuur uit handen van Mieke Vandeputte, voorzitter van het Rode Kruis Poperinge, voor twee jaar het label Hartveilig. "Na Poperinge is Lo-Reninge nog maar de tweede gemeente binnen het werkgebied van het Rode Kruis Poperinge die het label krijgt", zegt Mieke Vandeputte. "Toch wel een mooie prestatie."

(KVCL)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!