Lo-Reninge: “Dankzij steun van hele groep mensen”

Foto KVCL
Redactie KW

Brandweerman, zaalwachter en lid van verschillende verenigingen. Johan Decleyre (49) doet elke dag zijn ronde als postbode en na zijn werk staat bij klaar om Benjamin te helpen, de vriend van zijn dochter Stefanie die in 2015 een zwaar arbeidsongeval had.

“Ik ben heel blij met de Kraktitel en wil iedereen bedanken die voor mij stemde”, zegt Johan Decleyre. “Ook de andere genomineerden had ik de titel van Krak absoluut gegund. Mijn nominatie vond ik al een aangename verrassing. Het is een vorm van waardering, een schouderklopje om op deze weg voort te doen. Maar er zijn, gelukkig maar, nog veel mensen die zich dagelijks inzetten voor de samenleving. Zij verdienen dit net zo goed.” Johan kreeg zijn sociaal engagement met de paplepel mee. “Mijn ouders waren bestuurslid in verschillende verenigingen. Mijn vader Hubert, die in 2016 overleed, was ook brandweerman en voorzitter van het ACV. Mijn moeder Lieve is nog altijd heel actief. Zo is ze nu onder meer bestuurslid bij de Okra en Samana. Zelf was ik jarenlang lid en leider van de KSA in Lo. Ik was ook 24 jaar bestuurslid en enkele jaren voorzitter van de feestcommissie van Lo.”

“Bijna wekelijks gaan we samen naar de bioscoop en de fitness”

Nu is Johan Decleyre voorzitter van het Sint-Maartenscomité dat elk jaar de komst van de Sint in Lo voorbereidt en de ontvangst van de grote kindervriend in goede banen leidt. “We organiseren een stoet door de straten en een groot feest in de zaal”, zegt Johan. “We moeten ook elk jaar vervoer regelen voor de Sint. Maar alleen ben je niemand. Het is dankzij de steun van een hele groep mensen rondom je dat je iets tot een goed einde kan brengen.” Als zaalwachter van het ontmoetingscentrum De Gendarmerie en de polyvalente zaal komt Johan met veel mensen uit verschillende verenigingen in contact.

Zorg voor Benjamin

Maar in 2015 nam het leven van Johan een bruuske wending. In september van dat jaar werd Benjamin Debergh, de vriend van zijn dochter Stefanie, het slachtoffer van een zwaar arbeidsongeval. De jongeman lag lange tijd in coma en zweefde een tijdje tussen leven en dood. Maar Benjamin vocht terug en revalideert nu stap voor stap. “Sinds meer dan een jaar heb ik hobby’s gezocht die ik samen met Benjamin kan doen”, zegt Johan. “In de zomer bezoeken we een rommelmarkt en bijna wekelijks gaan we naar de bioscoop en de fitness. Samen uit eten gaan hoort er ook bij. Ook het kaartspel manillen en het spelen van andere gezelschapsspelen is één van onze favoriete bezigheden. Ik breng Benjamin ook overal naartoe waar hij moet zijn voor zijn verdere revalidatie. En elke woensdagnamiddag zorgen we voor ons kleinkind Gaston. Onze dagen zijn goed gevuld.”

“Brandweer is enorm geëvolueerd”

Johan is adjudant bij de brandweer Lo-Reninge. Hij maakt al 22 jaar deel uit van het korps dat sinds 2015 onder de brandweerzone Westhoek valt. “In de loop der jaren is er veel veranderd”, zegt hij. “Vroeger speelde alles zich meer af onder de kerktoren en waren we een gemeentelijke dienst. Sinds de brandweerhervorming vallen we nu onder de brandweerzone Westhoek en is ons actieterrein serieus uitgebreid. Door de centrale ligging van de kazerne in Lo rukken we naast Lo-Reninge ook uit in delen van Alveringem, Veurne, Diksmuide en Vleteren. We hebben praktisch evenveel interventies buiten de gemeentegrenzen van Lo-Reninge als erbinnen.”

Interventies

De technologische evolutie staat niet stil en dat heeft ook zijn gevolgen voor de brandbestrijding. “Zo worden auto’s steeds steviger gebouwd, wijzigt de bouwstijl van huizen en liggen op steeds meer daken zonnepanelen”, somt Johan op. “Dat vergt een andere aanpak wanneer het brandt in vergelijking met vroeger, met de nodige opleidingen en bijscholingen als gevolg.”

“Het is er niet eenvoudiger op geworden. Om toe te treden tot het korps, moeten de kandidaten nu eerst slagen voor een federale geschiktheidsproef en sportproeven. Anders mogen ze niet aan de opleiding van brandweerman beginnen. In mijn jeugd was het toch iets gemakkelijker om brandweerman te worden. Ook de manier van oefenen is veranderd. We hadden vroeger wel onze tweewekelijkse oefeningen, maar nu wordt veel gerichter getraind op specifieke zaken.” Het korps van Lo-Reninge telt 42 leden. “Bij een oproep moeten een bepaald aantal manschappen en een (onder)officier paraat zijn, anders mag er niet worden uitgerukt en wordt een beroep gedaan op een nabijgelegen korps. Brandweer Lo-Reninge heeft tot op heden altijd voldoende manschappen die aangemeld zijn.”

Bio Johan Decleyre

Privé

Johan Decleyre werd geboren op 9 april 1968. Hij is gehuwd met Cristine Vandooren en de vader van Dimitri (26) en Stefanie (25). Johan is ook de trotse grootvader van Gaston (1,5 jaar).

Loopbaan

Johan Decleyre is al 29 jaar postbode.

Vrije tijd

Johan spendeert veel van zijn vrije tijd aan de revalidatie van Benjamin, de vriend van zijn dochter Stefanie. Hij is ook al 22 jaar brandweerman bij de brandweer Lo-Reninge. Voorts gaat hij vaak wandelen met de hond.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak