Lions Club Torhout blaast succesrijke Sivi-gordel uit de jaren 1990 nieuw leven in

De organisatoren van de Sint-Rembertgordel met een ruime delegatie van de Lions Club: staande v.l.n.r. Bert Dehullu, Pieter Van Den Heuvel, Kristoff De Muynck, Luc Vandamme, Jeffrey Sinnaeve, Jef Ceenaeme en Pieter Hanssens en zittend SMIK-directeur Rik Gadeyne, burgemeester Kristof Audenaert, voorzitter Paul Cordenier, drijvende kracht Nicolas Cool en algemeen directeur Ann Stael van de Scholengroep Sint-Rembert. © Foto JS
Johan Sabbe

Lions Club Torhout blaast een monument van weleer nieuw leven in. In navolging van de Sivi Gordel uit de jaren 1990 heeft op zondag 27 mei de eerste editie van de Sint-Rembertgordel plaats, een fietshappening voor jong en oud. De serviceclub krijgt daarvoor de medewerking van de Torhoutse Scholengroep Sint-Rembert, het stadsbestuur en de besturen van de gemeenten waar het traject langskomt.

“Het idee voor de eerste Sint-Rembertgordel is effectief gegroeid uit de vroegere Sivi Gordel”, zegt Lions Club-voorzitter Paul Cordenier. “Die mooie traditie is jammer genoeg verloren gegaan. De Sivi Gordel werd destijds georganiseerd onder aanvoering van Ronny Aernoudt. Er namen telkens tussen de twee- en de vijfduizend fietsers deel – een buitengewoon groot succes.”

Grote en kleine Gordel

Een van de drijvende krachten achter de Sint-Rembertgordel is Lions-lid Nicolas Cool. “Het wordt op 27 mei een gemoedelijk en familiaal gebeuren met aandacht voor groot en klein”, zegt hij. “Het is de bedoeling van Lions Club om het evenement jaarlijks te organiseren. Aangezien we aandacht willen hebben voor groot en klein – én ook voor honger en dorst – zal er uit twee tochten gekozen kunnen worden: een zogenoemde Kleine Gordel van 12 kilometer en een Grote Gordel van 45 kilometer. Langs beide trajecten zijn er verschillende stopplaatsen voorzien met drank en versnaperingen. De twee tochten starten op dezelfde locatie: het Technisch Instituut Sint-Vincentius (Sivi), vlot bereikbaar vanaf de Viaductstraat. Daar kunnen de deelnemers zich aanmelden.”

De Grote Gordel van 45km doet de volgende stopplaatsen aan: het Kasteel Wijnendale, het Sint-Martinusinstituut (SMIK) in Koekelare (waar soep geserveerd wordt), basisschool De Fonkel in Aartrijke (waar een lichte broodjeslunch voorzien is), basisschool De Leeuw in Zedelgem (met koffie en gebak) en vrije basisschool Driekoningen (waar de dorstigen zich zullen kunnen laven). Op alle stopplaatsen is er sowieso een drankje verkrijgbaar. Voor de Grote Gordel kan er tussen 10 en 13 uur gestart worden.

De Kleine Gordel van 12km houdt halt aan het Kasteel Wijnendale en rijdt direct door naar vrije basisschool Driekoningen. Voor die tocht is de vrije start tussen 13 en 15 uur gepland.

Aankomen doet iedereen op het tegen dan vernieuwde Amazoneplein op de wijk Torhout-Oost, dat die dag feestelijk heropend wordt. Daar heeft vanaf 14 uur het Feest in ‘t Groen plaats, een evenement dat een traditie aan het worden is. Er zijn optredens voorzien, net als animatie, een bar en nevenactiviteiten. Er kan van een barbecue genoten worden, die start om 17.30 uur en stopt om 19.30 uur. Om 20 uur volgt er ter afronding een optreden door de Nederlandstalige muziekgroep Planeet 9.

Deelnemen aan de Grote Gordel kost 20 euro (kinderen onder de 12 jaar 12 euro) en aan de Kleine Gordel 18 euro (kinderen 10 euro), barbecue inbegrepen. De kaarten zijn te koop via www.ticketwinkel.be. De opbrengst gaat integraal naar het Sociaal Fonds van de Lions Club.

www.sint-rembert-gordel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier