Lijdensweg van Mevrouwmolen in Kanegem is achter de rug en hij maalt (eindelijk) weer

Tijdens het plaatsen van de wieken werd met man en macht gewerkt aan de Mevrouwmolen. © Foto WME
Philippe Verhaest

De Mevrouwmolen is na meer dan tien jaar weer maalklaar. Deze week werden de wieken aan de statige molen gehangen. Voor eigenaar Lionel Vanlerberghe komt er zo een einde aan een lange procedure. De totale renovatiekosten bedragen ongeveer 1,1 miljoen euro.

De Mevrouwmolen heeft een rijke geschiedenis achter de rug. Halfweg de 17de eeuw werd de molen met vijf verdiepingen opgetrokken. De huidige bakstenen stellingmolen dateert dan weer uit 1844 en werkte als graan- en oliemolen. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd de Mevrouwmolen stilgelegd en begon het verval. Met Pasen 1954 draaide de molen voor de laatste keer. Begin jaren 70 van de vorige eeuw kreeg de romp van de molen al een restauratie, maar de molen zelf werd niet opnieuw maalvaardig gemaakt.

Geen horecazaak

Huidig eigenaar Lionel Vanlerberghe (70) uit Ingelmunster kocht de Mevrouwmolen in 2001. “Ik werkte toen als schrijnwerker in Kanegem en de molen trok mijn aandacht”, zei hij in 2008 in onze krant. “Het deed pijn te zien hoe die in verval raakte. Toen ik hoorde dat het imposante bouwwerk te koop was, heb ik niet geaarzeld.” Aanvankelijk had Lionel de intentie om een horecazaak in de molen onder te brengen, maar dat plan stuitte echter op bezwaren van de diensten Stedenbouw en Erfgoed.

Hemel klaart op

Samen met de architect stelde hij een renovatiedossier op en in 2003 kreeg hij 214.000 euro subsidies van Erfgoed Vlaanderen. Het aanvankelijke doel was om de molen tegen september 2010 weer maalvaardig te krijgen, maar dat bleek onmogelijk. Omdat de werken niet tijdig konden starten, verviel die subsidie weer. In 2014 gaf de correctionele rechtbank van Brugge de eigenaar nog twee jaar de tijd om de vervallen, maar beschermde, Mevrouwmolen in oorspronkelijke staat te herstellen. Voor de renovatie van het technische gedeelte kreeg hij drie jaar tijd.

Zeventien jaar nadat Lionel Vanlerberghe de molen kocht, zijn de werken afgerond

In april 2015 klaarde de hemel boven de Mevrouwmolen echter opnieuw wat op. De Vlaamse overheid kende een nieuwe premie van 532.000 euro toe om noodzakelijke werken uit te voeren. Daarmee moest verdere scheur- en barstvorming in de romp voorkomen worden. Het ondergronds metselwerk werd versterkt en ingekapseld in een nieuwe funderingsplaat en de volledige molenromp werd weer gemetseld om de stabiliteit te verzekeren.

Lijdensweg van Mevrouwmolen in Kanegem is achter de rug en hij maalt (eindelijk) weer
© Foto WME

Uiteindelijk ging de definitieve renovatie van de molen in februari 2016 van start en werd de restauratie op ruim 800.000 euro geraamd. 50 procent werd gedragen door het Vlaams gewest, 20 procent door de eigenaar, 15 procent door de provincie en 15 procent door de stad Tielt, dat 120.000 euro bijdroeg.

Nog eens 300.000 euro

In november 2016 werd door Vlaams minister Geert Bourgeois nog een extra premie van 300.000 euro toegekend. Daarmee moest de molen weer draai- en maalvaardig gemaakt worden. Nu is de molen – met het plaatsen van de wieken – zo goed als helemaal afgewerkt en kan er weer gemaald worden.

De Mevrouwmolen dankt zijn naam aan mevrouw de douairière van een van de heren van Hames. Zij zou na de dood van haar man een tijdlang ingestaan hebben voor het beheer van de korenmolen. Sinds 1830 bleef de molen eigendom van de familie Delmeire.

Wat de toekomstplannen met de molen zijn, is momenteel nog onduidelijk.

Foto WME
Foto WME

Stad Tielt: “Kanegem heeft zijn parel terug”

Bevoegde schepen Veerle Vervaeke is tevreden dat de Mevrouwmolen weer in oorspronkelijke staat hersteld is.

“Eindelijk heeft Kanegem opnieuw een maalvaardige molen”, zegt ze. “Het was een erg lang verhaal, maar het resultaat mag er meer dan zijn.” De Mevrouwmolen zit volledig in privé-eigendom, dus kan de stad Tielt zelf geen plannen uitrollen. “We hebben eigenaar Lionel Vanlerberghe wel enkele suggesties gedaan, want het zou spijtig zijn om dit monument niet open te stellen. Zo ligt de molen pal aan een fietsknooppunt, er kunnen evenementen rond streekproducten plaatsvinden en waarom zou de Mevrouwmolen tijdens bijvoorbeeld Open Monumentendag de deuren niet kunnen openzwaaien? Maar we begrijpen ook dat de eigenaar nu even wil bekomen van de voorbije zware periode en alles even wil laten bezinken. We zien wel wat de toekomst brengt. In elk geval heeft Kanegem zijn parel terug.”

Veerle Vervaeke benadrukt dat de stad Tielt Lionel Vanlerberghe erg dankbaar is. “Zonder zijn vele inspanningen zou de Mevrouwmolen er nog altijd verloederd bij staan. Het was een lange weg en Lionel zelf had het parcours liever wat sneller afgewerkt. Wij hebben de man zoveel mogelijk geholpen, onder andere door contacten te leggen met de betrokken overheidsdiensten en ook wat financiële steun.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier