Life Time Achievement voor Paul Ameloot, van kleine zelfstandige tot wereldspeler

Paul Ameloot in zijn Deltalight bij twee zaken die hij graag ziet: een knap staaltje designverlichting en een prachtige Cobra Shelby. (foto Stefaan Beel) © (foto Stefaan Beel)
Peter Soete

Op de Roeselare Awards ontvangt hij een Lifetime Achievement Award en dat is meer dan terecht. De weg die Paul Ameloot heeft afgelegd, is indrukwekkend: van kleine zelfstandige in Stereo House in de Roeselaarse Ooststraat tot stichter van Deltalight langs de E403 dat op vandaag meer dan 450 medewerkers wereldwijd telt en een geconsolideerde omzet van 100 miljoen euro draait.

‘Founder’ staat er op het Deltalight-zakenkaartje van de 70-jarige Paul Ameloot wanneer hij ons ontvangt in zijn bureau. Aan de muur een schetsontwerp van Panamarenko, een van de lievelingskunstenaars van Paul Ameloot. Paul houdt van mooie dingen want in zijn showroom staat onder meer een wondermooie Shelby Cobra te blinken. “Ik heb er maar 400 mijlen mee gereden”, lacht Paul Ameloot.

Paul Ameloot is geen geboren en getogen Roeselarenaar maar hij draagt de stad een zeer warm hart toe.

“Ik ben een boerenzoon uit Lo-Reninge. Mijn ouders kwamen soms boodschappen doen in Roeselare en ik vond het wel een leuk stadje. Toen was Roeselare nog een klein provinciestadje, niet de centrumstad die het nu is. Ik vind Roeselare nog steeds een fantastische stad en ik woon er nog altijd.”

Memorabel jaar

“Ik heb trouwens heel veel te danken aan Roeselare: niet alleen mijn professioneel geluk maar ook mijn familiaal geluk. Ik heb een pand gezocht en gevonden in de Ooststraat in december 1973. Het was een serieuze investering want de huurprijzen in de Ooststraat waren zeer hoog. Maar ik was niet bang: ik geloofde in mezelf en besefte dat je eerst moet investeren vooraleer je er iets voor terugkrijgt. Ik richtte de winkel volledig in. In maart leerde ik mijn echtgenote, Katrien Hindrickx van de vroegere BMW-garage, kennen, in juni opende Stereo House de deuren en in augustus zijn Katrien ik gehuwd. Ja, dat is snel gegaan en 1974 was inderdaad een memorabel jaar. (lacht)”

“In het begin deden we in Stereo House enkel hifi-materiaal en verkochten en verhuurden we discobars. Later kwamen daar video en televisie bij. Na verloop van tijd begonnen we ook met verlichting in discotheken en daar heb ik de verlichtingsstiel geleerd. Maar dat was zo’n kleine markt dat dit niet echt rendabel was. In 1989 heb ik de winkel overgelaten aan mijn medewerkers en ben ik gestart met Deltalight. Wij ontwierpen en produceerden architecturale verlichtingen voor de hotelwereld en residentiële gebouwen en namen onmiddellijk deel aan internationale beurzen.”

Lokale verankering

“Ons concept sloeg aan en we verhuisden in 1991 van de Wallestraat naar een pand van 1.500 m² op de Beverse industriezone. Ook dat gebouw kwam snel te klein en we konden gelukkig een extra stuk grond kopen in de onmiddellijke omgeving. Maar we hadden uiteindelijk veel meer oppervlakte nodig. We hebben dan met de stad overal gekeken of er in Roeselare een bedrijfsoppervlakte van 30.000 m² beschikbaar was. Toen was dat niet mogelijk en ik heb dan met heel veel spijt in het hart Roeselare verlaten voor een site langs de E403. Enkele jaren geleden konden we nog aanpalende bedrijfsgrond bijkopen en nu hebben we er een bedrijfsoppervlakte van 48.000 m².”

“Wij zetten hard in op export: 80 procent van onze omzet komt uit het buitenland en Deltalight is op ieder continent vertegenwoordigd. In Gullegem zijn er 300 medewerkers en wereldwijd komen daar zeker nog 150 medewerkers bij. Zonder de mensen van Mariasteen en ‘t Veer te rekenen die hier ook werken en de vele toeleveranciers uit de streek. Lokale verankering is voor ons ontzettend belangrijk en in de streek is er ontzettend veel kennis aanwezig als het op metaalbewerking en -afwerking aankomt.”

Duwer en geen trekker

“Ik ben begonnen met zelf ieder product te ontwerpen en ontwikkelen en nu hebben we een team van 35 ingenieurs die daar dagelijks mee bezig is. Maar ik draag zelf nog graag mijn steentje bij. Deltalight is voor mij echt een jongensdroom die is uitgekomen.”

“Ik ben nooit een tribunespeler geweest. Ik was eerder een duwer dan een trekker, zo kon ik beter bepalen welke richting we uit moesten gaan (lacht). Nu hebben onze zonen Peter en Jan de volledige leiding maar ik blijf graag op de hoogte. Deze Life Time Achievement waardeer ik enorm, ik ben daar zeer blij mee. Maar aan de andere kant besef je op die manier ook dat je de klok niet kunt terugdraaien. Ze geven geen Lifetime Achievement Award aan iemand van 30 jaar, hé. (lacht).”

(PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier