Lieven Vanhoutte schrijft een boek over Marokkaanse puber Mohammed

Lieven Vanhoutte verdiept zich in de problemen die een Marokkaanse puber ondervindt bij zijn integratieproces op school en in de maatschappij. © DJW
Redactie KW

In het algemeen gaat het nieuwe boek van Lieven Vanhoutte over de problemen die jongeren van allochtone afkomst ondervinden tijdens hun integratieproces in het land. Onder andere over het aanleren van de Nederlandse taal, over gedrag en kansen vragen maar die ook krijgen. Dat zijn de basislijnen van ‘Salaam. Mijn naam is Mohammed’ waarvan de voorstelling vrijdag 11 mei om 19.30 uur plaatsvindt in vzw De Brug, Stormestraat 131/20 en daarna in het pand ernaast: vrijzinnigencentrum Poincaré aan de Stormestraat 131/18.

De auteur, Lieven Vanhoutte, is intussen aan zijn derde werk toe. “Eerder schreef ik al ‘Kleine verhalen over solidariteit’ en ‘Het leven van een Palestijnse journalist’ dat in het Arabisch werd vertaald”, aldus Lieven. “Nu dus over de Marokkaanse jongen Mohammed die tijdens zijn groei naar volwassenheid met veel problemen krijgt af te rekenen. Het verhaal, dat gebaseerd is op bestaande en actuele feiten, heeft het over tien dromend, geïnspireerd op de tien geboden die je zowel in de Islam als in het Christendom aantreft. Die dromen zijn evenveel hoofdstukken van het boek waarbij zij telkens worden ingeleid of begeleid door tien tekeningen. Oorspronkelijk zou de Waregemse kunstenaar Luc Berghe die leveren maar jammer genoeg overleed Luc onverwacht. Ik zocht naar een oplossing en vond die bij de Kunstacademie van Harelbeke waar de leerlingen van de klassen in totaal een tweehonderdtal tekeningen leverden. Na selectie door een jury van deskundigen bleven er tien over die het best de dromen weergaven. De andere tekeningen zijn niet verloren want zij worden aan het publiek getoond tijdens een tentoonstelling.”

“Mohammed mag dan wel een fictief personage zijn, hij bestaat en het is dus heel actueel”

Daarnaast werkte de auteur ook samen met vzw De Brug in de Stormestraat die onder andere focust op methodes waarop ouders hun kinderen mee helpen hun weg te vinden op school en in de maatschappij. Voor het boek was dat van belang, omdat het vooral gaat over de problemen op school waarmee de puber Mohammed wordt geconfronteerd. Hij heeft het moeilijk met het aanleren van de Nederlandse taal en voelt zich hoe langer hoe meer geïsoleerd en onbegrepen.

E-book

“Ik neem geen stelling in het boek maar geef de problemen weer zoals ze zich elke dag voordoen”, aldus de auteur. “Mohammed mag dan wel een fictief personage zijn, hij bestaat in elk geval en heeft wat ik schrijf meegemaakt en ondervonden. Heel actueel, dus. Aan het eind van het verhaal stapt de jongen op de trein en vertrekt. Een open einde maar dan wel met de vraag of de suggestie om Mohammed een (nieuwe) kans te geven. Het werk is een e-book en wordt uitgegeven door BoekBoek uit Leuven. Je kan het voor 1 euro downloaden via de site van de uitgeverij.”

Tijdens de voorstelling van vrijdag 11 mei zijn er drie sprekers die het boek bespreken: Luc Vanneste en Tijani Boulaouali in het lokaal van vzw De Brug en daarna Tarik Fraihi in Vrijzinnigencentrum Poincaré. Lieven rondt de avond af met een slotwoord. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier