Lieve Dosogne uit Dentergem start met rouwbegeleiding voor mensen die huisdier verloren

Lieve Dosogne: "In mijn rouwbegeleiding ga ik met liefdevolle aandacht op in het verhaal en voeren we een ritueel uit." © vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Hulp zoeken bij verdriet om een overleden familielid of goede vriend is al lang geen uitzondering meer. Worstelen met de dood van Jef de hond of Felix de kat is een ander verhaal. “Daar wordt nog te vaak lacherig om gedaan, terwijl het verdriet wel écht is”, zegt hondengedragstherapeute Lieve Dosogne (47). Met ‘Paws for Peace’ wil ze als een van de eerste in Vlaanderen rouwbegeleiding bij het verlies van huisdieren geven.

Rouwen om dierbaren kunnen we op allerlei verschillende manieren. Begeleiding daarbij is al geruime tijd ingeburgerd. Sinds kort bestaan er zelfs rouwkampen voor kinderen met onverwerkte gevoelens. “Maar wie treurt om een huisdier bleef tot nu toe in de kou staan”, vertelt Lieve Dosogne uit de Nieuwe Veldstraat in Dentergem. “Je omgeving of de maatschappij zal dat verdriet niet erkennen of het minimaliseren, maar de pijn die je daarbij voelt is er wél. Als dat verdriet geen plaats krijgt, kan dat leiden tot ernstige klachten waarbij mensen de ervaring hebben om vast te komen zitten in hun leven. In mijn rouwbegeleiding ga ik met liefdevolle aandacht op in het verhaal van het verlies van het dier en voeren we een ritueel uit, waarbij we door het uitspreken van spijt, liefde en dankbaarheid het rouwproces op een mooie manier kunnen afronden.”

Hawaïaans gebruik

Lieve begeleidt niet enkel mensen wiens huisdier gestorven is, maar ook als ze het verloren zijn. “Denk maar aan iemand die naar een woonzorgcentrum moet verhuizen en zijn huisdier niet kan meenemen. Of het dier loopt van huis weg en komt niet meer terug… Ook dat verlies is een rouwproces”, zegt ze. “Het ritueel waar ik het over heb, is een Hawaïaans gebruik dat Ho’oponopono heet. Het gaat vaak om een soort vergeving, want veel mensen hebben spijt bij wat er gebeurd is. Soms moet een dier een spuitje krijgen, dan voelt het baasje zich schuldig. Dat kan nog jaren sluimeren. Bij het uitdrukken van spijt, valt er dan een last van hun schouders. Na dat rituele geef ik een halfedelsteen, die het verdriet om het huisdier symboliseert. Die kunnen ze dan een plekje in huis geven, zodat het verdriet ook fysiek te zien is en niet weggestopt wordt.”

Naast het ‘honds’ advies vind ik het ook heel belangrijk om het menselijk proces te begeleiden

De meeste mensen met verdriet om een huisdier zullen rouwen om een hond of kat, maar Lieve helpt mensen met gelijk welk huisdier. “Dat mag zelfs een goudvis zijn”, zegt ze. “Zolang het verdriet voelbaar is, kan ik voor die persoon van nut zijn. Ik heb 15 jaar ervaring als hondengedragstherapeut. Naast die opleiding heb ik ook nog een vierjarige opleiding ervaringsgerichte psychotherapie gevolgd. Naast het ‘honds’ advies vind ik het ook heel belangrijk om het menselijk proces te begeleiden. Vaak legt het verdriet om een huisdier een dieperliggend probleem bloot. Onverwerkte gevoelens van een overleden familielid die bijvoorbeeld weer boven komen bij het sterven van de hond waar het baasje in die periode veel aan gehad heeft.”

Vanuit Nederland

In Vlaanderen is Lieve een van de eersten die zich op rouwbegeleiding rond het verlies van huisdieren stort. Het concept komt uit Nederland overgewaaid. “Daar is het al behoorlijk ingeburgerd en ik leerde het ook zo kennen”, zegt ze. “De rouwbegeleiding was er onderdeel van een grotere opleiding. Zo leerde ik er ook om me toe te leggen op het spiegelen met honden. Mensen met een levensvraag kunnen bij mij terecht om door middel van oefeningen en observatie te kijken wat de hond daarover te vertellen heeft. Zo kunnen mensen vaak tot nieuwe en verrassende inzichten komen. Paws for Peace is nu de derde pijler van mijn beroep, maar minstens even belangrijk.”

Lieve werkt onder de noemer HoMe, coaching voor hond en mens. Je kan haar contacteren via lievedosogne@telenet.be, www.hondenopvoeden.be of 0496 55 89 72. Ze komt thuis langs of kan ook bij haar thuis in Dentergem mensen ontvangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier