Lichtervelde: “Geschiedenis is als een gebreide trui”

20180114 - Lichtervelde: Benedict Wydooghe met zijn gezin - Krak van Lichtervelde - WBTO © Foto Kurt bvba 0475 / 75 39 89 051 / 72 67 39 info@fotokurt.be www.fotokurt.be © Foto Kurt
Redactie KW

Benedict Wydooghe ademt geschiedenis en hij is dan ook gebeten om zijn passie over te brengen naar de mensen. Dat deed hij in 2017 meer dan eens.

Op tafel ten huize Wydooghe liggen een aantal boeken open gespreid, samen met een schrift met daarin een prachtig getekende plattegrond. “Kijk, ik ben juist een reis naar Rome aan het voorbereiden en ik heb een prachtig boek gevonden dat opgevat is als een reisgids naar het Rome van het jaar 200, prachtig toch?!” Benedict is de nieuwe Krak van Lichtervelde, bescheiden maar trots: “Allez ik ben Krak geworden verdikke!”

Benedict kwam vorig jaar vooral in beeld door zijn tentoonstelling over vroedkunde in de jaren ’30 en ’40 en door het Frontparadijs, hét evenement dat bijna heel Lichtervelde gemobiliseerd heeft.

Benedict ádemt geschiedenis en hij is gebeten om zijn passie over te brengen naar de mensen. “Ik wil mensen curieus maken. Je moet jezelf durven afvragen waarom de wereld is zoals die is en dan zul je zien dat geschiedenis is zoals een gebreide trui: je vindt ergens een los draadje en trekt er eens voorzichtig aan en voor je het weet komt er steeds meer los en blijft het maar komen!”

Daarnaast is schrijven ook één van zijn passies. “Ik heb als student altijd geschreven. Het begon met persberichten voor het jeugdhuis dat ik mee hielp oprichten en zo kwam ik al eens op Focus, waarna ze me vroegen om voor de krant te schrijven. Schrijven is ook een laagdrempelige manier om geschiedenis over te brengen. Het was een belangrijke vaardigheid tijdens mijn opleiding en mijn eerste opdrachten kaderden daar ook in. Zo vroeg ik in het tweede jaar de directeur van de sociale school om een herdenkingsboek te schrijven ter ere van de 20ste verjaardag van de school. Ik interviewde de eerste studenten en leerde de school heel grondig kennen. Ik won de provinciale prijs voor geschiedenis met dat boekje. Vanaf dan heeft het me niet meer losgelaten om dingen te schrijven en publiceren.”

Eerste wereldoorlog

De onderwerpen waarover hij schrijft zijn zeer uiteenlopend, maar hij is extra gefascineerd door de Eerste Wereldoorlog. “Tijdens mijn studies merkte ik dat de oorlogsjaren precies taboe waren. Daarom ging ik graven en kwam ik veel zaken tegen die lang verzwegen waren, zoals OCMW-onkosten voor geslachtszieke vrouwen. Zo’n dingen hebben we in Frontparadijs verwerkt.”

“Een gezegde luidt dat er twee belangrijke momenten zijn in je leven: je geboorte en het moment dat je beseft waarom je geboren bent.” Voor Benedict is dat alvast duidelijk: om dingen te leren begrijpen en om die kennis over te brengen op anderen. En daar zijn wij alvast heel dankbaar voor.

“Schrijven is ook een laagdrempelige manier om geschiedenis over te brengen”

“Genetisch verbonden met Lichtervelde”

Wat vind je goed of slecht aan je gemeente?

“Oei, een moeilijke vraag. Ik vind het goed dat De Zwaan en de Burgersgilde uiteindelijk weer samengewerkt hebben. 30 jaar geleden was dit niet mogelijk geweest, toen waren het echt nog 2 verschillende kampen.”

Zou je ooit in de politiek gaan?

“Ik heb ooit op de lijst van SOMM gestaan, maar politiek was echt mijn ding niet. Ik vind dat een project vooruit moet gaan, al dat gepalaver is niet aan mij besteed. Al geloof ik wel dat het invloed heeft. Geef mij maar een straatnaam, dat zou ik liever hebben.”

Als je ooit burgemeester zou zijn, wat zou je dan als eerste willen verwezenlijken?

“Ik zou eerst en vooral de Zwanebeek in het centrum terug openleggen. Ik zou ervoor zorgen dat het water proper is en dat je de vissen kan zien zwemmen. Als ik echt mag dromen, zou ik ook het braakliggend terrein achter mijn tuin kopen en er samen met de tuin van cinema De Keizer een mooi groen park van maken. Dat zou echt een meerwaarde zijn voor het centrum.”

Zou je ooit kunnen verhuizen uit Lichtervelde en naar waar zou je dan trekken?

“Ik zou best graag eens het andere uiterste meemaken: van een typisch Vlaams dorp naar de anonimiteit van een stad zoals Brussel, daar zou ik wel eens een jaar of 10 willen gaan wonen, maar ik zou wel willen terugkeren.”

Waarom woon je zo graag in Lichtervelde?

“Ik voel me genetisch verbonden. Mijn familie langs moeders kant woont hier al generaties. Mijn band met de gemeente kan je vergelijken met een navelstreng die je niet door kunt knippen.”

Bio Benedict Wydooghe

Privé

Benedict (45) woont op het Kerkplein in Lichtervelde en is getrouwd met Henrike Caekaert. Samen hebben ze vijf kinderen: Simon (20), Lowie (18), Achiel (16), Marie (13) en Cyriel (10).

Loopbaan

Benedict koos voor de opleiding Sociaal Cultureel Werk en ging daarna voor een licentie Geschiedenis aan de VUB. Nadien kon hij meteen aan het werk bij VIVES als docent Geschiedenis.

Vrije tijd

De vrije tijd gaat vooral naar de heemkundige kring en reizen (ook reizen met de studenten die hij intens voorbereidt) en naar zijn interesse voor de geschiedenis van Lichtervelde en elders.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak