Levensloop Kortrijk verhuist naar Overleie voor vijfde editie

Redactie KW

Na vier succesvolle edities op sportcampus Lange Munte verhuist Levensloop dit jaar naar Overleie. Lopers zullen vertrekken aan de Diksmuidekaai en via de Budabrug, de IJzerkaai en de Groeningebrug rondjes van iets meer dan een kilometer lopen of wandelen. Ook de datum verandert: het traditionele tweede weekend van september moet plaats ruimen voor zaterdag 22 en zondag 23 september.

Levensloop is een initiatief dat over de hele wereld georganiseerd wordt. Mensen lopen of wandelen enerzijds om geld in te zamelen voor kankeronderzoek, anderzijds om kankerpatiënten en hun familie een hart onder de riem te steken. Het is geen competitie, er zijn dus geen winnaars of verliezers.

“We nemen een risico met die verhuis, daar zijn we ons van bewust”, zegt voorzitter van Levensloop Kortrijk Koen Byttebier. “Maar het is een evenement dat zoveel warmte uitstraalt. We vonden dat het beter zou passen op Overleie. Er zit veel symboliek achter de verhuis. Dwars door het nieuwe parcours loopt de Leie. De beide oevers vertegenwoordigen de twee werelden waarin iemand leeft die kanker heeft. Aan de ene kant de ben je patiënt, maar aan de andere kant gaat het leven gewoon verder.” Daarnaast speelde ook de betere bereikbaarheid van de nieuwe locatie een rol.

Co-voorzitter Eddy Sabbe ziet het groot. Eddy verloor zelf zijn vrouw aan kanker en is één van de bezielers van Levensloop Kortrijk. Hij hoopt dit jaar op minstens 6.951 deelnemers en een opbrengst van minstens 213.849 euro. “Dan hebben er in totaal over de vijf edities heen 25.000 mensen deelgenomen die samen een miljoen euro inzamelden. Dat zou fantastisch zijn en niet ondenkbaar. Vorig jaar schreven er zich 73 teams in. Vandaag, een drietal maanden voor de start zitten we al aan 59.”

Ook nieuw dit jaar is dat een deel van de opbrengst geïnvesteerd zal worden in de lokale gemeenschap. Verenigingen en vzw’s zullen een voorstel kunnen indienen voor een project rond kanker. Een jury zal dan bekijken waar het geld het beste naartoe gaat. Peter en meter van het initiatief zijn acteur en regisseur Matthias Sercu en actrice en model Lize Feryn. Lize is bekend van onder andere In Vlaamse Velden. Haar mama werd enkele jaren geleden getroffen door kanker. Het project ligt haar dus nauw aan het hart.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier