Léona Verstraete (85) staat 50 jaar achter de tap in café Moderne

© MD
Redactie KW

Léona Verstraete viert deze week het feit dat ze al vijftig jaar het café Moderne uitbaat in de Gasthuisstraat in Poperinge.

Léona werd geboren in Poperinge op 23 maart 1932, in een gezin met tien kinderen. Ze trouwde in 1955 met Marcel Lefever, die stierf in 2002. Zij kregen vijf kinderen. “In mijn jonge jaren bestelde ik dikwijls in café De Leegen Doorn”, vertelt Léona. “De brouwer stelde mij voor om zelf een café te beginnen. Hij vond dat ik daarvoor zou dienen. Maar mijn man was tegen. Volgens hem was café houden je vrouw verkopen. Na lang aandringen door de brouwer mocht ik toch beginnen. De eerste jaren betaalde ik 1.000 frank huur per maand. Ik heb nog steeds mijn ‘pachtboekje’, dat meeging tot 1989.”

Een oude boom verplant je niet zomaar

“Ik doe het nog altijd heel graag, maar ik moet toegeven dat het vroeger toch prettiger was. Met de kermis en alle andere evenementen kwamen ze met hele ‘bendes’ het café binnen. Dat bestaat nu niet meer. De opkomst van de BTW deed ook veel veranderen voor ons. Maar we hebben veel mooie dagen gehad. Ik wil hier niet meer weg. Vroeger was ik de hele dag open, nu alleen nog van 10 tot 12 uur en van 17 tot 19 uur. Jaren geleden was er hier een kaartersclub en ook het supporterslokaal van mijn schoonzoon Patrick Degraeve en mijn zoon Joeri, allebei een tijdje wielrenners. Nu doe ik verder met mijn dagelijkse klanten en hopelijk kan ik dat nog lang volhouden. Een oude boom verplant je niet zomaar”, besluit Léona Verstraete lachend.

(AHP)