Lendele: “Sport loopt als rode draad door mijn leven”

De familie Segaert met v.l.n.r. Alec, Karen Beerlandt, Luca, Frank en Ella Segaert. Broer Loïc die op kot zit, ontbreekt op de foto. (Foto Frank)
Redactie KW

Frank Segaert uit de Heulsestraat is de Krak 2017 van Lendelede en volgt daarmee zijn goede vriend Frank Bruyneel op. “Ik ben blij met die erkenning, al relativeer ik dat. De winnaar had evengoed een van de andere genomineerden kunnen zijn”, zegt Frank. “Dat ik het haalde, zal wel te maken hebben met mijn deelname aan de Iron Man in Hawaï!”

Na zijn nominatie voerde Frank geen grote ‘verkiezingscampagne’. “Ik zette een bericht op Facebook en sprak er eens over met mijn vrienden, meer niet”, aldus Frank. “Maar mijn deelname aan de Iron Man in Hawaï in oktober sprong wel in het oog. Mijn dochter Ella stemde dan weer niet voor mij, maar voor Kimberly Tanghe van de Chiro en Jakkedoe. Waarom niet!”

‘Life is motion’ staat er op een schilderij, die in zijn osteopatenkabinet hangt. En dat is Frank Segaert ten voeten uit. Recreatieve sport is de rode draad in zijn leven. “Fietsen, lopen, windsurfen, tennissen, minivoetballen bij de ‘Flandriens’… ik deed het allemaal. Tot mijn vriend Frank Bruyneel, voorzitter van de Triatlonclub, zei dat er een triatleet in mij zat. Ik deed in 2008 mijn eerste kwarttriatlon in Izegem en selecteerde me in 2016 voor de Iron Man Hawaï 2017, hét wereldkampioenschap voor triatleten.”

“In oktober 2017 jaar ging die droom in vervulling. Ik liep mijn wedstrijd zoals ik het voorzien had, ondanks de grote hitte. 633ste op 2.500 deelnemers was een heel mooi resultaat. Maar er was meer, mijn gezin en nog acht vrienden-supporters gingen mee. Frank was mijn coach, de anderen verkenden Hawaï. Mijn vrouw, de kinderen, mijn familie en vrienden maakten die droom nog een stuk mooier. En die steun heb je nodig, anders lukt het niet.”

Echte Lendeledenaren

Frank en Karen leerden elkaar kennen tijdens hun studies aan de unief in Leuven. “We bleven er nog een tijdje wonen, maar kozen uiteindelijk voor Lendelede. We woonden eerst in het huis van Karen’s grootouders, daarna in de Heulsestraat tot we in die straat onze huidige woning konden kopen, waar er ruimte was voor mijn praktijk als osteopaat. Al heel snel voelden we ons échte Lendeledenaren en maakten hier ook veel vrienden. Met enkelen van hen startten we twee jaar geleden met Lendlee Koerse tijdens de kermis en in december met de Baekelandt Corrida. Soms zet ik me ook wel eens in voor iets dat niets met sport te maken heeft. Zo stond ik een aantal jaren geleden mee aan de wieg van de ‘Oude Zakken Fuif’ in Jeugdhuis Skalul, waarvan de opbrengst al een aantal jaren naar een goed doel gaat, dat op de een of andere manier een link met Lendelede heeft.”

“Soms zet ik me ook wel eens in voor iets dat niets met sport te maken heeft”

“Geluk kan soms ook heel broos zijn”

Frank is niet de enige sportieveling in het gezin. “Mijn vrouw Karen speelt recreatief volleybal, dochter Ella speelt eveneens volley en loopt en onze jongste Luca voetbalt bij de U10 van FC Lendelede.

“Onze oudste zoon Loïc (19) fietste als eerstejaarsbelofte, maar twee jaar geleden werd hij op training aangereden door een auto en liep onder ander een breuk van de knieschijf op, waardoor hij noodgedwongen moest stoppen met fietsen.”

Niet gemakkelijk voor Loïc en het gezin Segaert. “Voorlopig bleven we gespaard van grote tegenslagen, al heeft het accident van Loïc ons wel doen beseffen hoe broos het geluk kan zijn. Hij was heel goed bezig als jeugdrenner en had de ambitie – en misschien wel de capaciteiten – om prof te worden. De breuk van de knieschijf die hij bij dat ongeval opliep en een onverwacht traag herstel nadien, leidden er uiteindelijk toe dat hij zijn grote droom heeft mogen opbergen.”

Meer tijd voor het gezin

“Dat was heel moeilijk voor hem. Maar wij en Loïc zelf beseffen ook heel goed dat het nog veel erger had kunnen zijn. Loïc zal nu Alec begeleiden die als eerstejaars nieuweling begint te koersen. Als je positief in het leven staat, jezelf niet te veel in de problemen werkt en geniet van de mooie momenten, kom je al ver en dat proberen Karen en ik onze kinderen toch wel mee te geven.”

Nu zijn droom verwezenlijkt is, denk Frank nog niet aan afbouwen. “Na de Iron Man trainde ik drie weken niet. Daarna begon ik beetje per beetje de conditie weer op te bouwen. Ik train meestal met een doel voor ogen en het volgende doel is de marathon op 22 april in Antwerpen. En daar moet ik niet zoveel tijd insteken als de training voor een triatlon. Ik wil nu trouwens meer tijd vrijmaken voor mijn gezin. Maar sporten zal ik blijven doen. Ik heb dat nodig, anders functioneer ik niet goed.”

Bio Frank Segaert

Privé

Frank Segaert (46) uit de Heulsestraat is de echtgenoot van Karen Beerlandt en de papa van Loïc (19), Ella (16), Alec (15) en Luca (8).

Loopbaan

Frank studeerde Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie aan de Katholieke Universiteit Leuven en osteopathie aan de International Academy of Osteopathy in Gent. Hij volgt nu nog een tweejarige opleiding klinische psycho-neuro-immunologie in Gent. Hij werkte eerst als kinesist en sinds 2004 uitsluitend als osteopaat.

Vrije tijd

Frank doet al zijn hele leven aan sport. Eerst was dat fietsen, lopen, voetballen en minivoetbal, vanaf 2008 vooral triatlon.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak