Leiekantwandeling nieuwe toeristische troef voor Wervik

Leden van de werkgroep Leiekantwandeling: vlnr. Lieven Vandamme, Anaïs Isebaert en Jean-Pierre Vanacker. © LVW
Redactie KW

Met de Leiekantwandeling heeft Wervik er een nieuwe toeristische troef bij. Het traject is 3,5 kilometer en loopt in lusvorm van het Nationaal Tabaksmuseum tot aan de Grauwe Zusterstraat en terug. De wandeling focust vooral op de Wervikse geschiedenis, kunst en architectuur. Zondagvoormiddag vond de officiële opening plaats.

Het idee komt van Anaïs Isebaert, Jan Boens, Lieven Vandamme en Jean-Pierre Vanacker. Ze vormden hiervoor een werkgroep binnen de stedelijke cultuurraad. Onderweg zijn er bijna dertig bezienswaardigheden. Aan de balie van het Tabaksmuseum ligt een tweetalige brochure te koop voor twee euro.

De leerlingen van de Academie voor Beeldende Kunst van de filialen Wervik, Geluwe en Menen werkten mee met een tijdelijk kunstinitiatief. Er is financiële steun van de serviceclub Kiwanis Wervik-Tabaksstreek.

Voor het kiezen van een originele en vlotte naam deden het stadsbestuur en de cultuurraad een beroep op de inwoners. Na een eerste oproep koos het bestuur van de cultuurraad de vijf leukste suggesties uit. Nadien kon iedereen mee de knoop doorhakken en beslissen wat de naam van de wandelroute wordt. De suggesties waren Jan Buucwandeling, Mantjeswandeling, Snuifwandeling, Viroviacumwandeling en Leiekantwandeling.

De suggestie voor de Leiekantwandeling kwam van Gerda Biesbrouck van de stoffenwinkel Trifolium in de Vlamingenstraat. Ze kreeg een geschenk. “In mijn kindertijd ging ik wandelen met de hond en zei aan mijn ouders die ik naar de kant van de Leie trok“, zegt Gerda. “Vandaar mijn voorstel.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier