Legofanaat Danny (56): “Ik hoop dat Sinterklaas een doos van Lego City brengt”

Danny Capon met een deel van zijn indrukwekkende Legoverzameling. © EDB
Redactie KW

Danny Capon is een echte Legofanaat, hij noemt zich zelfs verslaafd. “Ik droom ervan om de fabriek van Lego eens te bezoeken”, vertelt hij.

De 56-jarige Danny Capon, die getrouwd is met Marleen Maes en één dochter heeft, is bakker en geeft al 34 jaar les aan Ter Groene Poorte in Brugge. Hij geeft ook avondlessen bij Syntra. “Vroeger las ik tijdschriften over boter en suiker. Tegenwoordig is het niet meer mijn grootste interesse. Nu lees ik vooral over wat er op de markt komt van Lego.” (lacht)

“Toen ik zes jaar geleden vijftig werd, ben ik met Lego begonnen. Samen met mijn vrouw opende ik toen een oude koffer met onder meer Legohuisjes uit mijn kindertijd. Ik heb er altijd erg goed voor gezorgd. Ze waren dus nog volledig intact. Mijn vrouw spoorde me aan om er weer mee aan de slag te gaan.”

Zo ging de bal aan het rollen. Als Danny een speelgoedwinkel binnenstapte, fixeerde hij zich almaar meer op Lego. “De laatste twee jaar ben ik er heel intens mee bezig geweest. Ik ben er zelfs aan verslaafd geraakt. Van zodra mijn computerwerk af is, trek ik naar de zolder.” Daar is Danny een hele Legostad aan het maken. “Er moeten nog tafels bijkomen, de weg ligt klaar om voortgezet te worden. In mijn hoofd weet ik al hoe het eruit moet zien.” Naaien en strijken doet Marleen nu nog op zolder maar daar zal binnenkort geen plaats meer zijn.

“Legofanaten gaan heel gemoedelijk met elkaar om”

Altijd weer plezier

Ondertussen is Danny ook lid van Legoclubs. “Je kunt zelfs lessen volgen om te leren hoe je bepaalde dingen moet maken, maar daar heb ik geen tijd voor.” Hij gaat ook naar Legobeurzen en leert er altijd veel bij. “Legofanaten gaan heel gemoedelijk met elkaar om en er wordt veel kennis doorgegeven.”

Als Danny in een speelgoedwinkel staat, moet hij zich altijd inhouden. Het is immers niet de bedoeling dat het volledig gezinsbudget naar Lego gaat, vindt hij. “Zo is er nu een heel mooi nieuw gebouw uitgekomen, maar het kost bijna 260 euro. Het zal wachten worden.” Het is nooit moeilijk om een geschenk te kopen voor Danny. “Het is zelfs zo ver gekomen dat ik ontgoocheld ben als ik iets anders dan Lego krijg. Ik ben dus heel benieuwd wat de Sint dit jaar zal brengen”, lacht hij. Danny koopt ook vaak via internet of via gespecialiseerde Legowinkels. Hij droomt ervan om de Legofabriek eens te bezoeken.

Danny is ervan overtuigd dat je verschillende keren plezier beleeft aan Lego. “De zoektocht op beurzen is al fijn, het verlangen naar iets nieuws ook en dan is het leuk om aan het bouwen te slaan en te genieten van het resultaat.” (Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier