Lego voor iedereen dankzij Tiegemse vzw ToverBlokjes

Sophie Deprez van vzw ToverBlokjes speelt vaak ook zelf mee met het geschonken speelgoed. © EDL
Redactie KW

Sophie Deprez (41) van de vzw ToverBlokjes trok met Kerstavond naar AZ Groeninge in Kortrijk om er de 12 kinderen die die avond in het ziekenhuis moesten blijven te voorzien van Lego. Ze schonk in deze kerstweek ook Lego aan gezinnen in Huys Ter Leie in Kortrijk. Volgende week voorziet ze 75 Hasseltse gezinnen in een moeilijke financiële situatie van Lego.

Sophie Deprez woont samen met haar partner Gaetan in Tiegem. Ze is de mama van drie kinderen van 22, 19 en 10 jaar. Ze genoot een opleiding psychiatrisch verpleegkundige maar spitst zich nu toe op haar vrijwilligerswerk binnen de vzw ToverBlokjes. “Ik gebruik uiteraard mijn kennis uit mijn opleiding bij de contacten die er zijn met de kinderen. Het psychiatrische aspect van zaken boeit mij nog altijd. Ik kijk graag een beetje ‘dieper’ in de mens“, aldus Sophie.

Creatief en therapeutisch

Lego is Sophies grote passie. Ze richtte in 2015 LCC (Lego Collectors Club) op, wat in juni 2018 omgedoopt werd tot Afols United. “Die club is erkend door The Lego Group. We organiseren jaarlijks meerdere exposities. Daar wordt ook publiek op uitgenodigd om te komen kijken naar geweldige bouwwerken en kennis te maken met de vele mogelijkheden die Lego biedt. Daarnaast promoten we onze vzw ToverBlokjes en de Legotheek, zodat zoveel mogelijk kinderen in kwetsbare situaties kennis kunnen maken met Lego. Het is leuk speelgoed dat zowel creatief als therapeutisch is. Dat is nu net wat zo belangrijk en mooi is: het is een speelgoed dat je helpt doorheen de dagelijkse dingen van het leven. Onze club heeft mensen aan boord met autisme, angststoornissen, Adhd, depressie… en we zijn allemaal één familie. We veroordelen elkaar niet. Lego verbindt ons.”

Geven’

De vzw ToverBlokjes werd door Sophie opgericht. “In 2016 werd bij mijn oudste zoon kanker vastgesteld. Ik wou het therapeutische wat Lego heeft benutten voor mijn zoon. Daarna had ik het idee om dit open te trekken voor andere kinderen, want als het effectief was voor onszelf, zou het ook baat hebben bij anderen.” De vzw startte klein op het einde van 2016 met een paar acties om Lego te doneren en het schenken van Lego op Kerstavond in het ziekenhuis van Waregem. Dat groeide uit naar speelnamiddagen in tehuizen en nu worden ook gezinnen in een moeilijke financiële situatie geholpen door de vzw.

De ziekte van mijn zoon inspireerde me om anderen te helpen en dit helpt mijzelf dan ook weer.

“De ziekte van mijn zoon inspireerde me om anderen te helpen en dit helpt mijzelf dan ook weer. ‘Geven’ is iets wat ik mis in onze maatschappij. Ik zie veel ‘nemers’…” Eind 2017 werd ToverBlokjes een vzw. “Dan schonk ik op Kerstavond Lego in het ziekenhuis in Oudenaarde. Er waren ook nog bezoekjes rond Pasen en bij kindjes die hulp konden gebruiken want Lego is duur en ook kinderen die het minder goed hebben mogen mee genieten van de voordelen van dat mooie speelgoed.”

Spelen in tehuizen

Vzw ToverBlokjes, die momenteel zo’n 15 actieve vrijwilligers telt, heeft ook een Legotheek met meer dan 100 sets met bijbehorende handleiding waarmee de vzw aanwezig is op events. “Daar kunnen we de voordelen van het spelen met Lego kenbaar maken aan het publiek en proberen inkomsten te genereren om nieuwe Lego aan te schaffen voor onze doelstellingen. Die inkomsten komen er door het uitbaten van de cafetaria, koekenverkoop, donaties en dit jaar voor het eerst acties voor Music For Life.” Bij het uitkiezen waar de vzw Lego schenkt zoekt Sophie vaak waar ze net dat beetje verschil kan maken.

“Voor gezinnen met financiële problemen kunnen begeleidende vzw’s en OCMW’s ons aanspreken.” In tehuizen waar kinderen verblijven neemt Sophie de tijd om samen met de kinderen te spelen. “In ziekenhuizen is het moeilijk om lang te blijven. Daar is het beter om de boodschap van het therapeutische van Lego mee te delen en het geschenkje af te geven. Ik probeer ook om de spelbegeleiders van het ziekenhuis iets te geven zodat zij verder aan de slag kunnen met Lego.” Sophie hoopt dat haar vzw nog verder mag groeien, om op termijn nog meer kinderen te bereiken. “Elk kind heeft recht op persoonlijke ontwikkeling en groei, en Lego is voor ons iets wat daar zeker bij hoort.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier