Legendarisch café Crayon uit Oostende bestaat 25 jaar

Heidi Beheydt, Xavier Troisi en Lynn Verhaeghe zoeken heel wat fotomateriaal. © GLO
Gillian Lowyck

Café de Crayon in de Kadzand-Bonenstraat viert feest. In mei bestaat het café 25 jaar en dat is meer dan genoeg reden om een uitgebreid feestweekend te organiseren. Huidig uitbater Xavier Troisi slaat de handen in elkaar met Heidi Beheydt en Lynn Verhaeghe, die voor hem het café jarenlang draaiende hielden. Maar om die verjaardag goed te kunnen vieren, zijn ze wel nog op zoek naar heel wat fotomateriaal én willen ze ook alle personeelsleden van de voorbije 25 jaar samenbrengen. “In al die jaren is het café zijn eigenzinnigheid blijven bewaren.”

“In mei bestaat de Crayon 25 jaar en dat wilden we niet zomaar laten passeren. We wilden iets leuks organiseren”, vertelt huidig uitbater Xavier Troisi (43). Hij nam twee jaar geleden de fakkel over van Lynn Verhaeghe, die het café tien jaar heeft uitgebaat en de zaak op haar beurt overnam van Heidi Beheydt, die de Crayon oprichtte en twaalf jaar achter de bar stond.

Feestweekend

“Omdat ik niet op mijn eigen borst wilde kloppen en ook uit respect voor de vorige uitbaters kwam ik met het idee om samen iets te organiseren”, vertelt Xavier. “We maken er een uitgebreid feestweekend van. Op donderdag 16 mei proberen we alle personeelsleden die ooit in de Crayon hebben gewerkt samen te krijgen. Een hele hoop volk, dus. Heidi, Lynn en ik zoeken hen op, maar mensen mogen ook een seintje geven. Het kan altijd zijn dat we iemand uit het oog hebben verloren.”

Op vrijdag 17 mei worden er drie optredens georganiseerd. De drie uitbaters kiezen dan elk een band uit die tijdens hun jaren in de Crayon kwam spelen. “Gelukkig heb ik al een redelijk grote lijst om uit te kiezen”, lacht Xavier. “Zo werkte ik ook al mee met Theater aan Zee en vonden er hier dus wel al redelijk wat optredens plaats.”

Op zaterdag worden de dj’s dan weer in de kijker gezet. “Iedereen die hier de voorbije 25 jaar platen kwam draaien, mag dat weer komen doen”, vertelt Xavier. “Geen dj’s die hier een keer en passant geweest zijn, maar wel mensen die hier regelmatig kwamen. Afhankelijk van hoeveel dj’s we kunnen vinden, zal dat feest al van ‘s morgens vroeg starten. Elke dj krijgt namelijk een uur om te draaien.”

In al die tijden heeft de Crayon altijd zijn eigenzinnigheid bewaard

En hoe kan het ook anders, ook de regulars worden in de kijker gezet. “Sommige vaste klanten komen hier al 25 jaar. Om die mensen in de bloemen te zetten, geven we een grote taart en een aperitiefconcert op zondag. Het wordt inderdaad een intens weekend”, knikt Xavier. “Naast alles wat er georganiseerd wordt, zou ik graag nog foto’s verzamelen. Die zou ik graag printen op behangpapier om in het café op te hangen. Dus wie nog foto’s heeft liggen – nu is het heel wat gemakkelijker om foto’s te nemen, maar begin jaren negentig niet – stuur ze gerust door en we vereeuwigen ze op de muur.”

Sfeer

Voor Xavier het café overnam, was hij geen vaste klant. “De eerste keer dat ik hier kwam, moet ik een jaar of 19 geweest zijn”, herinnert hij zich. “En het was zelfs niet om iets drinken, ik was mee met mijn toenmalig lief die hier moest zijn. Nu, de Crayon had toen een ietwat ouder publiek en ik was nog jong. Later kwam ik wel af en toen in de Crayon, maar ik zat meer in de Bada Bing of Copador in de Langestraat. Maar kijk, toen Lynn me de vraag stelde, ben ik gesprongen.”

“Een café dat goed draait overnemen, brengt wel heel wat zich mee”, gaat Xavier verder. “Veel klanten waren bang wat er zou gebeuren, er deden zelfs heel wat geruchten de ronde. Sommige mensen gingen weg, anderen kwamen later weer terug. Zo gaat dat. Mensen hangen vast aan wat ze kennen. Uiteindelijk is er behalve hier en daar wat infrastructuur niet echt iets veranderd. De sfeer is dezelfde en het personeel is ook gebleven.”

Het interieur van de zaak.
Het interieur van de zaak.© GLO

“Ik ben wel trots op de Crayon”, glimlacht Xavier. “Als je in het binnenland spreekt over Oostendse cafés, zijn er een paar die overal bekend zijn, zoals de Lafayette of de Manuscript, maar ook de Crayon is bekend. Ik ben trots dat mijn café daar ook tussen staat. Hier heerst er dan ook een heel gezellige en gezapige sfeer. Hier vind je geen mensen die alleen op een hoekje van de toog zitten. Binnen de kortste keren ben je aan het spreken met iemand.”

“Hoe de Crayon in die 25 jaar veranderd is? Moeilijk te zeggen. Sowieso is het café meegeëvolueerd met de tijden. Mensen gaan later uit, letten meer op hoeveel ze drinken als ze met de wagen zijn, er is het rookverbod… Maar in al die tijden heeft de Crayon wel altijd zijn eigenzinnigheid bewaard. Er is ruimte voor het alternatieve, zonder een niche te zijn. Mensen kunnen hier overdag gerust komen met hun kinderen. We liggen dan ook in een toeristische zone.”

WK voetbal

En wie supporter is van Union Saint-Gilloise kan ook in de Crayon terecht. Supportersclub Union Sailors heeft er zijn supporterslokaal. “Een van de klanten is hevige fan van de ploeg. Ik ben eens meegegaan naar een match en dat beviel me wel”, zegt Xavier. “Het is een echte tweedeklasser en er is dus een heel andere sfeer tijdens die matchen. We zenden ook alle matchen uit hier in het café. De RTBF heeft ons ook eens een dag gevolgd toen we met bussen naar een match ginder gingen. Want ja, een supporterslokaal in Oostende voor een ploeg uit het Brusselse… Speciaal”, lacht hij.

Deze zomer organiseerde Xavier nog een bijzondere actie. Als Italiaan was hij misnoegd dat Italië niet deelnam aan het WK voetbal. Elke keer dat de Belgen wonnen, trakteerde hij met pizza. “Dat heb ik me toch écht beklaagd”, lacht hij. “En mijn boekhouder was ook niet zo tevreden.”

Grootse plannen

De laatste jaren kreeg het Vissersplein en de Cadzand-Bonenstraat een boost. “Ik vind het een plek met heel veel potentieel. Er zitten veel verschillende handelszaken die elk hun eigen cliënteel hebben. Van zodra er hier iets georganiseerd wordt, zit dat plein meteen stampvol. We hebben nog grootste plannen, samen met de andere handelaars”, verklapt Xavier.

Verder staat er nog heel wat op de planning: “We zijn nu al beetje bij beetje bezig met het vernieuwen van het terras. In april zullen we een paar dagen sluiten om het helemaal af te werken: een nieuwe overkapping, lichten… Ook de gevel wordt aangepakt. Een nieuw kleur en de letters – uiteraard wel nog altijd de Crayon – worden vervangen. Voor de rest plan ik ook nog om de keuken helemaal in orde te brengen zodat we kleine snacks kunnen serveren. Dat zullen dan hoogstwaarschijnlijk vegetarische en veganistische gerechtjes zijn. Met alle aanpassingen zullen we klaar zijn om er weer 25 jaar tegenaan te gaan”, knipoogt Xavier tot slot.

Alle foto’s of namen van personeelsleden zijn welkom op 25@crayonoostende.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier