Leerrijk experiment ‘Niet op de route’ in Provinciedomein Raversyde in Oostende

Michelle Adriaense en Lotte Stoops en hun kinderen Rufus, Bess en Adhemar zijn de tijdelijke bewoners van het Bunkerhuis. © BVO
Redactie KW

Onder het motto ‘Niet op de route’ verblijven kunstenaars Michelle Adriaense en Lotte Stoops de komende dagen in het bunkerhuis van het Provinciedomein Raversyde.

Het experiment ‘Niet op de route’ loopt in samenwerking met kunstencentrum Kaap. Samen met hun drie kinderen trekken kunstenaars Michelle en Lotte er heen met enkel matjes, lakens en drinkbaar water. De volwassenen brengen er hun tijd door in stilte en mogen zelf niet praten. Gelukkig kunnen hun kinderen Rufus (5), Bess (7) en Adhemar (bijna 15) dat wel.

De initiatiefnemers willen hun tijd er in stilte en alle eenvoud doorbrengen. De kunstenaars willen voelen wat je met niets doet. Ze lanceerden online een oproep om hen te bezoeken en spullen te bezorgen. Op hun verlanglijstje onder andere materiaal om te koken, te drinken, om af te wassen, te eten en zonnecrème, tekengerei of papier voor de kinderen. Ter plaatse op het provinciedomein Raversyde is er ook een klein winkeltje om spullen aan te kopen. De opbrengst vloeit naar de vereniging Humain, een vzw voor mensen in nood. Het resultaat van de residentie wordt een stopmotionfilmpje, met het materiaal dat door de toeschouwers verzameld werd.

Zwembroek

Vermits Michelle Adriaense en Lotte Stoops tijdens het experiment ‘Niet op de route’ zich louter met gebaren mogen uitdrukken, knopen we een gesprek aan met de tiener Adhemar. “Ik geef de bezoekers uitleg over de bedoeling van het project. Het is erg bevreemdend als je ouders zeven dagen lang niet kunnen antwoorden. We weten ook niet wat ons te wachten staat. De onzekerheid geeft een zekere onrust. Het voelt raar om de goodwill van anderen afhankelijk te zijn. We mochten al heel wat spullen in ontvangst nemen en zijn de bezoekers uiteraard dankbaar. Vervelen hoort er gelukkig dus niet bij. We zullen vooral tekeningen maken. Ik ben wel mijn zwembroek vergeten. Misschien brengt er iemand wel nog één mee”, zegt Adhemar, net als het hele gezelschap afkomstig uit het Meetjesland.

Eén van de eerste bezoekers was Hilde Veys. “Het experiment lijkt me erg leerrijk voor zowel deelnemers als bezoekers“, zegt de kustbewoonster. “Gezien ik wist dat er jonge kinderen aanwezig zouden zijn, heb ik wat speelgoed bij. De kleinsten amuseren er zich duidelijk mee. In Oostende is er duidelijk meer te beleven dan louter zee en strand“, aldus nog Hilde Veys.

(BVO)

Provinciedomein Raversyde, Nieuwpoortsesteenweg 636, open vanaf 10.30 tot 17 uur. Info: www.kaap.be, op Facebook onder de term Niet op de route of via #nietopderoute op sociale media.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier