Leerlingen Blydhove in Assebroek brengen hulde aan oorlogsslachtoffers

Na de getuigenissen gingen de leerlingen en leerkrachten richting het oorlogsmonument op het Gaston Roelandtsplein voor een bloemenhulde en Last Post ter nagedachtenis van de slachtoffers van beide oorlogen. © Davy Coghe
Redactie KW

In vrije school Blydhove werd voor de vierde en laatste keer een herdenking gehouden voor de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog en een hulde gebracht aan het oorlogsmonument op het Gaston Roelandtsplein. Leerkracht Laurens Baert nodigde vier oorlogsgetuigen uit, waaronder een Joodse oorlogsgetuige die tijdens de Tweede Wereldoorlog een tijdje in concentratiekamp Auschwitz doorbracht.

De beklijvende getuigenissen lieten een diepe impact na op de leerlingen, die de afgelopen weken het thema van de Tweede Wereldoorlog behandelden. Behalve Pol Sobol (92), de Joodse oorlogsgetuige, kwamen ook getuigenissen van Julien Vandendriessche (93), die aangrijpende beelden liet zien uit het concentratiekamp van Flossenburg, en oorlogskinderen uit de WOII.

Aandacht voor oorlog

Na de getuigenissen gingen de leerlingen en leerkrachten richting het oorlogsmonument op het Gaston Roelandtsplein voor een bloemenhulde en Last Post ter nagedachtenis van de slachtoffers van beide oorlogen. Daar waren ook de vaderlandslievende verenigingen met hun vaandels aanwezig. De school is fier dat ze de voorbije jaren zeven getuigen aan het woord konden laten. In de school is er heel wat aandacht voor educatie rond de oorlogen waarbij bezoeken naar de Westhoek en Breendonk op het programma staan maar ook hedendaagse conflicten komen aan bod. Zo wordt er eind januari een dag gehouden rond de oorlog in Syrië met de komst van een foodtruck met de Syrische specialiteiten maar ook Okan-leerlingen die komen vertellen over hun vlucht voor de oorlog. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier