Ledegem: “Alle ouders van de kindjes laten stemmen”

Barbara Desmet is haar natuurlijke habitat tussen de kindjes. (Foto Jan Stragier)
Redactie KW

Barbara Desmet is dé Krak van Ledegem. Het kwam voor haar ook wel onverwacht aan. Haar werk, haar missie, kan Babs in enkele woorden samenvatten: “De kindjes graag zien.”

Al tien jaar runt Babs haar kinderdagverblijf in de Kasteelstraat 17, waar er opvang is voor 25 baby’s. Enkele jaren geleden opende ze een tweede dagverblijf op nummer 21, waar er ruimte is voor 25 kindjes als naschoolse opvang. “Ik heb alle ouders van de kindjes kunnen inschakelen om voor mij te stemmen”, lacht ze. “Dat is misschien wel de reden voor mijn winst geweest.”

Van de andere kandidaten kende Babs alleen Christoon, die ook al eens een show gaf in het kinderdagverblijf. “Toevallig zijn we hier in Winkel in de Kasteelstraat terechtgekomen, waar leden van de familie Tanghe enkele huizen in hun bezit hebben. Een kleindochter van de familie was zwanger en ze geraakte niet aan opvang. We besloten daar zelf mee te starten en de zaak rolde verder uit.”

Barbara ziet haar kindjes echt graag, maar heeft grif toe dat ze niet alles zou kunnen bolwerken zonder hulp. “Mijn man Philippe verzorgt alle informatie. Mijn dochter kan al een handje toesteken en mijn moeder Sabine is speciaal in de buurt komen wonen om te helpen. Daarnaast heb ik nog vier vaste medewerkers in dienst.”

Het is iedere dag een drukte vanjewelste in de twee huizen in de Kasteelstraat. Moeders worden ontvangen met hun kindjes en de kindjes moeten hun plaats krijgen in het geheel. Bedjes worden opgemaakt, speelgerief klaargezet, papjes en eten klaargemaakt… “Ieder kindje is verschillend en krijgt een eigen aanpak. Na een zware dag moeten we klaarstaan om de kindjes weer goed en wel af te leveren aan de ouders. En dan is er nog de opkuis, alles klaarzetten voor de volgende dag…”

Mooie erkenning

Dan volgt de rust in hun eigen huis in het belendende huis in de Kasteelstraat 15. Een hele opdracht voor Babs en haar team. Om dat alles te realiseren moesten Babs en Philippe, met de medewerking van Kind & Gezin, hun woning volledig aanpassen.

Het kinderdagverblijf Babs is iedere dag open, maar niet tijdens de weekends. Er is ook geen mogelijkheid om te overnachten. Er is heel wat ruimte, waar de kinderen kunnen bewegen. Naast de slaapruimtes hebben ze ook een babyruimte, speelruimte en snoezelruimte.

Barbara kan ons gesprek niet afronden zonder iedereen die voor haar stemde, voornamelijk de ouders van de kinderen, hartelijk te bedanken. “Het is voor mij, na tien jaar intens werken, de kers op de taart. Een mooie erkenning voor het zware werk dat we als onthaalouders dag na dag doen.”

“Ieder kindje is verschillend en krijgt een eigen aanpak”

“Ik waag mij dit jaar aan een marathon”

Het kinderdagverblijf Babs zal door velen herinnerd worden door de komst, enkele jaren geleden, van Kaatje Tralalaatje, de pop die een televisieprogramma heeft. Babs is uiterst creatief en dat blijkt nu ook uit haar omgang met de kinderen, met wie ze tekent en knipt dat het een lieve lust is.

“Ik kon in mijn jeugdjaren heel goed tekenen, maar toen ik naar de kunstschool trok, bleek dat ik nog beter kon beeldhouwen. Ik volgde les in Brugge en Antwerpen, maar heb daar nooit iets mee gedaan. Mijn creativiteit heeft me misschien naar de komst van Kaatje in ons kinderdagverblijf geleid.”

Ballonnen en dansjes

De VRT had een wedstrijd uitgeschreven, waarbij men moest laten op welke manier ze Kaatje eventueel zouden ontvangen.

“We hebben onder meer ballonnen voorgesteld, dansjes voorbereid en een taart laten maken door bakkerij Krilien uit de Gullegemsestraat.”

Uit de vele inzendingen werd Babs als winnaar gekozen en dus kwam Kaatje als een wervelwind doorheen het kinderdagverblijf aangevlogen.

Gerenommeerde trainer

Babs wil ook aan sport doen. “Ik zoek wat uitdagingen. Toen ik 39 werd, wou ik een halve marathon lopen. Nu ik dit jaar 40 word, wil ik een stapje verder gaan en een volledige marathon lopen.”

De datum staat al vast: 22 juni in Torhout. “Als ik een doel stel, wil ik ook slagen. Ik ben ondertussen aan het trainen op de loopband en tijdens het weekend train ik op de weg.” Babs heeft ondertussen zelfs een gerenommeerde trainer aangetrokken: Vincent Tournicourt uit Sint-Eloois-Winkel, die al ettelijke marathons liep en die haar intens zal begeleiden.

Bio Barbara Desmet

Privé

Barbara, Babs, Desmet (39) is afkomstig van Izegem. Ze is gehuwd met Philippe Serlet. Het paar, dat in de Kasteelstraat in Sint-Eloois-Winkel woont, heeft een 15-jarige dochter Kiyana.

Opleiding en loopbaan

Barbara volgde kunstonderwijs beeldhouwen in Brugge en Antwerpen. Ze werkte bij de kwaliteitscontrole in een firma van badkuipen in Roeselare, waar haar man nog steeds werkt. Tien jaar geleden opende ze het kinderdagverblijf Babs en ondertussen is er al een tweede vestiging.

Vrije tijd

Babs heeft niet zoveel vrije tijd, maar ze is wel heel creatief bezig. Ze houdt ook van lopen.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak