Laurins Dursin: “Kiezen tussen modellenwerk en dansen? Dat kan ik niet”

© Isabelle van der Tuin
Redactie KW

Een kameleon, dat is het dier waarmee Laurins Dursin het best te vergelijken is: de nog altijd maar 23-jarige Kortrijkzaan is niet alleen een steengoede danser, hij doet ook modellenwerk, schitterde onlangs in een videoclip van de Nederlandse top-dj Armin van Buuren en heeft intussen ook een eigen YouTube-kanaal. “Ik moet creatief bezig kunnen zijn”, stelt hij.

Belgium’s Got Talent, So You Think You Can Dance, modelagentschappen als Why Not Models… Het staat allemaal op het curriculum vitae van Laurins Dursin. Maar op zijn lauweren rusten, daar denkt hij nog geen seconde aan. Zijn laatste project: het YouTube-Kanaal Lau&Ludo, dat hij samen met zijn beste vriend Ludovic Lhoëst opstartte. “We zijn daar nu een aantal weken mee bezig en het is super. We hebben nu een 1.000-tal abonnees”, vertelt Laurins.

Is YouTube een ideaal communicatiemiddel?

“Het is een vrij platform waarop je van alles kan doen. Dat spreekt ons erg aan. In ons kanaal kunnen we onze ziel leggen, kunnen we onze creativiteit kwijt. Bovendien vullen we elkaar goed aan: Ludo houdt van acteren, ik van dansen.”

Is het de bedoeling dat jullie op Lau&Ludo vloggen?

“Niet bepaald. Vloggers hebben het over zichzelf. Wij gebruiken bepaalde concepten van de vlogwereld, maar uiteindelijk houden we ons liever bij content creation. Dat houdt in dat we het niet constant over onszelf hebben, maar liever een verhaal creëren. “

Eind vorig jaar heb je een lange reis gemaakt. Is die meegevallen?

“Het was super. Samen met mijn vriendin Isabelle ben ik drie maanden door Zuidoost-Azië getrokken. Indonesië, Thailand, Laos, Maleisië, Viëtnam… Eigenlijk waren we niet van plan om zo lang weg te zijn, maar we hebben ons enorm geamuseerd. Net voor Kerstmis waren we terug.” (lachje)Zonder dat onze families dat wisten. Op kerstavond heb ik me verkleed als kerstman en ben zo binnengestapt om hen te verrassen.”

Wat heeft jou tijdens de reis zelf verrast?

(korte stilte) “Hoe anders de mensen daar leven. We hebben veel armoede gezien en dat heeft op tal van vlakken gevolgen. Op het vlak van gezondheidszorg onder meer. Om een voorbeeld te geven: we waren getuige van een verkeersongeval. Een man op een motor was zwaar gebotst met een auto. Bij ons zouden de hulpdiensten snel ter plaatse zijn, maar daar is het zowat ieder voor zich. Sommigen hebben die persoon proberen te helpen en hebben hem verlegd, terwijl je hier een verkeersslachtoffer net niet mag verplaatsen. In elk geval zag het er toen niet goed uit en ik denk dat die persoon het ongeval niet heeft overleefd…”

“Samenwerken met mijn mama is de max, we verstaan elkaar perfect”

Zoiets vergeet je nooit meer door de dramatische omstandigheden. Wat waren de leukste momenten van de reis?

“Te veel om op te noemen eigenlijk. We kozen bewust voor een rondreis zonder veel luxe. We hebben vaak bij mensen thuis geslapen, wat de ideale manier is om de cultuur te leren kennen. Dat was telkens een hoogtepunt. Wat bezienswaardigheden betreft sprongen voor mij de Kuang Si Watervallen er bovenuit. Het was daar bijna een natuurlijk Disneyland.”

Hoezo?

“Het zijn in de eerste plaats enorme watervallen. Echt een indrukwekkend schouwspel. Bovendien zijn ze niet vercommercialiseerd. We zijn op plaatsen gepasseerd waar je moest aanschuiven en betalen om van een natuurfenomeen te genieten. Daar zijn we niet op in gegaan. De Kuang Si Waterfalls daarentegen waren vrij toegankelijk. Het was ook super dat er in de buurt tal van kleinere watervallen waren. We vonden er zelfs eentje waar niemand was en zijn daar een tijdje gebleven. We hadden als het ware onze privé waterval.” (lachje)

Laurins Dursin:
© Isabelle van der Tuin

Zo te horen ben je goed uitgerust en met een fris hoofd teruggekeerd?

“Door die lange reis heb ik afstand kunnen nemen van de zaken waarmee ik bezig ben en dat deed wel deugd, ja. Nochtans ben ik normaal iemand die niet stil kan zitten en heb ik graag dat het druk is.”

Als je model bent, bij Danscenter Dursin werkt en ook nog eens een YouTube-kanaal hebt, ben je sowieso altijd in de weer. Wat doe je trouwens het liefst?

“Dat is een moeilijke vraag.” (denkt na)Net die combinatie maakt het voor mij zo leuk. Overdag les geven in het danscenter, ‘s avonds in de zetel filmpjes monteren, tussendoor modellenwerk doen… Ik zou het eigenlijk niet anders willen.”

Wat vind je vriendin Isabelle van je drukke beroepsleven?

“We begrijpen elkaar daarin. Isabelle is ook model en heeft het druk.”

Hebben jullie elkaar op of naast de catwalk leren kennen?

“Neen, dat was op de filmset. Midden vorig jaar mocht ik de mannelijke hoofdrol spelen in een videoclip van Sunny Days, een song van de Nederlandse top-dj Armin van Buuren. Isabelle was toen mijn tegenspeelster. Het ging over twee verliefde mensen en op de set is ook de vonk tussen ons overgesprongen.”

Om even terug te keren naar de catwalk: hoe gaat het me je modellencarrière?

“Ik kan zeker niet klagen, al moet ik naar mijn gevoel nu wel een beetje afwachten. Als mannelijk model heb je twee mogelijke carrières: een tussen 16 en 22 jaar en een vanaf je 26ste. Het komt erop neer dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen jonge mannen en mannen die – om het zo te zeggen – helemaal man zijn geworden. Ik ben 23 jaar en zit tussen die twee periodes…”

Dat geldt wellicht niet voor je werk voor Nike?

Bij Nike draait het om entertainment, het gaat er dan ook losser aan toe dan in de modellenwereld. Ik vind het bij Nike alvast superleuk omdat ik dansen en modellenwerk – mijn twee passies – perfect kan combineren.”

“In een videoclip speelden Isabelle en ik een verliefd koppel. Toen is de vonk tussen ons overgeslagen”

Het lijkt er wel op dat je modellenwerk de voorkeur geeft op dansen?

“Ik hou voor alle duidelijkheid nog altijd enorm van dansen, alleen heb ik de focus wat verlegd: ik treed niet meer aan in competitie. Ik dans nog altijd veel, maar ik zie dat als een vorm van kunst beleven. Daarenboven train ik bij Danscenter Dursin nog altijd dansers. Met succes trouwens, want de voorbije jaren hadden we dansers die op wereldkampioenschappen de finale haalden.”

Je mama Marie-Ann is ook heel actief in het danscenter. Valt het mee om professioneel samen te werken?

(snel) Het is gewoon de max, want we verstaan elkaar. Ik kan altijd raad vragen aan haar en omgekeerd is dat ook het geval. Bij ons thuis hebben we bijvoorbeeld een kleine danszaal en daar werkt ze vaak aan nieuwe choreografieën. Als ik dan thuis ben, komt ze regelmatig af en vraagt ze mijn mening.”

Mogen we daaruit concluderen dat je toekomst bij Danscenter Dursin ligt?

“Ik wil nog een aantal nieuwe dingen uitproberen – al weet ik nog niet welke – maar dat ik bij het danscenter zal blijven werken, is wel zeker. We doen hier enorm mooie zaken. Een tijd geleden hebben we nog danslessen gegeven aan kankerpatiënten, als een soort van fundraising. Dat was zowel voor hen als ons enorm leuk. Die lessen brachten mijn mama en ik op het idee om een danscursus te organiseren met dansjes die iedereen kan aanleren. Plezier beleven is het hoofddoel.”

Bij jullie kan je dus ook terecht voor de fun?

“Zeker weten. Als de mensen de naam Dursin horen, denken ze aan een competitieve dansschool, maar dat is eigenlijk een fout beeld. We hebben natuurlijk dansers die aan wedstrijden deelnemen, maar er komen hier ook veel mensen die dansen als pure ontspanning zien.”

Tot slot: dit is een Leiegesprek. Wat is je band met de Leie?

“De Leie heeft veel te maken met hoe alles begonnen is. Ik was 16, net begonnen met hiphop dansen en ging een avond uit met mijn vrienden in ‘t Straatje. Daar zag ik op de dansvloer een andere danser, Simon Coussement. Toen kende ik niemand die ook zo’n passie had voor hiphopdans. We hebben toen de dag nadien afgesproken om een danschoreografie en video te maken… aan de Leie. Dat was de allereerste video die ik ooit maakte van hiphop en dat had een grote impact op zowel Simon als mezelf, want iets later hebben we samen TransPopperZ opgericht, die voor ons beiden een soort van lancering was.”

Laurins Dursin is 23 jaar en zoon van Marie-Ann Dursin, die Danscenter Dursin in de Sint-Denijseweg in Kortrijk runt. Hij is samen met model Isabelle van der Tuin. Hij deed zijn middelbare studies aan de school La Berlière in het Henegouwse Ath. Daar was hij intern. Laurins is zowel danser als choreograaf bij Danscenter Dursin. Daarnaast doet hij modellenwerk en is hij een van de gezichten van sportmerk Nike. Samen met zijn goede vriend Ludovic Lhoëst heeft hij een YouTube-kanaal.

Shoppen

“Ik ben een toevallige shopper: als ik een winkel voorbijloop en ik zie iets dat mij bevalt, dan stap ik binnen en koop ik het. Een dag gaan shoppen is niets voor mij, al vind ik kleren wel leuk. Maar als model ben ik al vaak met kleding bezig, moet ik ook veel passen. Het liefst bestel ik kleren online, vanuit mijn luie zetel.”

Reizen

“Ik heb in mijn leven al veel gereisd, maar dat was voor het overgrote deel werkgerelateerd. Eind vorig jaar ben ik samen met mijn vriendin drie maanden door Zuidoost-Azië getrokken, een fantastische ervaring. Nu droom ik van een trip naar Australië en Nieuw-Zeeland. In Australië vind je eigenlijk alles: je kan daar door de bush trekken, er is de Gold Coast…”

“In dat lijstje past ook zeker de Great Barrier Reef. In Australië een tijd rondtrekken met een busje zou de max zijn. En als we daar toch zijn, kunnen we meteen ook de ongerepte natuur van Nieuw-Zeeland ontdekken, niet.” (lachje)

Shoppen

“Ik ben een toevallige shopper: als ik een winkel voorbijloop en ik zie iets dat mij bevalt, dan stap ik binnen en koop ik het. Een dag gaan shoppen is niets voor mij, al vind ik kleren wel leuk. Maar als model ben ik al vaak met kleding bezig, moet ik ook veel passen. Het liefst bestel ik kleren online, vanuit mijn luie zetel.”

Mooie plekjes

“Misschien een verrassende keuze, maar ik hou er wel van om naar de Rozentuin in Kortrijk te gaan. Het is niet ver van ons Danscenter Dursin en het is er heel rustig. Het liefst ga ik er met enkele vrienden naartoe. Onderweg stoppen we dan om iets te eten te kopen.”

“Het is heel leuk om daar in het zonnetje te zitten en ondertussen te eten en bij te praten.”

“Voor meer mooie plekjes is het volgens mij wachten tot na de vele werken in Kortrijk. De verlaagde Leieboorden zullen zeker heel tof worden. Op lange termijn zal het Stationsplein ook een groene omgeving worden. Het zal daar zonder twijfel plezant zitten zijn.”

Reizen

“Ik heb in mijn leven al veel gereisd, maar dat was voor het overgrote deel werkgerelateerd. Eind vorig jaar ben ik samen met mijn vriendin drie maanden door Zuidoost-Azië getrokken, een fantastische ervaring. Nu droom ik van een trip naar Australië en Nieuw-Zeeland. In Australië vind je eigenlijk alles: je kan daar door de bush trekken, er is de Gold Coast…”

“In dat lijstje past ook zeker de Great Barrier Reef. In Australië een tijd rondtrekken met een busje zou de max zijn. En als we daar toch zijn, kunnen we meteen ook de ongerepte natuur van Nieuw-Zeeland ontdekken, niet.” (lachje)

Shoppen

“Ik ben een toevallige shopper: als ik een winkel voorbijloop en ik zie iets dat mij bevalt, dan stap ik binnen en koop ik het. Een dag gaan shoppen is niets voor mij, al vind ik kleren wel leuk. Maar als model ben ik al vaak met kleding bezig, moet ik ook veel passen. Het liefst bestel ik kleren online, vanuit mijn luie zetel.”

Lekker eten

“In Kortrijk is dat niet moeilijk: ‘t Wit Kasteel in de Doorniksesteenweg. De zaak wordt gerund door Jeroen Ferket en mijn tante Dolores Boulaert. Het is een prachtig restaurant en het eten is er superlekker. Als ik er naartoe ga, neem ik het liefst een steak. Met pepersaus.” (lachje) “Als ik eraan denk, loopt het water me al in de mond. Ik moet toegeven dat ik wel graag een stukje vlees eet. Mijn vriendin Isabelle daarentegen niet: zij is vegetariër.”

Mooie plekjes

“Misschien een verrassende keuze, maar ik hou er wel van om naar de Rozentuin in Kortrijk te gaan. Het is niet ver van ons Danscenter Dursin en het is er heel rustig. Het liefst ga ik er met enkele vrienden naartoe. Onderweg stoppen we dan om iets te eten te kopen.”

“Het is heel leuk om daar in het zonnetje te zitten en ondertussen te eten en bij te praten.”

“Voor meer mooie plekjes is het volgens mij wachten tot na de vele werken in Kortrijk. De verlaagde Leieboorden zullen zeker heel tof worden. Op lange termijn zal het Stationsplein ook een groene omgeving worden. Het zal daar zonder twijfel plezant zitten zijn.”

Reizen

“Ik heb in mijn leven al veel gereisd, maar dat was voor het overgrote deel werkgerelateerd. Eind vorig jaar ben ik samen met mijn vriendin drie maanden door Zuidoost-Azië getrokken, een fantastische ervaring. Nu droom ik van een trip naar Australië en Nieuw-Zeeland. In Australië vind je eigenlijk alles: je kan daar door de bush trekken, er is de Gold Coast…”

“In dat lijstje past ook zeker de Great Barrier Reef. In Australië een tijd rondtrekken met een busje zou de max zijn. En als we daar toch zijn, kunnen we meteen ook de ongerepte natuur van Nieuw-Zeeland ontdekken, niet.” (lachje)

Shoppen

“Ik ben een toevallige shopper: als ik een winkel voorbijloop en ik zie iets dat mij bevalt, dan stap ik binnen en koop ik het. Een dag gaan shoppen is niets voor mij, al vind ik kleren wel leuk. Maar als model ben ik al vaak met kleding bezig, moet ik ook veel passen. Het liefst bestel ik kleren online, vanuit mijn luie zetel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier