Laurent en Marie vieren gezamenlijke leeftijd van 200 jaar

Marie (98) en Laurent (102). © EDB
Redactie KW

Het Wevelgemse koppel Laurent Vandewalle en Marie Vandermeersch vierde samen zijn 200 jaar in woonzorgcentrum Sint-Carolus in Kortrijk, waar beiden woensdag een verjaardagsfeest en een mooie attentie kregen.

Marie Vandermeersch viert woensdag haar 98e verjaardag. Op zich al een mooie leeftijd, maar aangezien haar man Laurent Vandewalle vorig jaar in juli 102 jaar werd, zijn ze samen 200 jaar. Ze werden hiervoor gehuldigd door Ruth Vandenberghe, schepen van Bevolking in Kortrijk.

Op 10 april 1921 werd Marie geboren in Marke. Ze was de oudste van vier kinderen. Ze studeerde in ‘t Fort af als boekhoudster. 75 jaar geleden, dus in 1944, leerde ze Laurent kennen en het koppel huwde op 10 april 1945.

Laurent was de oudste van een gezin van vijf kinderen. Hij werd geboren in Heestert op 13 juli 1916. Hij volgde apotheekstudies in Leuven en opende in 1942 – met toelating van de Duitse Kommandatur – een apotheek in Marke. De artsen kochten toen alles rechtstreeks via de verdelers. Omdat de apotheek geen medicatie mocht verkopen verliet Laurent in 1944 de apotheek. Hij nam een apotheek over in Wevelgem en baatte die uit tot aan zijn pensioen. Dat deed hij samen met zijn vrouw Marie. “We hebben dus bijna heel ons leven samen gewerkt“, zegt Laurent. “Ik leerde mijn vrouw kennen toen ik mijn apotheek had in Marke.” Marie vult aan dat zij toen het huishouden deed in haar ouderlijk huis. “We waren met vier kinderen en mijn mama was vroeg gestorven.”

Enige overlevende van de stichters van AVK

Laurent had veel werk in de apotheek. “In het begin was alles nog niet kant en klaar verpakt, en moesten we veel medicijnen zelf maken. Ik was soms bezig tot 22 uur. Laurent richtte mee de AVK (ApothekersVerbond Kortrijk) op. “Ik ben nog de enige overlevende van de stichters”, zegt hij. In zijn vrije tijd was Laurent graag bezig in de tuin. “Ik had de beste fruitbomen staan. Zo kwamen peren en perziken en nog ander fruit bij ons rechtstreeks uit de tuin.” Laurent had ook een moestuin. Hij was lid van ‘De Volkstuinen’, wat later Tuinhier werd. Marie was jaren voorzitster van CMBV (het latere Markant) in Wevelgem. Later werd ze lid van verschillende seniorenverenigingen. “Ik ben heel lang koffie gaan schenken voor de senioren”, zegt ze.

Laurent en Marie genoten ook van reizen tijdens het zomerverlof. “We bezochten verschillende landen en steden in Europa zoals Oostenrijk, Nice en Boedapest maar trokken ook naar Tunesië, Turkije, Marokko en Egypte.”

“Slik niet te veel pillen”

In 1978 lieten Laurent en Marie de apotheek in de Roeselarestraat in Wevelgem over aan hun zoon die ondertussen ook al met pensioen is. “Nu wordt de apotheek niet meer door iemand van onze familie uitgebaat. We hebben wel een kleindochter die apotheker is in Lauwe.” Het koppel ging dan 17 jaar in de Bieststraat in Wevelgem wonen en verhuisde dan naar de Vanackerestraat in Wevelgem, van waar ze vorig jaar in januari naar woonzorgcentrum Sint-Carolus in Kortrijk verhuisden.

Het koppel heeft met Kristien (73), Filip (70), Mieke (68) en Bea (64) vier kinderen. “Elk van onze kinderen heeft twee kinderen, dus zijn er acht kleinkinderen en 18 achterkleinkinderen“, weet Laurent nog helemaal uit het hoofd. Laurent gaat in het woonzorgcentrum naar de kaartnamiddag en Marie geniet van een wandeling op de gang met haar man of van het samenzijn met andere bewoners en medewerkers. “Hopelijk kunnen Laurent en ik nog lang samen blijven. Ik heb een hele lieve man en wil niet dat er iets met hem gebeurt“, aldus Marie.

Het geheim van lang te leven is volgens Laurent en Marie soberheid. “Met mate drinken en niet roken. En als ex-apotheker verklaarde ik op de pagina van de eeuwelingen vorig jaar voor de Krant van West-Vlaanderen: Slik niet te veel pillen”, besluit Laurent.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier