Laura De Coeyer wil verspilling van verpakking tegengaan in Oudenburg

Bij Refill kan je zelf de producten uitscheppen en wegen. Natuurlijk kan je je ook door Laura De Coeyer laten helpen. © LIN
Redactie KW

Sedert een tweetal weken telt de stad een nieuwe handelszaak. Refill opende de deur in de Hoogstraat waar vroeger een reisbureau was. Hiermee ziet Laura De Coeyer een droom in vervulling gaan. “Ik wil met mijn zaak klanten aanmoedigen om het verspillen van allerlei verpakkingen tegen te gaan.”

Laura De Coeyer (32) groeide op in het Gentse en dat hoor je meteen aan haar tongval. Ze woont wel al enkele jaren met haar vriend Bruno in Oudenburg die ze leerde bij de Marine kennen. Laura was zelf acht jaar militair, maar vermits varen er voor haar niet meteen in zat, zocht ze een nieuwe uitdaging. “Ik liep al een tijdje met het idee van een eigen winkel rond. Doe ik het of niet? Het bleef sudderen. Vermits ik veel met de natuur bezig ben – het is me als kind bij gebracht – vind ik het zonde dat zoveel verpakking verloren gaat. Enkele steden hebben al een winkel waar je per gewicht, met gebruik van een eigen zak of pot, producten kan kopen. Dat leek me een idee voor Oudenburg.”

Concept

Laura bleef op haar concept doordenken en dat werd uiteindelijk met de opening op maandag 15 oktober realiteit. Bij Refill kan je alles in gewicht of inhoud kopen. Je vindt er een groot aanbod van koffie in bonen die ter plekke gemalen kunnen worden, thee, noten, zaden, peulvruchten, pasta, ontbijtgranen en koekjes, oliën, frisdranken en sappen, onderhoudsproducten tot zelfs groente- en vegetarische taarten en zuivel.

“Mijn klanten mogen gerust alles zelf scheppen en wegen, maar ik ben er natuurlijk om te helpen”, zegt Laura. “Wie dat wil, mag gerust eerst komen rondkijken en hoeft niet direct iets kopen. Je kan hier ook een koffie of thee komen proeven. Niet dat ik er een tearoom wil van maken, gewoon om mensen met het aanbod te laten kennismaken”, gaat Laura enthousiast verder.

Naast allerlei voedingsproducten – straks komen daar nog biologische wijnen en bieren bij – kan je bij Refill zelfs voor een boek terecht. “Geen nieuwe, hoor. Wie boeken in nog goede staat wil weggeven, mag die bij Refill binnen brengen. Of er eentje meenemen. Zo krijgt een boek ook nog een tweede reden van bestaan”, besluit Laura De Coeyer.

(LIN)

Info: Refill, Hoogstraat 12, Oudenburg, 0496 86 06 14.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier