Langemarkse cafébaas trekt naar Butlerschool

foto TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Tientallen vrienden en vaste klanten namen zondag afscheid van Stefaan Douchy (45) als cafébaas van de Come Back, het clublokaal van de gelijknamige tennisclub. Roeselarenaar Alexander Vanwalleghem neemt over, terwijl Stefaan volgende week naar de Butlerschool in Hertsberge trekt.

27 jaar geleden tapte Stefaan Douchy zijn eerste pintje in de Come Back. Dat hij zijn laatste pintje tapte op 27 januari is dan ook een symbolische datum. Die zondagavond kwamen tal van vrienden, sympathisanten en vaste klanten de sympathieke cafébaas uitwuiven. “Ik blik tevreden terug op de 27 jaar dat ik hier achter de toog stond”, zegt Stefaan Douchy. “Van alles heb ik hier meegemaakt. Vooral in het begin draaide de Come Back op volle toeren. Het rookverbod en de vele controles hebben daarna wel wat roet in het eten gegooid.”

“Ondertussen heb ik hier al van alles gezien en meegemaakt”, vervolgt Stefaan. “Die herhaling begon toch tegen te steken. Ik stond er niet meer 100 procent achter. Dan weet je dat het tijd is om andere horizonten op te zoeken.”

Opvolger

Er is echter een opvolger. De Roeselaarse tennisinstructeur Alexander Vanwalleghem neemt de uitbating over. “Als ik het goed begrepen heb, zal hij zich meer focussen op sportbeleving”, zegt Stefaan. “Zo zou hij een pingpongclub willen oprichten en yoga- en spinninglessen willen geven. De details weet ik echter niet.” In mei vorig jaar raakte bekend dat Stefaan Douchy het café en de bijhorende tennispleinen verkocht had aan broer en zus Wouter en Katrien Missinne en haar echtgenoot Koen Verdru. Toen was het de bedoeling dat de tennisclub nog drie jaar de pleinen en clublokaal zou kunnen huren, tot er een nieuwe locatie voor tennisvelden gevonden was. Maar die plannen zijn ondertussen veranderd. De nieuwe uitbater mag zelf bepalen hoe lang de Come Back nog blijft bestaan.

Hoeveel jaar de Come Back nog zal bestaan is dus nog koffiedik kijken, maar het zal zonder vaste waarde Stefaan zijn. Tijdens de laatste tap op zondag kon hij nog een laatste keer pintjes tappen voor zijn vaste klanten, van wie er veel vrienden geworden zijn. “Zo’n feestje deed wel deugd”, knikt Stefaan. “Al was het soms ook emotioneel. Er werd stevig gevierd, een beetje zoals die andere legendarische Come Back-zondagen jaren geleden. De opkomst overtrof alle verwachtingen. We hadden zelfs bier te kort. Ik heb drie biervaten moeten bijhalen.”

Butler

Op 45-jarige leeftijd begint Stefaan aan een nieuw opmerkelijk avontuur. “Ik heb me ingeschreven in de School for Butlers and Hospitality in Hertsberge. Op maandag 3 februari begin er aan een intensieve butleropleiding van twee maanden, waar discipline en etiquette de plak zwaaien”, vertelt Stefaan. “Eigenlijk ligt het wel in het verlengde van wat ik de afgelopen 27 jaar deed. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in mensen te dienen. Nu wordt het een uitdaging om op een meer persoonlijke manier dat te doen. Butler zijn was in ieder geval iets wat ik zeker eens wilde proberen, maar dan is het wel noodzakelijk dat je een degelijke opleiding krijgt. Ik ken wel één en ander van etiquette, maar ben er zeker van dat ik ook nog veel zal moeten leren. Bovendien doet mijn vriendin Vera iets gelijkaardigs. Zij is privékok voor welgestelde mensen. Als butler kan ik misschien ooit met haar een team vormen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier