Langemarkenaar stapt 100.000ste wandelkilometer

Op de foto zie je v.l.n.r. Johny Vandewalle, Zerifi Malika, Bernard Cools, An Verhalle, Paulette Claerhout, Jacqueline De Meester en Joël De Cuyper. (foto EF)
Redactie KW

Bernard Cools uit Langemark stapte afgelopen weekend tijdens de Geuzentocht van zijn wandelclub de Heuvellandstappers zijn 100.000ste wandelkilometer. “Op zaterdag wandelde ik in Tielt twee keer de grote afstand om toch maar op een organisatie van mijn club die 100.000 kilometer binnen te halen.”

Bernard Cools startte als wandelaar in 1996 bij de toenmalige Eekhoutmolenwijkstappers, vanaf 2000 sloot hij aan bij de Heuvellandstappers. “De landschappen in Heuvelland spreken me enorm aan”, vertelt hij. De Langemarkenaar is een lange afstandswandelaar en hij knoopt zijn wandelschoenen dan ook vaak dicht voor een tocht van 100 kilometer. “Zo nam ik al 20 keer deel aan de Dodentocht en kom ik vaak aan de start in de Nacht van Vlaanderen”, vertelt Bernard.

Bergentocht

Bij zijn Heuvellandstappers is de Bergentocht zijn favoriete wandeltocht. “Die gaat over 50 kilometer en doet alle bergen aan. Natuurlijk kijk ik uit om ook met start in Heuvelland een volle 100 kilometer te stappen, maar ik besef wel dat dergelijke organisatie heel wat energie vraagt van de club.”

Bernard is niet alleen een langeafstandstapper, hij is ook een snelle wandelaar. “Mijn record op een wandeling over 100 kilometer is 11 uur en 15 minuten en dat betekent niet dat ik ga lopen. Afhankelijk van de aard van het parcours ben ik gemiddeld 12 uur onderweg. Veel van de tochten starten op vrijdagavond om dan meteen de nacht in te trekken en dat weerhoudt een aantal fervente stappers om aan het avontuur te beginnen.”

Bernard Cools heeft sedert zondag zijn eerste 100.000 kilometer binnen. “Dat zeg ik soms wel eens al lachend. Ik word straks in juni 60 jaar en weet ook wel dat een tweede keer 100.000 stapkilometers halen wellicht niet realistisch zal zijn.”

Nieuwe uitdagingen

Toch heeft Bernard nog een paar nieuwe uitdagingen op zijn wandelprogramma staan. “Er duiken steeds weer nieuwe organisaties op die mij kunnen bekoren om verder deze sport te beoefenen. Zo werd in 2017 de Ronde van Vlaanderen voor wandelaars georganiseerd en was er vorig jaar de wandelversie van Gent-Wevelgem. Dit jaar dan wordt de kust afgewandeld van De Panne naar Knokke.”

(MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier