Langemark-Poelkapelle staat stil bij mensenrechten

De kerk zat weer afgeladen vol. © pco
Redactie KW

Mensenrechten staan onder druk. Dat vormde het centrale thema voor de tiende vredeswake in een afgeladen Sint-Pauluskerk in Langemark-Poelkapelle.

Naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog worden van 2014 tot 2018 12 vredeswakes georganiseerd in de kerk van Langemark. Het is pas sinds 1948 dat de ‘Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’ wereldwijd een standaard werd. De rechten van de mens staan onder druk. Ook in eigen land. “Denken we maar aan de organisatie van het gevangeniswezen. Ze zijn herhaaldelijk op de vingers getikt”, zei mensenrechtspecialist Stephan Parmentier.

De professor schetste 5 bedreigingen voor mensenrechten. “De globalisering zet arbeidsrechten onder druk. De technologische vooruitgang en de benodigde grondstoffen zorgen voor conflicten. Het discours van veiligheid plaatst veiligheid boven mensenrechten, terwijl veiligheid een mensenrecht is. Fundamentalisme op basis van politiek, religie of economisch brengt een wij-zijverhaal dat gebaseerd is op uitsluiting terwijl mensenrechten vooral willen verbinden.”

Amnesty International

Albaqir Mukhtar bezocht hier de oorlogskerkhoven en ziet gelijkenissen met het bloedig conflict dat sinds lang woedt in Soedan. “Ik richtte in Soedan lokale groepen op van Amnesty International. Ik heb moeten vluchten naar het Verenigd Koninkrijk. Terug in Khartoem zette hij zijn werk als mensenrechtenactivist verder. Uiteindelijk werd hij samen met zijn collega’s beschuldigd van terrorisme en het ondergraven van de staat. Omdat de staat geen bewijzen had, werd de aanklacht afgezwakt naar het verspreiden naar informatie.

Een verhaal van een kleine held

In de kerk stond een vredesbos dat door 30 mensen werd verspreid. De bedreigingen voor de mensenrechten werden geëvoceerd met knakkende takken. “Want mensenrechten zijn gelijk aan planten. Je moet ze verzorgen, koesteren en water geven. Anders gaan ze dood”, zegt professor Stephan Parmentier.

Azza Soliman komt op voor vrouwenrechten in Egypte. Ze hangt een celstraf van 15 jaar boven het hoofd omdat ze seksueel geweld en genitale verminking in de maatschappij aanklaagt. Wakker voor vrede ondersteunt Amnesty International met een petitieactie om de vrouw vrij te krijgen. Ondertussen zijn in de regio 5.600 handtekeningen verzameld op de werkvloer en in scholen.

Vredeswake eindigt niet zonder een opdracht voor de deelnemers. Dit keer waren er 3 voorstellen, waaronder een vrijwilliger, ‘een kleine held’ onder de aandacht brengen.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier