Landelijke Gilde is terug van weggeweest tijdens 50ste carnavalsstoet in Zwevezele

De Landelijke Gilde is een bloeiende vereniging en viert graag mee carnaval in eigen gemeente. © Foto Nele
Redactie KW

Carnaval in Zwevezele is aan de gang en de Landelijke Gilde neemt dit jaar weer deel aan de feeststoet van zondag. Ze zijn volop in de weer om hun nieuw carnavalsthema uit te werken en de zelf ontworpen feestwagen te doen stralen.

Dit jaar viert carnaval zijn 50ste verjaardag en speciaal voor deze editie doet de Landelijke Gilde zijn uiterste best om met een mooie praalwagen naar buiten te komen. Over het thema doen ze echter nogal geheimzinnig. Hun doelstelling is vooral om plezier te beleven en om de mensen aan het lachten te brengen. “In 2003 namen we voor het eerst deel aan de carnavalsstoet”, herinnert Dirk Dejonckheere van de Landelijke Gilde zich nog. “We deden elf jaar na elkaar mee en voerden dan een pauze in. In al die jaren behaalden we mooie resultaten. Bij onze eerste deelname, met als onderwerp ‘Landelijke Gilde proeft van andere culturen’,kwamen we op de tweede plaats te staan. Wij brachten toen muziek in de stoet met een djembé, een muziekinstrument afkomstig van Afrika. Onze eerste deelname was meteen een schot in de roos.”

In 2006 eindigde de groep vierde met ‘Chinezen veroveren Swevezeele’. “Dat thema was eerder een actueel onderwerp. De gemeente Wingene kende toen een verbroedering met de Chinezen en er was ook een textielcrisis aan de gang. In 2009 werden we vierde met ‘De slip-lift’. In dat jaar liep een programma op Eén met als titel ‘De Bedenkers’. Vanuit dat programma vonden wij ons onderwerp. Je ziet dat onze ideeën variëren. Het is telkens puur toeval en rond Nieuwjaar beginnen we na te denken. Ieder jaar komt ons thema heel laat op gang. Uit ervaring leerden we: hoe later we op een idee komen, hoe hoger we scoren bij de jury.”

Mooie werkgroep

Dit jaar besloot de Landelijke Gilde om opnieuw deel te nemen. “De vroegere groep, De Pekkers, neemt niet meer deel en vier leden voegden zich bij ons. Nu is er opnieuw een mooie werkgroep en kunnen we weer van start gaan. Het maken van een praalwagen vraagt wat tijd. Bij ons ontbreekt die tijd heel vaak, want iedereen heeft het ontzettend druk. Er werken een 15-tal personen mee aan de wagen en door de hulp van iedereen kunnen we iets in elkaar timmeren. Tijdens de stoet nemen er een 45-tal leden deel. We mogen hen dankbaar zijn dat ze het zien zitten om mee te wandelen en gek te doen.”

“Hoe later we op een idee voor ons thema komen, hoe hoger we scoren bij de jury”

“Tijdens de jaren dat we niet deelnamen aan de stoet gingen we heel trouw een kijkje nemen. We zagen mooie taferelen, konden een babbeltje slaan en maakten plezier. We zijn echter heel trots en blij dat we weer zelf actief deelnemen. Het grote voordeel is dat we geen last zullen hebben van koude voeten. Daarnaast hebben we het voordeel dat de Landelijke Gilde een landbouwvereniging is en zo beschikken we over voldoende materiaal zoals een tractor en het nodige gereedschap. En onze leden zijn van alles en nog wat op de hoogte. Iedereen die wil meehelpen of meestappen is welkom binnen onze groep.”

Topprestatie

Om af te ronden wil Dirk namens het LG-bestuur een pluim op de hoed van de Orde van de Bolhoed steken. “50 jaar carnaval in Zwevezele is een topprestatie. De organisatie doet dan ook jaar na jaar haar uiterste best. Ze brengen veranderingen aan waar nodig, stimuleren de deelnemers en kijken streng toe op de veiligheid. Het is leuk om op deze manier carnaval te vieren. Naast de carnavalsstoet zijn we actief in de weer tijdens de verkiezing van prins carnaval en nemen we deel aan de kroegentocht, weliswaar niet in groep. We lopen elkaar dan soms tegen het lijf en beleven mooie momenten. Carnaval moet gevierd worden en de leute maak je zelf. Wij hopen dat er nog minstens 50 actieve carnavalsjaren mogen volgen”, rondt Dirk Dejonckheere af.

Het programma

Op zaterdag 10 februari vindt de jeugdprinscarnavalverkiezing plaats. Er zal een jeugdprins en roosje verkozen worden in cc De Wissel. Heidisco zorgt voor de muzikale ambiance. Er zullen verschillende workshops en een ballonwedstrijd plaatsvinden. Voor alle kinderen is er een gratis versnapering en drankje voorzien. De toegang is gratis. Om 13.30 uur start het feest en het eindigt om 16.30 uur. ‘s Avonds is er de verklede kroegentocht. Meerdere cafés nemen deel.

Op zondag 11 februari trekt de 50ste carnavalsstoet door de straten omstreeks 14.30 uur. Na de stoet is er in de feesttent een prinsenworp voor kinderen met mooie prijzen. Daarop volgt de carnavaleske discobar en om het feest goed af te sluiten treden 2 Fabiola en Gunder D op. De toegang is gratis.

Info: carnavalzwevezele.be

(Nele Sabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier